Going. | Warzymy z HaandBryggeriet - Browar Stu Mostów

Zapraszamy na Meet the Brewer po piątkowym warzeniu z norweskim browarem HaandBryggeriet.

Jeden z najlepszych browarów w Skandynawii. Znany ze wspólnych projektów, od De Molen po niedawną kolaboracje ze Stone i BrewDog. Warzy szerokie spektrum piw – style tradycyjne i nowofalowe, w tym piwa leżakowane w beczkach, kwaśne z owocami. Pierwszym celem naszej współpracy jest właśnie uwarzenie piwa, które zsumowałoby nasze owocowe doświadczenia. To będzie Fruit Ale. Z polską truskawką, Norwegowie stawiają na mango, wspólnie chcemy malinę, które kwaskowatość zawsze jest intrygująca. Zapraszamy na spotkanie z piwowarami obu Browarów. Piątek, godzina 19:00. Opowiemy dlaczego będzie to owocowe ekstremum, zdecydowanie najbardziej owocowe piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy?! I dlaczego bez nowej wirówki jego uwarzenie nie byłoby możliwe? A naciskani, więcej o drugim celu naszej współpracy. Międzynarodowa premiera ART#12 pod koniec października. W Norwegii najpewniej na HaandFest, na który jesteśmy zaproszeni.

Atrakcją weekendu kranoprzejęcie połowy, czyli 5 kranów. Mamy do degustacji 6 piw HaandBryggeriet. Pierwsze z nich podepniemy już w czwartek. Które? Możecie zadecydować. W Wydarzeniu publikujemy ankietę. Podepniemy to, które do czwartku do południa uzyska najwięcej głosów.

• Dark Force - pszeniczny imperialny stout. W aromacie kawa, czekolada, melanoidyny. Duży zasyp pszenicy na piwo, fermentowane drożdżami weizenowymi, więc może być bananowo w aromacie, ale nie wiem czy przebiją się przez resztę bukietu. W smaku wysoce pełne i wyraziste, czekoladowe, lekko palone, zdecydowana goryczka.

• Tindbic Vintage 2016 - kwach leżakowany w czystej beczce dębowej z owocami rokitnika. W aromacie aromaty stajni, końskiej sierści typowe dla dzikich drożdży. Potem aromat kwasu, owocowość od rokitnika. w smaku lekka słodycz, wysoka kwasowość. Pełne jak na sour ale. Posmak dębowy pochodzący od beczki.

• Raspberry Export Stout - piwo leżakowane w dębowych beczkach. Mocno deserowe w aromacie, na dzień dobry maliny, następnie kawa i czekolada. Aromat obiecuje słodycz, gdzie piwo jest jednak w smaku wytrawne. Delikatna słodycz, wysoka goryczka, dużo paloności. Drewniano-popiołowy finisz od beczki.

• Odin's Tipple - czarne, zmętnione, nieprzejrzyste i oleiste. W aromacie mocno słodowy (czarna kawa, gorzka czekolada, kakao, suszone owoce, karmel, orzechy, przypieczone tosty), delikatnie chmielowy (cytrusy, żywica). W tle (po ogrzaniu) kwaśne, dzikie nuty aromatyczne od drożdży. Smak: pełny, słodowy. Dominują nuty kawowo-czekoladowe z orzechowo-owocowymi refleksami. Na drugim planie przyjemna, chmielowa goryczka (cytrusy, żywica) i kwaśna, drożdżowa kontra.

• Fyr & Flamme - Stylowe AIPA, dobrze wyważone i całkiem pijalne. Chmielowe, żywiczne aromaty. W smaku najpierw mocno żywiczne na miodowo - karmelowej podbudowie słodowej.

• Humlekanon - chmielowa armata. Wyjątkowe pod względem IBU - 160, chmielone na zimno. W aromacie cytrusy, tropiki i żywica. Mocna goryczka, owocowość ustępuje ziołowości i żywiczności w smaku.

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  owocowosc     jestesmy     ktore     celu     smak     zaproszeniatrakcja     drozdzami     podepniemy     owocami     art12     znany     wspolnie     kranoprzejecie     cytrusy     zadecydowac     orzechy     obiecuje     planie     delikatna     zapraszamy     piwowarami     wspolpracy     suszone     ziolowosci     kontra     mocna     reszte     nastepnie     naszej     jakie     dobry     czwartku