Going. | Kolacja z Powidokami: "Po nitce do kłębka" / Pięć Smaków - Kinoteka

Kolacja z Powidokami: "Po nitce do kłębka" / Pięć Smaków

20:00 | Piątek, 17 listopada 2017
Kinoteka

Jedzenie

100 zł

100 zł

Kolację przygotuje Jae Ho Youn.

Bapsang, czyli stół pełen tradycyjnego koreańskiego jedzenia: to prawdziwie domowa forma ucztowania, gdzie stół ugina się od różnorodnych dań i przekąsek, zwanych banchanami. Stołownicy będą dzielić się jedzeniem korzystając ze wspólnych półmisków, jak w prawdziwym koreańskim domu.

Oprócz popularnych klasyków takich jak kim chi czy bulgogi, czyli cienko krojonej wołowiny, godzinami marynowanej w sosie sojowym, gruszkach nashi i oleju sezamowym, nasz Szef Kuchni Jae Ho Youn zaserwuje też dania rzadziej spotykane. To wyjątkowa okazja, żeby przekonać się jak smakuje marynowany korzeń lotosu, karmelizowane suszone anchois czy galaretka z żołędzi.

Żeby dodatkowo pobudzić Wasz apetyt, podczas kolacji poczęstujemy Was tradycyjnym koreańskim alkoholem – ryżowym makkeoli.

Jae Ho Youn, niektórym znany już jako Czesio z Pragi, to kucharz pochodzący z Seulu. Serca warszawiaków podbił niezrównanym, autentycznym kimchi i słynnymi skrzydełkami z kurczaka. Twórca wyjątkowego menu Powidoków.
Bistro Powidoki to nowe miejsce na Powiślu, gdzie w przestrzeni Muzeum Sztuki Nowoczesnej tworzymy kuchnię wyjątkową, czerpiąc z tego, co najlepsze w tradycyjnej kuchni Azji Wschodniej i łącząc to z lokalnie pozyskiwanymi produktami.

Kinoteka, kawiarnia zachodnia.
Bilet na każdą z kolacji: 100 zł.

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  koreanskiego     azji     koreanskim     youn     lokalnie     suszone     wyjatkowa     lotosu     roznorodnych     kurczaka     pochodzacy     marynowanej     polmiskow     serca     szef     znany     seulu     banchanami     tworzymy     najlepsze     apetyt     wolowiny     laczac     marynowany     warszawiakow     przekonac     jedzenia     muzeum     nowoczesnej     prawdziwie     podczas     kimchi