Going. | Kuchnia hawajska vol. 3 - Comfort Food Studio

Aloha!

Już trzeci raz Jagna zabiera nas w kulinarną podróż po Hawajach! Będzie radośnie, pysznie, kolorowo i jak zawsze inspirująco.

MENU
Tradycyjne hawajskie potrawy:

Poke – hawajskie sashimi, dwa rodzaje:
– Tako (osmiornica) Poke

– Salmon Poke z Yuzu

Poke podamy zgodnie z hawajską tradycją na ryżu typu japonica. Pojawi się wiele dodatków warzywnych i owocowych, które są najchętniej wybierane do Poke, na Hawajach.

Hawaiian Plate Lunch- Lomi Salmon, Teryaki Chicken, Macaroni Salad

Shave Ice – hawajski deser z syropami owocowymi handmade (mango oraz malinowy)


Kuchnia hawajska to połączenie smaków między innymi Chin, Japonii, Filipin, a także Portugalii. Każdy z tych krajów co innego wprowadził do wyspiarskiej kuchni.

Hawaje są wypełnione rajskimi smakami i zabawnymi nazwami. Na warsztatach często będziemy stosować technikę Lomilomi, czyli masowania. Dowiecie się także, dlaczego Hawaje nazywane były „Sandwich Islands”, czy istnieje coś takiego jak pizza hawajska, a także poznacie technikę przyrządzania i łączenia smaków rodem z tradycyjnej kuchni hawajskiej.

Na początek „Aloha! shot”, z sokiem z papai z jej pestkami oraz wódką lub bez.
Pestki papai oczyszczają przewód pokarmowy, mają działania antybakteryjne i antyzapalne. Mają też inne zaskakujące właściwości, o czym więcej opowiemy sobie na warsztatach.

Natomiast podczas warsztatów, będziemy popijać wodę z młodego kokosa.

Prowadząca:
Jagna Niedzielska – na co dzień szefowa kuchni i doradca kulinarny, pomaga w powstawaniu restauracji, poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na indywidualne okoliczności. Uzależniona od aktywności fizycznej. Zawsze chciała surfować w Honolulu, dlatego do pracy, w której rozwija miłość do hawajskiej kuchni, często jeździ na longboard’zie, Ukulele, taniec hula, naszyjniki z kwiatów i już wiemy, że chodzi o Hawaje. Jagna uwielbia gdy i w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego wybrała kuchnię hawajską. Tradycyjne, rajskie przepisy łączą między innymi smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin, czy Portugalii. Dwa lata temu po raz pierwszy podzieliła się swoim zamiłowaniem do hawajskiej kuchni, tworząc menu do jednej z warszawskich restauracji, w której można było spróbować tradycyjnych dań, takich jak: Loco Moco, Huli Huli Chicken, Salmon Poke.

Data: 28.10.2017
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

Cena 195zł

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  radosnie     1800     pokarmowy     uwielbia     chicken     restauracji     czesto     rajskimi     comfort     wodka     macaroni     rozwija     powstawaniu     wyspiarskiej     nazwami     tradycja     czym     milosc     osmiornica     tworzac     hawajskiejna     takiego     pestkami     mozna     zabiera     warszawacena     tradycyjne     antybakteryjne     faktury     wode     shot     deser