Going. | TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” + kolacja Wojciech Modest Amaro - Multikino Łódź (sala III)

TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” + kolacja Wojciech Modest Amaro

19:00 | Sobota, 14 lipca 2018
Multikino Łódź (sala III)

Film

200 zł

200 zł

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz ósmy zapraszamy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Prezentujemy naszą wyjątkową sekcję - Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!

FILM: „JEDZ I PIJ, MĘŻCZYZNO I KOBIETO”, reż. Ang Lee
Jeden z pierwszych filmów trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee. Emerytowany wielki mistrz kuchni, wdowiec Chu (Sihung Lung) mieszka w dużym domu, w pięknej dzielnicy Taipei z trzema dorosłymi córkami. Mimo, że do końca nie rozumie ich wyborów i zachowań,  jak każdy rodzic stara się dbać o swoje dzieci najlepiej, jak tylko potrafi. Życie w domu obraca się wokół celebracji wyszukanego niedzielnego obiadu – to uświęcony rytuał w tradycji chińskiej. Spotkaniom przy stole towarzyszy cisza i wiszące w powietrzu niewypowiedziane lęki i pragnienia. Sytuacja zmienia się, gdy Chu zaczyna tracić swój doskonały do tej pory zmysł smaku. Umieszczone tu sceny kulinarne należą do jednych z najbardziej spektakularnych w światowym kinie. W tradycji azjatyckiej, gdzie uczucia okazywane są bardzo oszczędnie, właśnie posiłki są drogą nawiązania więzi oraz wyrażenia miłości, a smak każdego z nich ma symboliczne znaczenie.

SZEF KUCHNI: Wojciech Modest Amaro
Jeden z najwybitniejszych szefów kuchni, który zrewolucjonizował polską gastronomię. Wiele lat spędził poza granicami kraju, gdzie pracował u boku takich sław jak Ferran Adria (Elbulli), Yannick Alleno (Le Meurice) czy René Redzepi (Noma). Jego eksperymentalna kuchnia oczarowuje nowatorskim stylem gotowania oraz oryginalną kombinacją polskich produktów. Tworzone menu oparte jest o naturę i jej różnorodność. Jest zdobywcą historycznej, pierwszej Gwiazdki Michelin w Polsce, którą utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku.

INFORMACJE PRAKTYCZNE
● bilet obejmuje wstęp na pokaz filmowy (7 pln) oraz kolację połączoną z wine pairing (193 pln)
● dress code: semi-formal
● organizator zapewnia transport z pokazu filmowego (Multikino) do miejsca kolacji (EC1)
● na salę kinową nie ma możliwości wniesienia fast-foodu (np. popcorn, napój typu cola, etc.)
● na sali kinowej obowiązuje wolny wybór miejsc
● prosimy o wspólną rezerwację w przypadku gdy zdecydują się Państwo na przyjście w parze/grupie (w przypadku osobnych rezerwacji można wskazać nazwiska osób, obok których chcą Państwo siedzieć na adres kulinarne@transatlantyk.org)
● szczegółowy regulamin wydarzenia na www.transatlantyk.org

DATA I GODZINA WYDARZENIA:
14/07/2018
start: 19:00, Multikino Łódź / Sala 3 (IV piętro)
miejsce kolacji: EC1 / Hala Maszyn

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  pokazu     gotowania     polaczona     regulamin     dzieci     przygotowana     amarojeden     tracic     filmow     noma     swiatowym     pory     cola     najlepiej     wielki     dress     popcorn     taipei     domu     celebracji     mistrz     adria     panstwo     nich     zdobywca     osmy     nieprzerwanie     chca     filmowy     powietrzu     rezerwacje     wyrazenia