Going. | TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „The Quest of Alain Ducasse”, + kolacja Kurt Scheller i Robert Skubisz - Multikino Łódź (sala III)

TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „The Quest of Alain Ducasse”, + kolacja Kurt Scheller i Robert Skubisz

19:00 | Niedziela, 15 lipca 2018
Multikino Łódź (sala III)

Film

SOLD OUT

SOLD OUT

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz ósmy zapraszamy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Prezentujemy naszą wyjątkową sekcję - Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!

FILM: „THE QUEST OF ALAIN DUCASSE”, reż. Gilles de Maistre
Alain Ducasse stał się jednym z najbardziej znanych szefów kuchni oraz mentorów kulinarnych na świecie. “Sprzedaję wspomnienia, które trwają” – w taki sposób Ducasse podsumowuje swoją kulinarną misję. Aby ją zrealizować niestrudzenie podróżuje po świecie, odwiedza swoje 23 restauracje i zabiega o utrzymanie 18 Gwiazdek Michelin. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy więc tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi. Film odpowiada tym samym na pytanie, czego może oczekiwać od życia człowiek, który wydaje się, że osiągnął już wszystko.

SZEFOWIE KUCHNI: Kurt Scheller oraz Robert Skubisz
Kurt Scheller – Szwajcar, który od 1991 roku mieszka w Polsce. Człowiek legenda - światowej sławy mistrz sztuki gotowania i znaczący głos w dziedzinie kulinarnej. Przez większą część swojego życia podróżował, dzięki czemu mógł poznać tajniki oraz receptury kulinarne innych narodów. Gotował na całym świecie dla znamienitych osobistości ze sfer biznesu, kultury i polityki. W Polsce jego dań można było spróbować w ekskluzywnych hotelach Bristol, Sheraton oraz Rialto. Robert Skubisz - jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni, pracujący w renomowanej restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie. Zdobywca symbolu „4 sztućców” Przewodnika Michelin oraz tytułu Szef Roku, zwycięzca prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night, a także autor najlepszego Tasting Menu według Przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.

INFORMACJE PRAKTYCZNE
● bilet obejmuje wstęp na pokaz filmowy (7 pln) oraz kolację połączoną z wine pairing (193 pln)
● dress code: semi-formal
● organizator zapewnia transport z pokazu filmowego (Multikino) do miejsca kolacji (EC1)
● na salę kinową nie ma możliwości wniesienia fast-foodu (np. popcorn, napój typu cola, etc.)
● na sali kinowej obowiązuje wolny wybór miejsc
● prosimy o wspólną rezerwację w przypadku gdy zdecydują się Państwo na przyjście w parze/grupie (w przypadku osobnych rezerwacji można wskazać nazwiska osób, obok których chcą Państwo siedzieć na adres kulinarne@transatlantyk.org)
● szczegółowy regulamin wydarzenia na www.transatlantyk.org

DATA I GODZINA WYDARZENIA:
15/07/2018
start: 19:00, Multikino Łódź / Sala 3 (IV piętro)
miejsce kolacji: EC1 / Hala Maszyn

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej