Going. | TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „The Quest of Alain Ducasse”, + kolacja Kurt Scheller i Robert Skubisz - Multikino Łódź (sala III)

TRANSATLANTYK: KINO KULINARNE: film „The Quest of Alain Ducasse”, + kolacja Kurt Scheller i Robert Skubisz

19:00 | Niedziela, 15 lipca 2018
Multikino Łódź (sala III)

Film

SOLD OUT

SOLD OUT

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz ósmy zapraszamy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Prezentujemy naszą wyjątkową sekcję - Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!

FILM: „THE QUEST OF ALAIN DUCASSE”, reż. Gilles de Maistre
Alain Ducasse stał się jednym z najbardziej znanych szefów kuchni oraz mentorów kulinarnych na świecie. “Sprzedaję wspomnienia, które trwają” – w taki sposób Ducasse podsumowuje swoją kulinarną misję. Aby ją zrealizować niestrudzenie podróżuje po świecie, odwiedza swoje 23 restauracje i zabiega o utrzymanie 18 Gwiazdek Michelin. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy więc tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi. Film odpowiada tym samym na pytanie, czego może oczekiwać od życia człowiek, który wydaje się, że osiągnął już wszystko.

SZEFOWIE KUCHNI: Kurt Scheller oraz Robert Skubisz
Kurt Scheller – Szwajcar, który od 1991 roku mieszka w Polsce. Człowiek legenda - światowej sławy mistrz sztuki gotowania i znaczący głos w dziedzinie kulinarnej. Przez większą część swojego życia podróżował, dzięki czemu mógł poznać tajniki oraz receptury kulinarne innych narodów. Gotował na całym świecie dla znamienitych osobistości ze sfer biznesu, kultury i polityki. W Polsce jego dań można było spróbować w ekskluzywnych hotelach Bristol, Sheraton oraz Rialto. Robert Skubisz - jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni, pracujący w renomowanej restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie. Zdobywca symbolu „4 sztućców” Przewodnika Michelin oraz tytułu Szef Roku, zwycięzca prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night, a także autor najlepszego Tasting Menu według Przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.

INFORMACJE PRAKTYCZNE
● bilet obejmuje wstęp na pokaz filmowy (7 pln) oraz kolację połączoną z wine pairing (193 pln)
● dress code: semi-formal
● organizator zapewnia transport z pokazu filmowego (Multikino) do miejsca kolacji (EC1)
● na salę kinową nie ma możliwości wniesienia fast-foodu (np. popcorn, napój typu cola, etc.)
● na sali kinowej obowiązuje wolny wybór miejsc
● prosimy o wspólną rezerwację w przypadku gdy zdecydują się Państwo na przyjście w parze/grupie (w przypadku osobnych rezerwacji można wskazać nazwiska osób, obok których chcą Państwo siedzieć na adres kulinarne@transatlantyk.org)
● szczegółowy regulamin wydarzenia na www.transatlantyk.org

DATA I GODZINA WYDARZENIA:
15/07/2018
start: 19:00, Multikino Łódź / Sala 3 (IV piętro)
miejsce kolacji: EC1 / Hala Maszyn

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  hala     niestrudzenie     mistrza     swiecie     amber     jednym     kulinarnych     bylo     ducasse     quest     dress     wyznaczonym     swoja     autor     calym     prezentujemy     kulinarnetransatlantykorg     mozliwosci     wiec     sale     takze     miedzynarodowym     festiwalu     restauracji     mieszka     oraz     zdobywca     sposob     stal     michelin     tajemnice     poznajemy