Going. | TRANSATLANTYK KINO KULINARNE: film „Our Blood is Wine” + kolacja Justyna Słupska Kartaczowska - Multikino Łódź (sala III)

TRANSATLANTYK KINO KULINARNE: film „Our Blood is Wine” + kolacja Justyna Słupska Kartaczowska

19:00 | Środa, 18 lipca 2018
Multikino Łódź (sala III)

Film

SOLD OUT

SOLD OUT

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz ósmy zapraszamy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Prezentujemy naszą wyjątkową sekcję - Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!

FILM: „OUR BLOOD IS WINE”, reż. Emily Railsback
Reżyserka Emily Railsback oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn, wprowadzają widza w świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie. Z szacunku do ziemi, w zakopanych głęboko quveri - glinianych, ręcznie robionych naczyniach - powstają wyjątkowej jakości, mętne i niezwykle aromatyczne wina, których smak poznają tylko nieliczni. Ta niespotykana sztuka fermentacji rodzi się na nowo po wielu dekadach dominacji Związku Radzieckiego, który w XX wieku zniszczył rodzinne manufaktury w Gruzji. Ożywienie tradycyjnego winiarstwa staje się główną siłą napędową potężnego i autonomicznego narodu gruzińskiego w poszukiwaniu własnej tożsamości w XXI wieku.

SZEF KUCHNI – Justyna Słupska Kartaczowska
To diament na ogólnopolskiej scenie gastronomicznej. Niedawno otworzyła własną Restaurację jaDka, gdzie obrała azymut na polską, szlachecką kuchnię w oparciu o francuską szkołę gotowania. W recepturach stawia na prostotę i dąży do wydobycia podstawowego smaku swoich autorskich potraw. „Gotuje kolorami” - planując danie, najpierw oczami wyobraźni widzi całą kompozycje, a przede wszystkim jego barwy. W 2016 roku została odznaczona przez Gault & Millau tytułem Szef - Kobieta Roku. Od tamtego czasu zapraszana jest do udziału w najbardziej prestiżowych wydarzeniach kulinarnych w Polsce.

INFORMACJE PRAKTYCZNE
● bilet obejmuje wstęp na pokaz filmowy (7 pln) oraz kolację połączoną z wine pairing (193 pln)
● dress code: semi-formal
● organizator zapewnia transport z pokazu filmowego (Multikino) do miejsca kolacji (EC1)
● na salę kinową nie ma możliwości wniesienia fast-foodu (np. popcorn, napój typu cola, etc.)
● na sali kinowej obowiązuje wolny wybór miejsc
● przy zakupie biletu, możliwe jest wybranie menu w wersji wege
● prosimy o wspólną rezerwację w przypadku gdy zdecydują się Państwo na przyjście w parze/grupie (w przypadku osobnych rezerwacji można wskazać nazwiska osób, obok których chcą Państwo siedzieć na adres kulinarne@transatlantyk.org)
● szczegółowy regulamin wydarzenia na www.transatlantyk.org

DATA I GODZINA WYDARZENIA:
18/07/2018
start: 19:00, Multikino Łódź / Sala 3 (IV piętro)
miejsce kolacji: EC1 / Hala Maszyn

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  glowna     restauracje     gotowania     rodzinne     zakopanych     kinowej     przez     autorskich     mozliwosci     radzieckiego     nieliczni     szczegolowy     gastronomicznej     organizator     azymut     wyjatkowej     prosimy     wszystkim     festiwalem     pokaz     semiformal     widzi     potraw     sommelier     prestizowych     panstwo     pokazu     niezwykle     gault     osmy     godzina     gleboko