Going. | Films For Food - Boginie Jedzenia - Kinoteatr Rialto

Films For Food - Boginie Jedzenia

19:00 | Piątek, 15 czerwca 2018
Kinoteatr Rialto

Film

23 zł

23 zł

15 czerwca piątek 19.00

Films For Food – Boginie jedzenia
W cyklu: Films For Food

GDZIE ONE SĄ?
Pierwszy sezon pokazów Films For Foods w Katowicach zamykamy niezwykłym filmem – ukłonem w stronę wszystkich mam, babć, sąsiadek, które nas karmiły, a także tych, które postanowiły profesjonalnie zabrać się za gotowanie dla innych.

Czy w wielkiej kuchni świata jest dla nich za ciasno? Dlaczego nie trafiają na okładki magazynów kulinarnych jak oni? Czy są w czymś gorsze? Kiedy w prestiżowej prasie pojawiły się artykuły o tzw. bogach jedzenia z listą najbardziej wpływowych mężczyzn w branży znalazł się ktoś, kto chciał głośno zadać jedno pytanie: a gdzie są one? Poznajcie Vérane Frédiani – francuską producentkę, autorkę i reżyserkę, która postanowiła z kamerą podejrzeć od kuchni świat kobiet. Boginie jedzenie to ważny i zarazem błyskotliwy dokument, który prowokuje do dyskusji. Reżyserka bohaterkami uczyniła najbardziej wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… Od finediningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu.
To niezwykle zmysłowy i apetyczny film, po którym z jednej strony ma się ochotę powiedzieć dziękuję swoim mamom i babciom za to wszystko, co dla nas robiły w kuchni, z drugiej chce się iść w miasto i pytać to gdzie one są? Te wszystkie często nieznane z imienia boginie, które są profesjonalistkami i perfekcjonistkami w restauracjach, które codziennie mijamy.

Po filmie zapraszamy na rozmowę z kobietami, które postanowiły zrobić karierę w kuchni – będą także niespodzianki dla widzów i apetyczne nagrody. Gośćmi spotkania będą dwie uczestniczki popularnego programu telewizyjnego MasterChef, które po programie zmieniły zupełnie swoje życie i obrały nowe ścieżki kariery.

Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji popularnego programu MasterChef, chwalona m.in. przez Gordona Ramseya. Ponadto Wójciak jest autorką takich książek jak Kulinarne opowieści, Sezonowe warzywo oraz Ziarno czy najnowszej Prosto, pysznie do pudełka, w których dzieli się z czytelnikami swoimi pomysłami i tajnikami na przygotowanie potraw wegetariańskich. Jak wyznaje, kuchenne inspiracje czerpie z licznych podróży – odwiedziła m.in. Himalaje i Indie – z których przywozi regionalne przyprawy i dzięki temu wprowadza nieco egzotyki do swoich dań. Dominika Wójciak prowadzi również bloga Kulinarne Bezdroża, na którym opowiada o swojej pasji i zamieszcza przepisy na ulubione potrawy.

Jola Kleser – uczestniczka programu Master Chef, kobieta, która rzuciła dobrze płatną pracę w korporacji by gotować dla ludzi i by otworzyć profesjonalne studio do warsztatów kulinarnych w Katowicach. Dodatkowo regularnie gotuje dla milionów, które siedzą przed telewizorami w znanym programie Pytanie na śniadanie. Autorka książek i kobieta wielu talentów. Wulkan energii i mistrzyni bezy Pavlovej z owocami.

W repertuarze:

pt., 15 czerwca 2018 - 19:00 Kup/Rezerwuj bilet
23 zł


Films For Food – Boginie jedzenia
W cyklu: Films For Food

GDZIE ONE SĄ?
Pierwszy sezon pokazów Films For Foods w Katowicach zamykamy niezwykłym filmem – ukłonem w stronę wszystkich mam, babć, sąsiadek, które nas karmiły, a także tych, które postanowiły profesjonalnie zabrać się za gotowanie dla innych.

Czy w wielkiej kuchni świata jest dla nich za ciasno? Dlaczego nie trafiają na okładki magazynów kulinarnych jak oni? Czy są w czymś gorsze? Kiedy w prestiżowej prasie pojawiły się artykuły o tzw. bogach jedzenia z listą najbardziej wpływowych mężczyzn w branży znalazł się ktoś, kto chciał głośno zadać jedno pytanie: a gdzie są one? Poznajcie Vérane Frédiani – francuską producentkę, autorkę i reżyserkę, która postanowiła z kamerą podejrzeć od kuchni świat kobiet. Boginie jedzenie to ważny i zarazem błyskotliwy dokument, który prowokuje do dyskusji. Reżyserka bohaterkami uczyniła najbardziej wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… Od finediningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu.
To niezwykle zmysłowy i apetyczny film, po którym z jednej strony ma się ochotę powiedzieć dziękuję swoim mamom i babciom za to wszystko, co dla nas robiły w kuchni, z drugiej chce się iść w miasto i pytać to gdzie one są? Te wszystkie często nieznane z imienia boginie, które są profesjonalistkami i perfekcjonistkami w restauracjach, które codziennie mijamy.

Po filmie zapraszamy na rozmowę z kobietami, które postanowiły zrobić karierę w kuchni – będą także niespodzianki dla widzów i apetyczne nagrody. Gośćmi spotkania będą dwie uczestniczki popularnego programu telewizyjnego MasterChef, które po programie zmieniły zupełnie swoje życie i obrały nowe ścieżki kariery.

Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji popularnego programu MasterChef, chwalona m.in. przez Gordona Ramseya. Ponadto Wójciak jest autorką takich książek jak Kulinarne opowieści, Sezonowe warzywo oraz Ziarno czy najnowszej Prosto, pysznie do pudełka, w których dzieli się z czytelnikami swoimi pomysłami i tajnikami na przygotowanie potraw wegetariańskich. Jak wyznaje, kuchenne inspiracje czerpie z licznych podróży – odwiedziła m.in. Himalaje i Indie – z których przywozi regionalne przyprawy i dzięki temu wprowadza nieco egzotyki do swoich dań. Dominika Wójciak prowadzi również bloga Kulinarne Bezdroża, na którym opowiada o swojej pasji i zamieszcza przepisy na ulubione potrawy.

Jola Kleser – uczestniczka programu Master Chef, kobieta, która rzuciła dobrze płatną pracę w korporacji by gotować dla ludzi i by otworzyć profesjonalne studio do warsztatów kulinarnych w Katowicach. Dodatkowo regularnie gotuje dla milionów, które siedzą przed telewizorami w znanym programie Pytanie na śniadanie. Autorka książek i kobieta wielu talentów. Wulkan energii i mistrzyni bezy Pavlovej z owocami.

Bilety: 23 zł

Pobierz Going. i miej miejski kalendarz zawsze pod ręką.
więcej
  wszystkich     master     swiecie     dlaczego     dodatkowo     dzieli     uczynila     studio     kulinarne     gordona     kulinarnych     nieco     robily     ktorym     ktora     egzotyki     milionow     popularnego     jedzeniaw     pavlovej     strony     dzieki     zabrac     swoje     korporacji     bogach     ulubione     michelin     karierydominika     babciom     telewizyjnego     takich