Going. | Szkolenie "Barista poziom 1" - Wojciech Pasko - Ashanti - Szkoła Kulinarna

Szkolenie "Barista poziom 1" - Wojciech Pasko

10:00 | Poniedziałek, 27 maja 2019
Ashanti - Szkoła Kulinarna

Warsztat

600 zł

600 zł

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z kawą? Zapraszamy do Ashanti na szkolenie: "Barista poziom 1 - podstawowa wiedza o kawie i technikach pracy baristy"

Zapisz się na szkolenie http://www.ashanti.pl/pl/szkolenia/atelier-mistrzow-baristyki/item/661-barista-poziom-1-podstawowa-wiedza-o-kawie-i-technikach-pracy-baristy

CZĘŚĆ 1 - KAWA

Teoria:

- Gatunki botaniczne kaw i ich charakterystyka smakowa
- Metody zbioru owoców kawowca i ich obróbki
- Segregacja i klasyfikacja ziarna
- Jak rozpoznać defekty w kawie
- Proces palenia kawy oraz jego wpływ na walory sensoryczne
- Jakimi kryteriami kierować się w doborze kawy.
- cup tasting (testowanie kaw jednorodnych z segmentu speciality, gourmet i przemysłu)

CZĘŚĆ 2 – URZĄDZENIA I AKCESORIA DO PARZENIA KAWY

Teoria:

- Organizacja miejsca pracy Baristy
- Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze ekspresu do kawy.
- omówienie budowy i sposobu działania ekspresu do kawy (HX, multiboiler, preinfuzja)
- dlaczego stosować filtry do wody
- najlepsze parametry wody do parzenia kawy
- budowa i zasada działania młynka (żarna stożkowe i płaskie)

CZĘŚĆ 3 – METODY PARZENIA KAWY

Teoria:

- omówienie zasady 4M
- espresso – parametry, kryteria oceny
- czym jest nad i pod ekstrakcja, rozpoznanie przyczyn
- wpływ temperatury, stopnia zmielenia i gramatury kawy na smak
- techniki przygotowania espresso (tamping, zapobieganie kanałowania)
- ocena jakościowa espresso

Praktyka:
- przygotowanie espresso
- kalibracja młynka
- podstawowe czarne kawy z ekspresu ciśnieniowego

CZĘŚĆ 4 – KAWA Z MLEKIEM

Teoria:

- dobór odpowiedniego mleka
- alternatywa dla niepijących mleko
- dobór odpowiednich dzbanków
- omówienie techniki spieniania mleka( 2 fazy, teksturowanie i polerowanie mleka)
- kawy mleczne (espresso macchiato, cappuccino, latte, latte warstwowe, flat white)

Praktyka:
- spienianie mleka do cappuccino i latte

CZĘŚĆ 5 - KAWA NA ZIMNO

- kawa mrożona
- frappe
- cold brew

Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym.

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej