Going. | Kuchnia z klimatem - jak jeść zdrowo i ekologicznie? - Drzwi Zwane Koniem

Kuchnia z klimatem - jak jeść zdrowo i ekologicznie?

17:00 | Niedziela, 21 lipca 2019

Drzwi Zwane Koniem

Spotkanie

Free

Free

W ramach Śląski Ruch Klimatyczny zapraszamy na kuchenne pogaduszki o sprawach najważniejszych dla przetrwania ludzkości na planecie!
Będzie też pyszny poczęstunek i odrobina kulinarnej praktyki. Wstęp wolny! Prosimy o rejestrację tutaj na FB oraz o przyniesienie swojego talerzyka i łyżeczki, nie będzie jednorazówek.

Czy to, co jemy, ma wpływ na KLIMAT?
Czy dla PLANETY lepsze jest lokalne mięso czy może egzotyczne owoce?
Czy wegetarianie są ZDROWSI od wszystkożerców, a weganie od wegetarian?
Co powoduje najwięcej EMISJI gazów cieplarnianych - marnowanie jedzenia, przemysłowa hodowla bydła, a może transport jedzenia na dalekie odległości?
Czy ludzkość musi w 100% zrezygnować z jedzenia mięsa, żeby PRZETRWAĆ?
A tak w ogóle to można żyć na samych roślinach?! CZŁOWIEK to nie królik!

Jeśli zadajesz sobie te lub podobne pytania - zastanawiasz się nad zmianą diety, ale nie bardzo wiesz, jak to zrobić - a może masz już ten krok za sobą i chcesz zachęcić innych - przyjdź na nasze spotkanie!
Zabierz Rodzinę, Przyjaciół, Znajomych!

Nasi goście, którzy opowiedzą o swoim stylu odżywiania i odpowiedzą na Wasze pytania, a także podzielą się tym, co sami jedzą na co dzień i od święta:

dr Ryś Kulik - psycholog, przyrodnik - jedzący makrobiotycznie, sezonowo i lokalnie, pisze o rewolucjach kulinarnych m.in. w Gazeta Wyborcza
Ewa Skotalczyk - lekarka medycyny, żona i matka, która wie, jak gotować zdrowo i z głową!
Vanitas Whysoserious - freeganin, który wie wszystko o niemarnowaniu jedzenia!
Barbara Ewa Wojtaszek - w 100% roślinna Klimatyczna kuchnia, pierwsza prezeska Fundacji Szczęśliwi bez cukru specjalizującej się w zdrowych słodyczach dla dzieci.

Co będzie można skosztować:
chleb żytni na zakwasie, pieczony w piekarniku w mieszkaniu w bloku,
pasty i pasztety roślinne,
sałatki z ziołami i chwastami (zebranymi na małopolskiej wsi),
zdrowe i wegańskie słodycze bez cukru,

Przyjdź pogadać o żołądku od serca! Po spotkaniu afterparty.
Jeśli wiesz, że na 99,9% będziesz, ZAREJESTRUJ SIĘ TUTAJ na FB, to pomoże nam przygotować właściwą ilość jedzenia na degustację! Koniecznie przynieś swoje naczynie i sztućce - np. talerzyk i łyżeczkę!

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej