Going. | Szkolenie "Tradycyjne menu włoskiej restauracji" - Ashanti - Szkoła Kulinarna

Szkolenie "Tradycyjne menu włoskiej restauracji"

10:00 | Wtorek, 22 października 2019

Ashanti - Szkoła Kulinarna

Warsztat

Free

Free

Kuchnia włoska to nie tylko wyjątkowy smak, aromat i wygląd potraw - to przede wszystkim obyczaje celebrowania jedzenia, traktowania momentu spożywania posiłków z należytym szacunkiem oraz delektowania się każdym spożytym kęsem.
Kuchnia włoska bazuje na świeżych, bardzo dobrych jakościowo produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Opiera się na szerokiej gamie warzyw, wśród których króluje pomidor, oraz przypraw i ziół: bazylii, oregano, kolendrze, estragonie, rozmarynie i tymianku.
Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), prima piatti (pierwsze danie) i secondi piatti (drugie danie). Główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Posiłek na ogół zakończony jest deserem - w postaci pysznego ciasta np. panna cotty, lub tiramisu.

ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE http://www.ashanti.pl/pl/szkolenia/atelier-sztuki-kulinarnej/item/676-tradycyjne-menu-wloskiej-restauracji

Podczas dwóch dni szkolenia skomponujemy wspólnie dwie karty menu:

Dzień pierwszy - menu mięsne

Antipasto (przystawka)
⦁ Caponata siciliana - Warzywa na słodko-kwaśne
Primi piatti (Pierwsze danie)
⦁ Gnocchetti di patate al burro speziato - Gnocchi ziemniaczane z przyprawionym masłem
⦁ Risotto ai porcini - Risotto z borowiki
Secondi piatti (Drugie danie)
⦁ Ossobuco alla milanese con risotto (òssbus) – Duszoną cielęcina z kością
⦁ Scaloppine al marsala - Eskalopki cielęce z winem Marsala
Contorni (Dodatki)
⦁ Polenta tartufata - Polenta aromatyzowana truflą
⦁ Cipolline in agrodolce - Cebulki słodko-kwaśne
Desser
⦁ Millefoglie alla crema pasticcera - Ciasto francuskie z kremem patissiere

Dzień drugi - menu rybne

Antipasto (przystawka)
⦁ Sardine in savor - Sardynki po Wenecku
Primi piatti (Pierwsze danie)
⦁ Tagliolini porcini e gamberi - Tagliolini z borowikami i krewetkami
⦁ Ravioli al salmone e gorgonzola - Ravioli z łososiem i gorgonzolą
Secondi piatti (Drugie danie)
⦁ Polpo grigliato e pomodorini confit - Grillowana ośmiornica, confit z pomidorów
⦁ Seppioline alla veneziana con polenta - Weneckie mątwy z polentą
Contorni (Dodatki)
⦁ Fagiolini padellati - Zielona fasolka szparagowa z patelni
⦁ Zucchine grigliate al origano - Grillowane cukinie z oregano
Desser
⦁ Torta caprese e pere caramellate - Ciasto Caprese i karmelizowane gruszki

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej