Going. | Festiwal Przemiany - Biobezpieczeństwo: bakterie - Centrum Nauki Kopernik

Festiwal Przemiany - Biobezpieczeństwo: bakterie

12:00 | Niedziela, 6 października 2019

Centrum Nauki Kopernik

Warsztat

Zaproszenie

Zaproszenie

Produkty spożywcze to naturalne środowisko bytowania drobnoustrojów. Wśród bakterii występujących w żywności są takie, które stoją na straży naszego układu odpornościowego oraz takie, które wywołują zatrucia pokarmowe i poważne schorzenia. Co jeść, aby czuć się bezpiecznie? Jakie produkty stanowią potencjalne źródło bakterii patogennych? Podczas warsztatów zdemaskujemy niewidocznych mieszkańców naszej żywności i nauczymy się bezpiecznie przygotowywać posiłki. Poznamy także bakterie fermentacji mlekowej, dzięki którym możemy robić smaczne i zdrowe kiszonki. Warsztat przygotowany we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. Prowadzenie: mgr inż. Justyna Nasiłowska, dr inż. Katarzyna Piasecka-Jóźwiak.

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej