Going. | Festiwal Przemiany - Żywność pod wysokim ciśnieniem - Centrum Nauki Kopernik

Festiwal Przemiany - Żywność pod wysokim ciśnieniem

12:00 | Piątek, 4 października 2019

Centrum Nauki Kopernik

Warsztat

Zaproszenie

Zaproszenie

Aby nasze jedzenie dłużej zachowywało świeżość, poddajemy je obróbce termicznej lub chemicznej. Niestety, tak przetworzone produkty tracą smak i wartości odżywcze. W ostatnich latach pojawiła się alternatywa – do powszechnego zastosowania weszło tzw. przetwarzanie wysokociśnieniowe (HPP – High Pressure Processing). Polega ono na poddawaniu produktów działaniu wysokiego ciśnienia hydrostatycznego, o wartości nawet 6 tysięcy atmosfer. Konserwowana tą metodą żywność jest właściwie zabezpieczona, nie traci naturalnego koloru, a przy tym smakuje jak świeży produkt i zachowuje składniki odżywcze. Podczas warsztatów zbadamy jakość różnych artykułów spożywczych i zapoznamy się bliżej z techniką HPP. Warsztat przygotowany we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. Prowadzenie: dr hab. inż. Krystian Marszałek.

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej