Going. | Smaki Azji i Pacyfiku - Muzeum Azji i Pacyfiku

Smaki Azji i Pacyfiku

10:00 | Sobota, 23 maja 2015

Muzeum Azji i Pacyfiku

Inne

Free

Free

Muzeum Azji i Pacyfiku serdecznie zaprasza na pierwszą edycję FESTIWALU KULINARNEGO "SMAKI AZJI I PACYFIKU", przybliżającego różne tradycje kulinarne regionu Azji i Pacyfiku.
Podczas festiwalu będzie można posmakować potraw i przysmaków azjatyckich, m.in. z Indii, Tajlandii, Chin, Korei, Tybetu, Libanu, Syrii, Iranu i Turcji. Na licznych stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór herbat, przypraw, słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii, a także Kaukazu. Festiwalowi będą towarzyszyły prelekcje i warsztaty oraz stoisko z publikacjami o tematyce kulinarnej regionu Azji i Pacyfiku.

Program:

godz.12.00. CEREMONIA PARZENIA HERBATY OOLONG profesjonalny pokaz parzenia niebieskiej herbaty, który zaprezentuje pan Cheng Zheng z firmy Sunrise.

godz.13.00. CHINY - KOLEBKA HERBATY - pokaz filmu dokumentalnego, opowiadającego o fenomenie chińskiej cywilizacji- herbacie. Jest to opowieść o dziejach państwa liczących 5000 lat, prekursorze cywilizacji rzeki Jangcy, praojcu Chińczyków - Shennongu, późniejszym cesarzu Yan Di, który odkrył w południowo - wschodnich Chinach roślinę, która do dzisiaj wyznacza duchowy i materialny rozwój Państwa Środka. Film przedstawia także historię ludzi, którzy nierozerwalnie związali swój los z liśćmi zielonego krzewu. Twórcami filmu są Mieczysław Chudzik i Remi Jakubowski oraz Xi Yang, Lie Zhang i Cheng Zheng. (60 min.). Wstęp wolny.

godz.17.00. AUTENTYCZNOŚĆ I WPŁYWY AMERYKAŃSKIEJ POPKULTURY W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU - prelekcja Marcina Wojtasika, koordynatora studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. zajmującego się społeczno-kulturowymi aspektami jedzenia. Jego najnowszym polem badań są warszawscy fani kuchni dalekowschodniej i ich relacje ze społecznością wietnamską. Wstęp wolny.

godz. 19.00. SMAK CURRY (The Lunchbox)- projekcja filmu w reżyserii Ritesha Batry (2013). Film to opowieść o Mumbaju, niezwykłym mieście, w którym od 120 lat istnieje wyjątkowy system dostarczania posiłków. Zajmują się tym dabbawallahsowie, specjalni kurierzy, zawożący obiady przygotowane przez żony w domowych kuchniach do pracujących w biurach mężów. Czas trwania: 104 min. Wstęp: 10 zł.

Prelekcje i pokazy odbędą się w sali konferencyjnej.
Liczba miejsc ograniczona.


Aktualna lista stoisk na Festiwalu Kulinarnym "SMAKI AZJI I PACYFIKU":

1. Kuchnia tajska - Little Thai Gallery
2. Produkty indyjskie i herbaty Organic Tea. - Bombay Bazaar
3. Produkty spożywcze i przyprawy z Iranu- Pers-Pol.Co
4. Słodycze tureckie - Tudel Cukiernia Baklava
5. Fenicja - restauracja libańska i sklep z przekąskami i przyprawami z Bliskiego Wschodu. Fenicja
6. Herbaty świata - KUSMI TEA Poland
7. Kuchnia i przyprawy Indii - Little India
8. Zielone herbaty - SOTI Natural
9. Kuchnia etiopska - Abyssinia - Kuchnia etiopska
10.Chińskie herbaty Shen Nong Imperial Tea Sunrisetea
11. Kuchnia syryjska
12. Kuchnia tybetańska - Tsonkha Momo Bar
13. Pacific Kai - Żywność z Pacyfiku.
14. Galeria Amaranth - czajniczki do herbaty, czarki, buteleczki i czarki do sake, patery do sushi
15. Kuchnia irańska, przekąski i przyprawy - Ambic
16. Przekąski tybetańskie - Fundacja Sam Dżub Ling i Tibet House "Acala"
17. Kuchnia indyjska, wedyjska - potrawy wegetariańskie i wegańskie - Om Cafe.
18. Herbaty z Japonii - Herbaty Czas.
19. "Ottomańska pokusa" - stoisko z baklawą
20. Orien Taste - produkty spożywcze i przyprawy z Tajlandii, Wietnamu, Chin i Korei
21. Umamipol - kuchnia koreańska
22. Namaste India - kuchnia indyjska

Pobierz Going. i miej kalendarz miejski zawsze pod ręką.
więcej