Ta strona używa plików cookie. Dowiedz się więcej

Food Hall Browary

Sprawdź wydarzenia

Food Hall Browary, Warszawa

Zobacz
Food Hall Browary
informacje ogólne

Lokalizacja

Warszawa, Haberbuscha i Schielego 2

Prawdopodobnie walka ze współcześnie rozumianą nudą sprawiła, że w wielkich miastach zaczęły kilka dekad temu powstawać foodhalle. I o ile „możliwość szerokiego wyboru” nie jest wpisana w piramidę potrzeb Maslowa, to nie da się ukryć, że współczesny aktywny mieszczuch uwielbia, a wręcz musi mieć wybór.

Niewykluczone, że istotną rolę w formowaniu się food hall miał też fakt, że żyjemy w czasach notorycznego braku czasu. Wszędzie się spieszymy, wydajemy krocie na mieszkania, z których mamy „blisko wszędzie” i wolimy robić zakupy w centrach handlowych, bo tam wszystko jest w jednym miejscu (w tym food courty, którym z reguły daleko do wyspecjalizowanych „gastrostref” będących czymś znacznie więcej niż jedynie „dodatkiem do shoppingu”).

Food Hall Browary łączy „prawo do wyboru” wyrażone w różnorodności ulokowanych tu punktów gastronomicznych, z potrzebą „posiadania wszystkiego w zasięgu ręki” - bo to przecież także cecha takich „hal”, wywodzących się nierzadko ze streetfoodowych zgrupowań.

Food Hall Browary prezentuje najwyższy poziom kulinarnych doznań na najniższej kondygnacji budynku dawnej Leżakowni – istotnej części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem jego idei (i wykonania) jest Aleksander Likus. 12 punktów gastronomicznych rozlokowało się w pomiędzy utworzonymi z XIX-wiecznej cegły łukami kolebkowego sklepienia historycznych piwnic obiektu, zwanych niegdyś „piwnicami czasu” – odrestaurowanych z pieczołowitością i dbałością o detale.

Oferta jest zdywersyfikowana i dostosowana do oczekiwań zarówno najmłodszych, jak i pełnoletnich gości. Punkty gastronomiczne zostały objęte wyłącznie przez doświadczonych, znanych dobrze Warszawiakom Restauratorów, którzy w ten sposób prezentują część menu swoich stacjonarnych, pełnowymiarowych lokali tym, którzy zamiast „rezerwować stolik” wolą iść na żywioł.

Dzień rozpoczyna bogata oferta śniadań, a kończy funkcjonujący tu do „ostatniego gościa” Bar Centralny. Pomyślano też o bogatej ofercie lunchowej dla pracowników pobliskich biur. Przewidziano tu 300 miejsc siedzących przy „socjalizujących”, dużych stołach, idealnych do grupowych spotkań oraz przy znacznie bardziej kameralnych stolikach. I tak – są tu również przestrzenie ogródkowe, otwierające Food Hall Browary po obu krańcach lokalu.

Będzie tu również scena – otwarta na koncerty, eventy, sety miksowane na żywo przez DJ-ów, ale też na spotkania autorskie, konferencje, wydarzenia tematyczne. Można się tu spodziewać takich aktywności, jak live cooking, pop-upy, targi i... co tylko przyjdzie do głowy najemcom.

Jednak przede wszystkim jest to miejsce spotkań towarzyskich. Przyjacielskich wyjść na miasto, rodzinnych okazji, sposobem spędzania wolnego czasu i okazją do odkrywania nowych smaków. Miejsce, gdzie historia, sztuka i gastronomia przenikają się w harmonii i stają się areną dla niezapomnianych doświadczeń.

Bar Centralny jest z pewnością jednym z największych barów w całej Polsce. Rano zaserwuje kawę typu „speciality”, świeżo wyciskane soki, smoothies i lemoniady. Wieczorem nadejdzie pora na bardziej wyskokowy arsenał, rzecz jasna odwołujący się do piwnej historii browarów, ale też otwarty na najnowsze trendy koktajlowe. Znajduje się tu również miejsce dla Wine Baru z bogatą oferta win serwowanych na kieliszki, a o nastrój gości zadba wkrótce dodatkowo klub muzyczny, który zajmie fragment piwnic.

1500 metrów, które Food Hall Browary objął w swoje władanie, dostarczy Wam niezapomnianych wrażeń i niezliczonych dylematów, co by tu dzisiaj zjeść, wypić i przeżyć.

Czynne:

pn - czw 11.00 - 22.00

pt - so 11.00 - 24.00

nd 11.00 - 22.00

zobacz na mapie

Pigeon | Map tiles by Stamen Design, under CC BY 3.0. Data by OpenStreetMap, under ODbL.
Use ctrl + wheel to zoom!

aktualne wydarzenia

Brak wyników...