Czytasz teraz
Domowo i sezonowo w menu Grunt i Woda
Opinie

Domowo i sezonowo w menu Grunt i Woda

Grunt i Woda

Świeże produkty od sprawdzonych, lokalnych dostawców, pieczywo wypiekane na miejscu, domowej roboty sosy oraz… ogromna dawka pasji i serca, które w swoją pracę wkłada Szefowa Kuchni Anna Klajmon, to najważniejsze wyróżniki nadwiślańskiej klubokawiarni Grunt i Woda. Troska o jakość idzie w parze z kulinarną inwencją, dzięki której menu lokalu ewoluuje w zależności od dostępności składników. Obok jedzenia równie ważnym elementem jest tutaj bar, który jak żaden inny dba o różnorodność i smak serwowanych trunków. Koniecznie sprawdźcie, czego możecie tam spróbować.

Grunt i Woda to trzy w jednym: bar, budka z ciepłym jedzeniem oraz restauracja na dachu. Każde z tych miejsc zapewnia gościom lokalu nieco inne kulinarne przyjemności. Ale we wszystkich znajdziemy tą samą, najwyższą jakość: bez konserwantów i ulepszaczy smaku, sezonowo i lokalnie. Co więcej, wiele produktów, które restauracje czy bary z reguły kupują gotowe, tutaj powstaje na miejscu, na przykład soki owocowe, pieczywo, kiełbaski, sosy czy… baleron.

W barze ugaszą Twoje pragnienie…

Specjalność baru to przede wszystkim szeroki wybór pysznych koktajli, których podstawą są świeże owoce oraz soki i puree z owoców przygotowywane na miejscu. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno wielbiciele mocniejszych drinków, jak i miłośnicy delikatnych, bezalkoholowych propozycji. Poza klasykami, takimi jak Old Cuban, Tennessee Mule czy Mai Thai, barmani serwują autorskie kompozycje Szefa Baru, na przykład kwiatowo-malinowy RoseBerry Collins, słodko-kwaśny Cosmo na bazie własnej roboty cytrynówki czy ciekawą alternatywę dla Aperol Spritz – Wine Spritzer. Podstawą wielu drinków jest rum i gin. Czemu? Bo to one najlepiej wprowadzają gości w wakacyjny klimat! Atmosferę podgrzewa także wspominana już domowej roboty cytrynówka oraz bezalkoholowe piwo imbirowe. Dodatkowo można tutaj dostać rewelacyjny koktajl z… nalewaka, a na wielbicieli wina czekają trunki dobrane odpowiednio do pory roku. Wyszukane, kraftowe alkohole to specjalność tego miejsca. Mimo to nie znalazłeś tego, na co masz akurat ochotę? Barmani przygotują dla Ciebie coś specjalnego spoza karty!

Grunt i Woda

Podobnie jak w przypadku jedzenia, wszystkie koktajle i drinki przygotowywane są z troską o najwyższą jakość i najlepszy smak, co oznacza między innymi brak sztucznych dodatków czy aromatów. Soki do drinków robione są na miejscu ze świeżych owoców, a limonki i cytryny do sourów wyciskane przez barmanów. Możecie być pewni, że otrzymujecie to, co najlepsze.

…i narobią Ci apetytu!

W barze znajdziemy także kanapki na zimno, zarówno wegańskie, jak i mięsne. Pieczywo, na bazie którego są przygotowywane, jest wyrabiane i wypiekane na miejscu codziennie rano. Próżno szukać tutaj mrożonek, jest świeżo i zdrowo. Do wyboru mamy między innymi bajgle, bułeczki i chleb żytni. Bajgli można skosztować w towarzystwie domowej roboty baleronu. Brzmi swojsko? Bo tak właśnie jest!

W budce rozgrzeją Twoje kubki smakowe

Budka to nieco inna historia, bo tutaj znajdziemy jedzenie serwowane na ciepło. Specjalnością jest pieczona na miejscu focaccia w kilku wydaniach: z macką kalmara giganta, z pastrami wołowymi czy karkówką. Nie mogło także zabraknąć pysznej propozycji dla wegan z boczniakami, piklami, sałatą i pesto. Frytki belgijskie dostaniemy tutaj z domowej roboty sosami, na przykład ketchupem, majo-curry oraz czosnkowym. A na miłośników grilla zawsze czeka domowa kiełbasa i kaszanka. Znajdźcie się także coś dla dzieci, które mogą liczyć na pyszne zestawy z kiełbaską lub kurczakiem. Na deser budka zaprasza z kolei na lody oraz domowej roboty ciasta.

Restauracja rozkocha w sobie Twoje podniebienie

Od piątku Grunt i Woda zaprasza także do swojej restauracji na dachu. To tutaj Szefowa Kuchni Anna Klajmon rozwija swoje skrzydła. Poczynając od przystawek, a na deserach kończąc – wszystko jest przygotowywane z największą troską o podniebienia gości. Menu, podobnie jak w przypadku baru i budki, bazuje na sprawdzonych, lokalnych produktach, zmieniając się w zależności od ich dostępności.

W naszym menu przywracamy do życia zapomniane smaki dzieciństwa. Serwujemy proste, kilkuskładnikowe, ale pełne smaku dania. Stawiamy przede wszystkim na jakość – mówi Anna Klajmon, Szefowa Kuchni w Grunt i Woda.

Zobacz również
Yves

W menu restauracji znajdziemy na przykład śledzia wędzonego na sianie, solijankę, świecę wołową, knedle z truskawkami czy kluski śląskie z botwinką. Są też ryby takie jak miętus, szczupak oraz szproty, a dla wielbicieli owoców morza ravioli. Jest także schab pieczony z mizerią i młodymi ziemniakami czy kaczka z gnocchi, młodymi burakami i sosem śliwkowym. Na deser można z kolei zjeść racuchy z jabłkiem. Brzmi pysznie, prawda? Wiecie, gdzie tego szukać, a więc smacznego!
Gdzie?

Bulwar Flotylli Wiślanej, między mostem Poniatowskiego, a Płytą Desantu. Otwarte codziennie od 10.00 rano do ostatniego gościa (wyjątkiem są poniedziałki, w które lokal jest czynny od godziny 13.00).

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony