Czytasz
Na tym festiwalu headlinerami są ziemniaki. Zajrzyj na Bulbes 🥔

Na tym festiwalu headlinerami są ziemniaki. Zajrzyj na Bulbes 🥔

W Europie zagościły w XVI wieku i szybko trafiły na salony – a właściwie na talerze. Teraz warszawskie Centrum Kultury Jidysz zadedykowało im osobne wydarzenie. Ziemniaki są dla niego symbolem przenikania się kultur, ale i tego, co powszechne, a zarazem szlachetne.

Na początku października hołd pyrkom oddano w Muzeum Wsi Radomskiej. 2 października fani frytek, placków, purée i innych dań z popularnego warzywa spotkali się na Festiwalu Ziemniaka. Czekały na nich liczne degustacje, pokaz kulinarny Karola Okrasy, a także kiermasz twórczości ludowej i zespoły kapel wiejskich. W czterech dużych ogniskach upieczono ziemniaki w popiele. Pojawiła się także okazja do tego, żeby podejrzeć, jak kiedyś wyglądała praca na roli. W ruch poszły brony oraz różne typy pługów.

ziemniaki
plakat Festiwalu Ziemniaka, który w październiku odbył się w Muzeum Wsi Radomskiej

Szlachetny i pospolity

Ci, którym nie udało się zawitać do Radomia, mogą teraz pokłonić się roślinie w Warszawie. W dniach 21-23 października tutejsze Centrum Kultury Jidysz prowadzone przez Fundację Shalom zaprasza na Bulbes (בולבעס). Słowo to w języku jidysz oznacza po prostu… ziemniaka. – Warzywo, znane w Polsce od ponad 300 lat, łączy w sobie cechy szlachetne i pospolite. To tradycyjny element zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiejtłumaczą jego wybór organizatorzy imprezy. Chcą tym samym podkreślić, że powszechnie znane jedzenie może stanowić punkt wyjścia opowiedzenia o społeczeństwie, w którym współwystępują różne kultury i pokolenia.

ziemniaki
grafika zapowiadająca Bulbes – Festiwal Ziemniaka

Z Kongresu Ziemniaczanego do Warszawy

Przyjdziecie głodni do instytucji przy ul. Andersa 15? Bardzo dobrze, bo w 22 października (sobota) o godzinie 15:00 odbędą się warsztaty kulinarne z projektantką Aleksandrą Jankowską. W programie sałatka ziemniaczana, kugel (żydowska zapiekanka) oraz pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami. Bulbes to jednak przede wszystkim szansa na to, żeby dowiedzieć się więcej o składniku popularnych dań. Wydarzenie 21 października o 17:30 otworzy wykład mgr inż. Doroty Michałowskiej. Badaczka w przeszłości gościła m.in. na Światowym Kongresie Ziemniaczanym w peruwiańskim Cuzco. Bella Szwarcman Czarnota i Róża Czarnota zapraszają za to na Jabłka ziemi. Zgodnie z zapowiedzią prezentacja ma być przebieżką przez to, jak w kulturze prezentowane są ziemniaki. Uzupełnią ją piosenki zaśpiewane w języku jidysz.

Głodni innych kulinarnych wrażeń? Sprawdźcie, co czeka na Was podczas Restaurant Week!

W imprezie uwzględniono także artystyczne akcenty. Artystka Anna Jurgielewicz zachęca do nietypowej obserwacji pyrek, zaś Zuza Kruk i Julia Fukiet – do stworzenia papierowego zina. Dominika Ludwik proponuje z kolei Studium kartofla, czyli warsztaty plastyczne dla nieprofesjonalistów. Dwukrotnie wybrzmi także muzyka. 22 października o 18:00 rozpocznie się Uziemienie, czyli performatywne słuchowisko polsko-jidyszowskie. Imprezę zamkną zaś występ zespołu Złespół oraz kolektywu Paprykalaba. Druga z formacji gra wyłącznie na instrumentach wykonanych z warzyw. Czy w marchewce można wydrążyć dziury i przeobrazić ją w pełnoprawny flet? Parafrazując klasyka – jeszcze jak.

Sprawdź też

tak brzmi muzyka warszawskiej orkiestry Paprykalaba

Wstęp na wszystkie wydarzenie w ramach Bulbes jest wolny. Po więcej informacji zaglądajcie na sociale Fundacji Shalom i Centrum Kultury Jidysz!

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone