Czytasz
Mistrzowskie menu w przyjaznych cenach. Fine Dining Week poleca się na lato

Mistrzowskie menu w przyjaznych cenach. Fine Dining Week poleca się na lato

Fine Dining Week 2024

Aż do 11 sierpnia najlepsze polskie restauracje uczestniczą w kolejnej odsłonie znanej i lubianej akcji. To świetna okazja na poszerzenie swoich horyzontów smakowych.

Co i jak dzisiaj jemy? To pytanie, które wraca niczym bumerang, niejednokrotnie spędzając sen z powiek. W końcu czasami naprawdę nie wiadomo, na co się zdecydować. Przygotowanie obiadu w domu da odpocząć naszym portfelom, ale potrafi zabrać sporo czasu. Zamówienie czegoś z dostawą będzie wygodne, jednak wystarczy trafić na godziny szczytu, żeby w nieskończoność czekać na swoje zamówienie. Może więc warto posmakować czegoś na mieście?

Najpierw jedzenie w Vesnie, później jazz w SPATIF-ie. Tu skosztujecie azjatyckich specjałów z polskim twistem!

Fine Dining Week: elegancja i zaskoczenie

O tym, że wizyta w knajpie jest zawsze dobrym pomysłem, od blisko dekady przekonuje RestaurantClub. Od 2014 roku organizuje największe festiwale restauracyjne, w których łącznie wzięło udział już ponad 1,6 miliona gości i 2,5 tysiąca lokali. Wydarzenia cieszą się tak dużym zainteresowaniem z kilku powodów. Nie dość, że sprawnie łączą głodomorów z tymi, którzy chcą zaspokoić ich apetyt, to proponują także poszerzanie horyzontów smakowych w przystępnej cenie. Kolacja w ramach Restaurant Week albo wybór dań z Chef’s Menu nie obciążą zanadto domowego budżetu.

Fine Dining Week 2024
Fine Dining Week 2024 w tym roku odbędzie się w dniach 3.07-11.08 / fot. materiały promocyjne

Na tegoroczne lato RestaurantClub przygotował wakacyjną odsłonę Fine Dining Week. To propozycja premium adresowana do tych, którzy szukają na talerzach zarówno elegancji, jak i zaskoczenia. Doświadczenie restauracyjne trwa ok. dwie godziny. Może składać się z trzech (99 zł + opłata rezerwacyjna) lub pięciu (179 zł + opłata rezerwacyjna) dań. Do każdego z posiłków dołączana jest niewielka przystawka amuse-bouche oraz koktajl w wersji z procentami czy bez. O orzeźwiający napój zadbał jeden z partnerów wydarzenia, producent japońskiego Roku Gin. Tyle ze szczegółów organizacyjnych – a co z samym jedzeniem?

Rozkosz na talerzu

O menu Fine Dining Week trudno pisać jak o czymś jednolitym, bo każda z restauracji szykuje na tę okazję coś zupełnie innego, w czym specjalizuje się na co dzień. We wszystkich ofertach na pewno trudno szukać konwencjonalnych połączeń smakowych. Ustępują miejsca przemyślanym zabawom z potrawami i wykorzystywaniu nieoczywistych składników. Ważnym atutem specjalnych dań jest również ich wygląd. Na talerzach lądują małe dzieła sztuki, które – bądźmy szczerzy – niekiedy żal niszczyć nożem i widelcem.

W Fine Dining Week 2024 uczestniczy choćby krakowska Folga / fot. materiały prasowe

Apetycznych przykładów takich propozycji nie brakuje. W warszawskim hub.praga zjemy m.in. pączek z kaczką i dynią oraz mleczne lody nitro z porzeczką. Krakowskie Kapłony i szczeżuje à la carte, czyli koncept Aleksandra Barona i Agnieszki Kraszewskiej, zaprasza do odkrywania zapomnianych polskich przepisów. Gościom Fine Dining Week zaserwuje bulion lodowy z pieczonych bakłażanów, ślimaki w palonym maśle oraz wariację na temat paschy. Wrocławski OKWineBar, położony nad samą Odrą, zaproponuje z kolei tatar z przegrzebków albo morszczuka w towarzystwie warzyw strączkowych. Jeszcze mało? To pamiętajcie o tym, że akcja objęła swoim zasięgiem trzy lokale wyróżnione Bib Gourmand: sopockie Vinissimo, warszawski Koneser Grill oraz krakowska Folga. Docenienie przez wprawionych w bojach inspektorów Michelin to chyba wystarczający powód, żeby dać im szansę.

Sprawdź też
Deadpool i Wolverine trailer

Fine Dining Week potrwa aż do 11 sierpnia. Więcej szczegółów dotyczących letniej odsłony festiwalu znajdziecie na jego oficjalnej stronie internetowej. Tam również dokonacie rezerwacji na konkretny dzień. Myszki – a potem widelce – w ruch!

Fine Dining Week 2024
Na Fine Dining Week 2024 tajniki swojej nieprzeciętnej kuchni przybliży także warszawska Epoka / fot. materiały organizatora

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone