Czytasz teraz
Heksagon 2.0 – poznaj jedną z najlepszych restauracji w Polsce
Lifestyle

Heksagon 2.0 – poznaj jedną z najlepszych restauracji w Polsce

Tuńczyk z mandarynką i jeżyny z rozmarynem. Heksagon 2.0 umie w nietuzinkowe zestawienia smaków! Nic dziwnego, że zostali docenieni przez gości festiwalu Restaurant Week®.

Tradycją RW jest Plebiscyt Gości, w którym wyłaniane są ulubione restauracje. Łódzki Heksagon 2.0 zajął w nim trzecie miejsce. Z tej okazji zapytaliśmy, jaki mają na siebie pomysł i na które dania z ich menu zwrócić szczególną uwagę.

Na koncie macie mnóstwo wyróżnień, przyznawanych przez gości w trakcie RestaurantWeek®. Jaki jest Wasz sekret?

Jeśli się w coś angażujemy to zawsze na 100% lub więcej! Przykład idzie z góry. Staramy się to wpoić wszystkim naszym pracownikom, z których jesteśmy dumni. Rozumieją filozofię naszej pracy. Myślę także, że na ilość naszych wyróżnień ma także wpływ to, w jaki sposób traktujemy na co dzień naszych gości. Chodzi o spersonalizowaną obsługę na wysokim poziomie, ale bez nadęcia. Trochę w takim śródziemnomorskim stylu z uśmiechem i z żartem, gdy tylko goście są na to otwarci.

Włochy walczą z fałszywymi recenzjami restauracji i hoteli w sieci. W jaki sposób?

Zdradźcie w takim razie, jak wyglądało zwycięskie menu w tym roku?

Przystawkę można było wybrać pomiędzy tuńczykiem z mandarynką, marakują, jalapeño i imbirowym sosem ponzu a tortellini z ricottą, krewetkami, homarowym sosem bisque, groszkiem cukrowym oraz kurkami z cytryną i parmezanem. Na danie główne serwowaliśmy pieczonego bakłażana faszerowanego warzywami z suszonymi oliwkami, 'gazpacho’ i koprem włoskim z pistacjami, natomiast w menu mięsnym grillowane wstęgi polędwicy wołowej ze szczypiorkiem, kremowymi ziemniakami z parmezanem, sosem truflowym i pomidorami z Mozzarellą di Bufala. Deser natomiast w obydwu zestawach menu był jednakowy. To degustacja deserów, cannoli z pistacjami, crema catalana z mandarynkami, sorbet z wiśni z jeżynami i rozmarynem oraz kompot agrestowo-miętowy.

fot. materiały promocyjne Heksagon 2.0

Jaki koncept stoi za restauracją?

W 2024 roku powróciliśmy po gruntownym remoncie i powiększeniu o dodatkowe piętro z nową misją promowania śródziemnomorskiej kuchni w naszym wyjątkowym, autorskim wydaniu. Dobór win do potraw z basenu Morza Śródziemnego, wyjątkowe, rzemieślnicze alkohole czy koktajle autorskie mają za zadanie dopełnić wyjątkowe doznania kulinarne. Wszystko w przepięknych i odświeżonych wnętrzach naszej restauracji.

Czy macie jakieś plany na 2025, którymi chcielibyście się pochwalić? 

Największe wyzwanie w 2025 roku to uruchomienie tarasu na dachu! Będziemy jedyną restauracją nie hotelową w Łodzi, która oferuje tego typu atrakcję. Na dach dotrzemy restauracyjną windą. Jesteśmy pewni, że miejsce będzie tętniło życiem przez cały sezon letni, a do tego co weekend będą się na nim odbywać koncerty. 

Z kulinarnych planów: przed nami Festiwal Pizzy – Jemy w Łodzi, a także udziały w ogólnopolskich festiwalach Restaurant Week oraz Fine Dining Week. Nie możemy się doczekać.

Trzy słowa, które opisują Wasza kuchnię.

Kreatywność, dobry produkt i szczerość na talerzu.

fot. materiały promocyjne Heksagon 2.0

Jakie jest ulubione danie szefa kuchni?

Szef kuchni uwielbia Zalewajkę. To łódzka zupa klasy robotniczej, której historia sięga XIX wieku. Aktualnie przeżywa swój renesans i chef uwielbia ją podawać w swojej autorskiej interpretacji. W Heksagonie zjemy ją na lunch. W naszej drugiej restauracji Ukryte Rzeki w każdej odsłonie karty pojawia się natomiast w nowej, sezonowej wersji. Łączy elementy kuchni polskiej i międzynarodowej.

Jakie inspiracje stoją za Waszą kartą koktajlową i która pozycja to Wasz signature drink? 

Nasza karta koktajlowa inspirowana jest cyfrą „6” w nawiązaniu sześciu żywiołów i bytów, które tworzą nasz Świat oraz nazwy restauracji. Naszym 'signature drink’ jest koktajl Woda, który w pełni pokazuje wykorzystanie różnych technik barmańskich oraz zaskakujący paring smakowy.

Zobacz również
Bluesky

Nasza kolejna karta koktajlowa, którą zainaugurujemy przed Walentynkami będzie nawiązywała do sześciu krajów basenu Morza Śródziemnego. Zgodnie z najnowszymi trendami będzie również okazją do napicia się wielu koktajli 0%. Każdy “kraj” będzie mógł być bowiem wykonany w wersji bezalkoholowej.

Pierwsza randka. Jak mogłoby wyglądać zamówienie, gwarantujące udany wieczór?

Osobiście poleciłbym na apéritif kieliszek najlepszego polskiego wina musującego w wersji różowej od Jana Thierry Smolisa. Jego winnica znajduje się zaledwie 20 km od nas. Następnie podałbym naszą specjalność, czyli mezze dla dwojga nawiązujące do greckich przekąsek podawanych na środek stołu. Po przystawkach do wyboru grillowana ośmiornicę z papryczką padrón, smażoną kukurydzą ze szpinakiem, majonezem limonkowym, purée ziemniaczanym z parmezanem, smażonymi ziemniakami i sosem choron oraz surf and turf, czyli polędwica wołowa z sosem chimichurri i krewetką 8/12, selerowe purée, ciasto francuskie z kapustą i kurkami, grillowany boczniak oraz sos demi glace z dodatkiem zielonego pieprzu. Na deser podałbym kompresowane nektarynki z żelem śliwkowym, sorbetem z wiśni, namelaką z białej czekolady i kawowym biszkoptem. Do tego jeszcze kieliszek Tokaji Szamorodni Édes z winnicy Pannon.

Czy miejsce jest przyjazne dzieciom / psom?

Tak! Nasza restauracja posiada pokój zabaw dla dzieci z półpiętrem, huśtawką i basenem z piłeczkami. Mamy także oczywiście dedykowane menu dla dzieci w postaci kolorowanki. Pupile są także mile widziane.

Heksagon 2.0

ADRES: ul. Pomorska 144 w Łodzi

Otwarte: pn – cz 13–22, pt 13–23, sb 12–23, nd 12–21

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony