
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
Najwyższa kulinarna jakość i dyskretnie elegancki design. Poznajcie Klonn.
Stołeczny Klonn to restauracja otwarta na naturę. Dosłownie, gdyż to przeszklone miejsce wygląda bezpośrednio na zielony Jazdów. I przenośnie, bo sezonowe menu pozwala wczuć się w rytm przyrody.
Wskazano najlepszą kawiarnię na świecie. Jesteśmy zachwyceni tym wyróżnieniem
Klonn: restauracja w zieleni
Szefem kuchni jest Adam Anikiel i to on odpowiada za wyjątkową filozofię tego miejsca. Karta menu do jedno (o niej za chwilę). Idąc za duchem no waste, zespół fermentuje, marynuje i przechowuje poszczególne składniki, a także serwuje dania spod lady. Wszystko po to, by nie marnować żywości. Zdecydowanie szanujemy takie podejście.
Co więcej, na porządku dziennym jest to, że zespół osobiście serwuje przygotowane przez siebie dania. Dzięki temu może z pasją i znawstwem opowiedzieć o potrawach, a jednocześnie obserwować reakcje gości. Wymiana emocji zdecydowanie pogłębia całe doświadczenie dla obu stron. Wszystko to sprawia, że w Klonnie poczujemy się jak w domu, w którym czule troszczy się o nas gospodarz.

Klonn: menu pełne zaskakujących połączeń
Restauracja stawia na proste smaki, które zyskują dzięki precyzyjnie dobieranym składnikom i metodom przygotowywania potraw. W menu nie ma mowy o pójściu na skróty. Kaszanka kryje się tu pod kołderką z ananasa, na tatarze złoci się żółtko sous vide, a kalafiora zestawiono z sosem migdałowym i czarnym czosnkiem. W sekcji dań głównych królują steki i różne dania mięsne. Żebro wołowe podawane jest z czerwoną kapustą, skropioną octem malinowym z nutką róży. Musimy spróbować odtworzyć tę sałatkę w domu, bo będzie wracała w naszych snach. Na osobne oklaski zasługuje terrina ziemniaczana z jogurtem. Jej idealna kruchość świetnie balansuje z delikatnym wnętrzem. A desery? Te również są na najwyższym poziomie i zaskakują zestawieniami smaków. Czipsy z topinamburu na fondancie orzechowym czy szyszki sosny na tarcie waniliowej? Najlepiej wziąć oba i się nimi podzielić.

Adres i godziny otwarcia
Klonn, Jazdów 1B, Warszawa
Godziny otwarcia: od środy do piątku 18:00-22:00, w soboty 13:00-22:00, w niedziele 13:00-19:00
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.