Opinia

Kultura
Oszczędzać na wszystkim, ale nie na słowach. Co stoi za „loud budgeting”?
Znane powiedzenie mówi, że pieniądze lubią ciszę. Wygląda na to, że z ich brakiem może być nieco inaczej. – Obiad
Kultura
„Po prostu bądź”. Jak wesprzeć bliskich w kryzysie psychicznym?
Czy stale prowadzić za rękę, czy też reagować tylko w określonych sytuacjach? Kiedy – niczym w piosence Agnieszki Chylińskiej –…
Kultura
Śródziemnomorska uczta w Browarach Warszawskich. Poznajcie restaurację Alma [NOWE MIEJSCE]
Nietuzinkowe smaki, aromatyczne połączenia i elegancka atmosfera. Z nowo otwartego lokalu wyszliśmy z pełnymi brzuchami, układając w głowie plany jak…
Kultura
Lans: Bez nadęcia i ze smakiem [NOWE MIEJSCE]
Ulica Sienna, zlokalizowana w samym sercu Warszawy, tuż przy rondzie ONZ, wzbogaciła się właśnie o kolejny bezpretensjonalny lokal. Co w…
Kultura
Odkrycia Empiku 2023: Film. Społeczne zaangażowanie i zabawy z gatunkiem
Pięcioro twórców nominowanych do wyjątkowej nagrody udowadnia, że o ważnych problemach można opowiadać w atrakcyjnej formie i bez uciekania się do…
Kultura
„Biedne istoty” warto zobaczyć, ale i przeczytać [RECENZJA]
Do kin wchodzi właśnie nowy film Yorgosa Lantimosa, którego scenariusz powstał na podstawie książki Alasdaira Graya. Jak literacki pierwowzór ma…
Kultura
„Dlaczego sięgamy po sztuczne energetyki, skoro pod naszymi stopami mamy grzyby”? Poznajcie Shroom
Nie jest ani kombuchą, ani energetykiem. Nie przypomina piwa bezalkoholowego i równie daleko mu do trunków z procentami. O nowym…
Kultura
Chłopcy (nie) do bicia. Oceniamy książki „Przegryw” i „Gruby”
Jedna bazuje na pogłębionych wywiadach z młodymi mężczyznami, druga jest fikcyjną historią. Obie nowości wydawnicze w gruncie rzeczy opowiadają jednak…
Kultura
Czego uczy nas „Zielona granica”? Oto 5 wniosków po seansie filmu
Nowość od Agnieszki Holland jest i najpewniej pozostanie jedną z najgłośniej komentowanych polskich produkcji tej jesieni. Poza jej oceną poszliśmy…
Kultura
Robert Makłowicz zaprasza na północ Włoch. Jego menu spróbujecie w Hotelu Bristol
Aby skosztować rarytasów z Lombardii i Emilii-Romanii, nie trzeba wcale wybierać się na Półwysep Apeniński. Wystarczy jeden wieczór w restauracji…