Warszawskie U Fukiera Magdy Gessler? A może zakopiańska Drukarnia Smaku? Nie tym razem. Właśnie poznaliśmy tegorocznych zdobywców kulinarnych Oscarów.
Wiadomo, że nic nie przebije kebaba o trzeciej rano po melanżu, ale nie samym mieszanym w tortilli człowiek żyje. Świat właśnie obiegła kolejna odsłona prestiżowej lisy 50 najlepszych restauracji na całym świecie. Przedstawieniu wyników i wręczeniu nagród towarzyszyła uroczysta gala w Wynn Las Vegas, a na ceremonii byli obecni wybitni przedstawiciele świata kulinarnego. Wydarzenie sponsorował producent wód mineralnych San Pellegrino i Acqua Panna. Ani on, ani żadne inne przedsiębiorstwo nie wpłynęło na ostateczny kształt rankingu.
O tym, które miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants zajmie dany lokal, decydowała grupa 1080 ekspertów branży restauracyjnej z całego globu. Członkami każdego regionalnego jury byli dziennikarze, krytycy kulinarni, szefowie kuchni, restauratorzy oraz pasjonaci jedzenia, którzy musieli przynajmniej raz w ciągu 19 miesięcy zjeść w restauracji, na którą oddali głos. Tyle z informacji-przystawek, pora na danie główne. Co podpowiedziały głosującym kubki smakowe?
Kolacja na sześć rąk. W restauracji Bristolu szykuje się wyjątkowa kulinarna uczta!
Najlepsze restauracje świata: kto na podium?
Tym razem w zestawieniu zwyciężyła trzygwiazdkowa restauracja Disfrutar znajdująca się w Barcelonie. Prowadzi ją trzech szefów kuchni: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Jury doceniło zarówno kunszt gotujących, jak i sposób podawania dań oraz samo menu. – Pomysłowe dania przygotowywane są z wyjątkowymi umiejętnościami technicznymi i podawane w najbardziej cieszący oko możliwy sposób – czytamy w opisie uzasadniającym werdykt. Goście knajpy ponoć koniecznie powinni spróbować w niej pączka z kawiorem i kwaśną śmietaną. Duże wrażenie na pewno robi też poniższe mrożone ciastko z parmezanem.
Disfrutar nie jest jedyną hiszpańską restauracją w rankingu. Na drugim miejscu uplasowała się znajdująca się w baskijskim miasteczku Atxondo Asador Etxebarri. Zaraz za nią widnieje francuska Table by Bruno Verjus, która dotarła tak wysoko dzięki obsłudze, bogatej selekcji win i wyborowemu jedzeniu.
Tegoroczny ranking zdecydowanie zdominowała Hiszpania. Kraj na Półwyspie Iberyjskim może pochwalić się w sumie aż sześcioma najlepszymi restauracjami. To ogromna zmiana względem ubiegłych lat, kiedy topowe miejsca przypadły w udziale krajom nordyckim. Czterokrotnie na liście pojawia się Paryż i Bangkok, Tokio – trzykrotnie, a Nowy Jork – dwukrotnie. Świetnie poradziły sobie także knajpy z Ameryki Południowej: Brazylii, Meksyku i Peru. A co z Polską? Niestety, rodzime restauracje znów obeszły się smakiem. Miejmy jednak nadzieję, że po ostatnich wyróżnieniach przyznanych przez inspektorów Michelin zostaną dostrzeżone i w tym rankingu.
Najlepsze restauracje świata wg jury World’s 50 Best Restaurants
- Disfrutar / Barcelona (Hiszpania)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Hiszpania)
- Table by Bruno Verjus (Paryż, Francja)
- Diverxo (Madryt, Hiszpania)
- Maido (Lima, Peru)
- Atomix (Nowy Jork, Stany Zjednoczone)
- Quintonil (Meksyk, Meksyk)
- Alchemist (Kopenhaga, Dania)
- Gaggan (Bangkok, Tajlandia)
- Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)