Szwajcarzy są o krok od zrobienia prawdziwej rewolucji. Produkcja czekolady przejdzie zmiany, które sprawią, że ta będzie bardziej ekologiczna.
Królestwo słodkich innowacji
Miłośnicy czekolady powinni bić pokłony szwajcarskim cukiernikom. Ci najpierw wynaleźli kakaowy przysmak w wersji mlecznej, później wyspecjalizowali się w jego produkcji, a następnie stale go udoskonalali. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że tamtejsi naukowcy opracowali innowacyjny sposób, który ma szansę zmienić światowy rynek czekolady.
Obecnie produkcja jednej z najpopularniejszych słodkich przekąsek opiera się na wykorzystaniu jedynie ziaren kakaowca. Pozostałe części rośliny trafiają z powrotem na pole, na którym gniją. Wygląda jednak na to, że znaleziono sposób na całkowite wykorzystanie owoców i stworzenie słodkiej czekolady bez dodatku cukru.
Badacze z zespołu Kima Mishary wyprodukowali nowatorską tabliczkę czekolady, która została opracowana w Federalnym Instytucie Technologii w Zurychu. Na jej wyjątkowość składa się proces, podczas którego naukowcy użyli nie tylko ziaren kakaowca, ale też miąższu, soku oraz łupiny. Tym sposobem nie zmarnowano żadnej części cennego owocu!
Najsłodsza atrakcja Warszawy. Za chwilę otwarcie Fabryki Czekolady E. Wedel
Produkcja czekolady: milowy krok
Media donoszą, że sposób zaprezentowany przez Misharę oraz jego zespół zaczął już przyciągać uwagę firm zajmujących się produkcją zrównoważonej żywności. Nic w tym dziwnego – w końcu wykorzystanie soku pozyskanego z kakaowca pozwala na wyprodukowanie słodkiej czekolady bez konieczności dodawania cukru. Kluczem do sukcesu jest przeobrażenie soku, który naturalnie zawiera 14% cukru, w skoncentrowany syrop łączony z miąższem oraz mieszany z łupiną.
Wykorzystanie całego owocu kakaowca może przyczynić się do rozwiązania wielu problemów czekoladowego przemysłu – od gwałtownie rosnących cen ziaren kakaowych do ubóstwa rolników uprawiających kakao. Co prawda w Szwajcarii cześć większych producentów, w tym Lindt, zaczyna wykorzystywać zarówno owoce kakaowca, jak i jego ziarna, ale jak dotąd nikt nie zdecydował się na całkowite wyeliminowanie cukru. Oznacza to, że badania może dać początek nowemu trendowi.