Czytasz teraz
Restaurant Week, czyli jak pomóc niezależnej scenie restauracyjnej
Polecamy

Restaurant Week, czyli jak pomóc niezależnej scenie restauracyjnej

fot. ORZO people-music-nature Wrocław

Restaurant Week, ogólnopolskie święto smakoszy, przeniesiony został na późniejszy, bliżej nieokreślony termin. Z uwagi na obostrzenia dotyczące koronawirusa, które obowiązują od 24 października, puby i restaurację mogą jedynie sprzedawać jedzenie na wynos lub dowóz. Organizatorzy Restaurant Week apelują:”ratuj niezależne restauracje” – i podpowiadają, jak to zrobić.

W piątek, 23 października, na konferencji Premiera Mateusza Morawieckiego i Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego, ogłoszono kolejne kroki w związku ze wzrostem zakażeń COVID-19. Nowe restrykcje uderzą m.in. w branżę gastronomiczną. Od minionej soboty, 24 października, restauracje i puby zostały zamknięte dla konsumentów i konsumentek. Obecnie zamawiać jedzenie możemy jedynie na dowóz lub w ramach obioru osobistego. To cios dla niezależnych lokali gastronomicznych, klubokawiarni i jadłodajni. Wiele z nich może nie przetrwać kolejnych obostrzeń.

Jak co roku, niedługo miała odbyć się jesienna edycja Restaurant Week Polska, który obejmuje takie miasta jak m.in. Białystok, Kraków, Łódź, Poznań, Trójmiasto, Wrocław i Warszawa. Wydarzenie odbywać się miało pod hasłem „Jem dla Ziemi”, skupiając się na ekologii w przemyśle gastronomicznym. Partnerem merytorycznym festiwalu są Banki Żywności, których celem jest ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem i przekazywaniem go potrzebującym. W duchu zero waste Restaurant Week i Banki Żywności przygotowały krótki poradnik, w którym dają praktyczne wskazówki mające na celu minimalizowanie szkodliwych dla środowiska praktyk – od wegetarianizmu przez tak prozaiczne rady, jak niewychodzenie po zakupy głodnym, co na ogół skutkuje kupowaniem niepotrzebnych artykułów.

Zaplanowany na 28 października Restaurant Week miał potrwać do 15 listopada. Dziś trudno określić, kiedy restauracje powrócą do swojej normalnej, stacjonarnej działalności. Tym samym trudno jest wskazać dokładny termin festiwalu.

fot. Art Sushi Warszawa, mat. promocyjne Restaurant Week

Jak czytamy na Facebooku organizatora w specjalnym oświadczeniu z 23 października, festiwal odbędzie się w terminie, który będzie przede wszystkim bezpieczny. Cały komunikat zamieszczamy poniżej:

Drodzy Goście! W związku z rządowymi wytycznymi Festiwal zostaje przeniesiony na późniejszy termin. Odbędzie się w pierwszym terminie gwarantującym bezpieczeństwo. Być może naprawdę niedługo!

WAŻNA PROŚBA: W imieniu walczących o przetrwanie polskich niezależnych restauracji prosimy, by nie anulować rezerwacji. Zapewniamy, że w żadnym scenariuszu rozwoju sytuacji nie ma możliwości utraty środków wpłaconych za rezerwacje.

Prosimy o zachowanie spokoju i bezpieczeństwa.

Z góry dziękujemy!

Zobacz również
Black Week

Restauracje i Zespół Restaurant Week

fot. Restauracja U Myśliwych, mat. promocyjne Restaurant Week

Pomagać restauracjom można nie tylko nie anulując rezerwacji. Ogólnopolska inicjatywa zrzeszająca najlepsze lokale gastronomiczne w kraju apeluje o aktywne wspomożenie „niezależnej sceny restauracyjnej” poprzez dokonanie kolejnych, wcześniejszych rezerwacji, które jednocześnie gwarantują „dostęp do najlepszych stolików 24h przed innymi oraz mailowe powiadomienie o starcie rezerwacji”. Jeżeli rezerwacja ma być prezentem, otrzymasz prezentowy voucher do druku. Wystarczy wejść na stronę Restaurant Week, by wybrać ulubiony lokal w Twoim mieście.

Rezerwacji możesz dokonać tutaj.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony