Czytasz teraz
Tequila Mezcal Festival, czyli smaki Meksyku w Gdańsku. Rozmawiamy z organizatorem imprezy
Lifestyle

Tequila Mezcal Festival, czyli smaki Meksyku w Gdańsku. Rozmawiamy z organizatorem imprezy

Tequila Mezcal Festival
Czy masz 18 lat?
Potwierdź wiek, aby wyświetlić artykuł

Nowe wydarzenie na gastronomicznej mapie Trójmiasta, które odbędzie się w dniach 16-17 maja w Plenum Space, to pierwsze w Polsce święto agawy. – To idealna okazja, żeby zanurzyć się w świat latynoskiej kultury – przekonuje Mateusz Bombka.

Degustacje trunków od wystawców z całego kraju, warsztaty, branżowe i produktowe masterclassy, muzyka na żywo, a po wszystkim – możliwość wytańczenia się na Ulicy Elektryków. Dzięki dwudniowemu, wypełnionemu po brzegi programowi Tequila Mezcal Festival nie będziemy nudzić się nawet przez minutę, a przy okazji poczujemy gorącego ducha Meksyku. Nasz rozmówca zaostrza apetyt na wydarzenie i opowiada, dlaczego alkohole ukryte w jego nazwie cieszą się rosnącą popularnością. Uwaga: obalamy też mit ich zagryzania limonką i solą!

Festiwal już za niewiele ponad dwa miesiące. Już teraz złapcie swoje wejściówki!

Stanisław Bryś, Going. MORE: Z raportu agencji IWSR wynika, że w 2023 roku globalna wartość segmentu tequili i mezcalu wzrosła o 25%, więcej niż w przypadku innych alkoholi. Jak Pan sądzi, dlaczego?

Mateusz Bombka: Jest kilka powodów. Tequila i mezcal to szlachetne trunki produkowane według ściśle określonych zasad, a obecnie rośnie zapotrzebowanie na jakościowe produkty rzemieślnicze. Konsumenci coraz bardziej doceniają ich unikalność i ekskluzywność. Dodatkowo Meksyk dynamicznie się rozwija i prognozy wskazują, że w najbliższych latach stanie się jedną z najszybciej rosnących gospodarek świata. Warto także zauważyć, że wiele destylarni tequili i mezcalu zostało w ostatnich latach przejętych przez znane osobistości ze świata show-biznesu, takich jak George Clooney, Adam Levine (Maroon 5), Michael Jordan czy Dwayne „The Rock” Johnson. To znacząco zwiększyło globalne zainteresowanie tymi alkoholami.

Grafika promująca Tequila Mezcal Festival / fot. materiały Organizatora

Jak ta sytuacja wygląda w Polsce? Portal Egospodarka.pl w opublikowanym w maju ubiegłego roku artykule stwierdził, że tequila nadal jest u nas niedoceniana.

Trendy związane z tequilą i mezcalem docierają również do Polski, choć nadal dominuje przekonanie, że to alkohole typowo imprezowe. Myślę jednak, że to się zmienia. Powstaje coraz więcej cocktail barów specjalizujących się w alkoholach z agawy, np. Donkey Shoe w Warszawie, Nu w Krakowie czy La Muerte w Gdańsku. Zwiększa się także świadomość konsumentów, którzy poszukują wysokiej jakości trunków i chętniej sięgają po produkty premium.

Tequila Mezcal Festival
Rośnie popularność barów z meksykańskimi drinkami / fot. materiały Organizatora

Ścisłe reguły produkcji

Być może to oczywiste, ale wolę się upewnić: czy tequila i mezcal dostępne w Polsce pochodzą jedynie z eksportu, czy nad Wisłą także się je produkuje?

Tequilę i mezcal można produkować wyłącznie w Meksyku, tylko w określonych prawem regionach. Tequila powstaje głównie w stanie Jalisco i kilku innych wyznaczonych obszarach, natomiast mezcal może być produkowany w dziewięciu stanach, z czego najważniejszym jest Oaxaca. Przykładowo, na Jukatanie nie ma destylarni produkujących te alkohole, ponieważ region ten nie posiada odpowiedniej certyfikacji. Warto dodać, że oprócz tequili i mezcalu w Meksyku produkuje się także inne alkohole z agawy, takie jak sotol czy bacanora, które również podlegają ścisłym regulacjom.

Przejdźmy do degustacji. Wyobraźmy sobie, że jestem nowicjuszem, który dotychczas gustował w innych alkoholach, ale chce zacząć swoją przygodę z tequilą. Od czego powinienem zacząć? Czego się spodziewać?

Najlepiej zacząć od srebrnej tequili (blanco), która nie zawiera dodatków i jest produkowana w 100% z niebieskiej agawy. To pozwala poznać jej czysty smak i aromat. Następnie warto spróbować kilku rodzajów mezcalu, najlepiej pochodzących z różnych regionów i różnych odmian agawy, aby dostrzec różnice w profilach smakowych. Kolejnym krokiem mogą być starzone tequile – reposado (leżakowana min. 2 miesiące), añejo (co najmniej rok) oraz extra añejo (powyżej 3 lat). Oferują bardziej złożony i głęboki smak.

Tequila Mezcal Festival
Różne typy tequili / fot. materiały Organizatora

Z jakimi typami tequili i mezcalu najczęściej można spotkać się w Polsce? Czym się od siebie różnią?

W Polsce najczęściej spotykane są wspomniane blanco (srebrna) – bez leżakowania, o intensywnym smaku agawy, reposado – dojrzewająca w beczkach od 2 do 12 miesięcy, z nutami wanilii i przypraw, añejo – starzona od 1 do 3 lat, z bogatszym, bardziej dębowym profilem oraz extra añejo – leżakująca ponad 3 lata, złożona i gładka.

Jeśli chodzi o mezcal, najpopularniejszy jest ten z odmiany Espadín. Na rynku można także spotkać bardziej unikalne warianty, jak Tobalá, Madrecuixe czy Tepeztate, które oferują wyjątkowe doznania smakowe.

Różne typy tequili / fot. materiały Organizatora

Tequila Mezcal Festival: Solo albo w koktajlach

Czy na rynku tequili i mezcalu da się zaobserwować jakieś wewnętrzne trendy? Na jakim polu mogą eksperymentować producenci?

Nowym trendem w świecie tequili jest rosnąca popularność tequili Cristalino. To filtrowane tequile starzone, które mimo długiego leżakowania mają klarowną barwę, zachowując jednocześnie bogactwo smakowe. Coraz częściej stosuje się także dojrzewanie tequili i mezcalu w beczkach po innych alkoholach niż bourbon, np. po winie, koniaku czy sherry. Nadaje im to zupełnie nowe walory smakowe.

Zobacz również

Czy tequilę i mezcal lepiej pić w formie shotów, czy odpowiedniejsze będzie łączenie ich z innymi składnikami w drinkach?

Zdecydowanie zachęcam do degustowania trunków z agawy podobnie jak whisky – powoli, ciesząc się ich aromatem. Powszechne picie tequili z limonką i solą to sposób wymyślony do maskowania smaku gorszej jakości produktów. Dobrej jakości tequila i mezcal najlepiej smakują solo, ale świetnie sprawdzają się także w koktajlach. Myślę np. o klasycznej Margaricie czy coraz popularniejszym Mezcal Negroni.

Niektóre drinki na bazie tequili albo mezcalu potrafią wyglądać naprawdę widowiskowo / fot. materiały Organizatora

A z jakim jedzeniem dobrze łączą się oba trunki?

Oczywiście z kuchnią meksykańską, ale nie tylko! Mezcal, ze względu na swój często dymny charakter, świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, serami dojrzewającymi i intensywnymi w smaku potrawami. Tequila natomiast dobrze łączy się z cytrusami, owocami morza, a starzone odmiany (añejo i extra añejo) pasują do deserów, zwłaszcza czekolady.

Świetnym uzupełnieniem mezcalu albo tequili okazuje się meksykańskie jedzenie, na przykład taco, guacamole albo nachosy / fot. StockCake

W Meksyku i w innych krajach hiszpańskojęzycznych spożywanie obu alkoholi jest nierozerwalną częścią kultury. Ostatnio pokazał to choćby Luca Guadagnino w filmie Queer, który wkrótce wchodzi do polskich kin. Jak wejść w ten klimat?

Najlepiej poprzez doświadczenie! Warto odwiedzać lokale specjalizujące się w kulturze meksykańskiej, gdzie można skosztować dobrze dobranych trunków i posłuchać opowieści ekspertów. Nasz Tequila Mezcal Festival to idealna okazja, by zanurzyć się w ten świat – poprzez degustacje, warsztaty i spotkania z producentami. Poza tym warto zgłębiać historię i kulturę Meksyku, choćby przez muzykę, sztukę czy kuchnię, które są integralną częścią doświadczenia tych alkoholi.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony