Tequila Mezcal Festival, czyli smaki Meksyku w Gdańsku. Rozmawiamy z organizatorem imprezy

Sekretarz redakcji Going. MORE. Publikował lub publikuje także na łamach…
Nowe wydarzenie na gastronomicznej mapie Trójmiasta, które odbędzie się w dniach 16-17 maja w Plenum Space, to pierwsze w Polsce święto agawy. – To idealna okazja, żeby zanurzyć się w świat latynoskiej kultury – przekonuje Mateusz Bombka.
Degustacje trunków od wystawców z całego kraju, warsztaty, branżowe i produktowe masterclassy, muzyka na żywo, a po wszystkim – możliwość wytańczenia się na Ulicy Elektryków. Dzięki dwudniowemu, wypełnionemu po brzegi programowi Tequila Mezcal Festival nie będziemy nudzić się nawet przez minutę, a przy okazji poczujemy gorącego ducha Meksyku. Nasz rozmówca zaostrza apetyt na wydarzenie i opowiada, dlaczego alkohole ukryte w jego nazwie cieszą się rosnącą popularnością. Uwaga: obalamy też mit ich zagryzania limonką i solą!
Festiwal już za niewiele ponad dwa miesiące. Już teraz złapcie swoje wejściówki!
Stanisław Bryś, Going. MORE: Z raportu agencji IWSR wynika, że w 2023 roku globalna wartość segmentu tequili i mezcalu wzrosła o 25%, więcej niż w przypadku innych alkoholi. Jak Pan sądzi, dlaczego?
Mateusz Bombka: Jest kilka powodów. Tequila i mezcal to szlachetne trunki produkowane według ściśle określonych zasad, a obecnie rośnie zapotrzebowanie na jakościowe produkty rzemieślnicze. Konsumenci coraz bardziej doceniają ich unikalność i ekskluzywność. Dodatkowo Meksyk dynamicznie się rozwija i prognozy wskazują, że w najbliższych latach stanie się jedną z najszybciej rosnących gospodarek świata. Warto także zauważyć, że wiele destylarni tequili i mezcalu zostało w ostatnich latach przejętych przez znane osobistości ze świata show-biznesu, takich jak George Clooney, Adam Levine (Maroon 5), Michael Jordan czy Dwayne „The Rock” Johnson. To znacząco zwiększyło globalne zainteresowanie tymi alkoholami.

Jak ta sytuacja wygląda w Polsce? Portal Egospodarka.pl w opublikowanym w maju ubiegłego roku artykule stwierdził, że tequila nadal jest u nas niedoceniana.
Trendy związane z tequilą i mezcalem docierają również do Polski, choć nadal dominuje przekonanie, że to alkohole typowo imprezowe. Myślę jednak, że to się zmienia. Powstaje coraz więcej cocktail barów specjalizujących się w alkoholach z agawy, np. Donkey Shoe w Warszawie, Nu w Krakowie czy La Muerte w Gdańsku. Zwiększa się także świadomość konsumentów, którzy poszukują wysokiej jakości trunków i chętniej sięgają po produkty premium.

Ścisłe reguły produkcji
Być może to oczywiste, ale wolę się upewnić: czy tequila i mezcal dostępne w Polsce pochodzą jedynie z eksportu, czy nad Wisłą także się je produkuje?
Tequilę i mezcal można produkować wyłącznie w Meksyku, tylko w określonych prawem regionach. Tequila powstaje głównie w stanie Jalisco i kilku innych wyznaczonych obszarach, natomiast mezcal może być produkowany w dziewięciu stanach, z czego najważniejszym jest Oaxaca. Przykładowo, na Jukatanie nie ma destylarni produkujących te alkohole, ponieważ region ten nie posiada odpowiedniej certyfikacji. Warto dodać, że oprócz tequili i mezcalu w Meksyku produkuje się także inne alkohole z agawy, takie jak sotol czy bacanora, które również podlegają ścisłym regulacjom.
Przejdźmy do degustacji. Wyobraźmy sobie, że jestem nowicjuszem, który dotychczas gustował w innych alkoholach, ale chce zacząć swoją przygodę z tequilą. Od czego powinienem zacząć? Czego się spodziewać?
Najlepiej zacząć od srebrnej tequili (blanco), która nie zawiera dodatków i jest produkowana w 100% z niebieskiej agawy. To pozwala poznać jej czysty smak i aromat. Następnie warto spróbować kilku rodzajów mezcalu, najlepiej pochodzących z różnych regionów i różnych odmian agawy, aby dostrzec różnice w profilach smakowych. Kolejnym krokiem mogą być starzone tequile – reposado (leżakowana min. 2 miesiące), añejo (co najmniej rok) oraz extra añejo (powyżej 3 lat). Oferują bardziej złożony i głęboki smak.

Z jakimi typami tequili i mezcalu najczęściej można spotkać się w Polsce? Czym się od siebie różnią?
W Polsce najczęściej spotykane są wspomniane blanco (srebrna) – bez leżakowania, o intensywnym smaku agawy, reposado – dojrzewająca w beczkach od 2 do 12 miesięcy, z nutami wanilii i przypraw, añejo – starzona od 1 do 3 lat, z bogatszym, bardziej dębowym profilem oraz extra añejo – leżakująca ponad 3 lata, złożona i gładka.
Jeśli chodzi o mezcal, najpopularniejszy jest ten z odmiany Espadín. Na rynku można także spotkać bardziej unikalne warianty, jak Tobalá, Madrecuixe czy Tepeztate, które oferują wyjątkowe doznania smakowe.

Tequila Mezcal Festival: Solo albo w koktajlach
Czy na rynku tequili i mezcalu da się zaobserwować jakieś wewnętrzne trendy? Na jakim polu mogą eksperymentować producenci?
Nowym trendem w świecie tequili jest rosnąca popularność tequili Cristalino. To filtrowane tequile starzone, które mimo długiego leżakowania mają klarowną barwę, zachowując jednocześnie bogactwo smakowe. Coraz częściej stosuje się także dojrzewanie tequili i mezcalu w beczkach po innych alkoholach niż bourbon, np. po winie, koniaku czy sherry. Nadaje im to zupełnie nowe walory smakowe.
Czy tequilę i mezcal lepiej pić w formie shotów, czy odpowiedniejsze będzie łączenie ich z innymi składnikami w drinkach?
Zdecydowanie zachęcam do degustowania trunków z agawy podobnie jak whisky – powoli, ciesząc się ich aromatem. Powszechne picie tequili z limonką i solą to sposób wymyślony do maskowania smaku gorszej jakości produktów. Dobrej jakości tequila i mezcal najlepiej smakują solo, ale świetnie sprawdzają się także w koktajlach. Myślę np. o klasycznej Margaricie czy coraz popularniejszym Mezcal Negroni.

A z jakim jedzeniem dobrze łączą się oba trunki?
Oczywiście z kuchnią meksykańską, ale nie tylko! Mezcal, ze względu na swój często dymny charakter, świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, serami dojrzewającymi i intensywnymi w smaku potrawami. Tequila natomiast dobrze łączy się z cytrusami, owocami morza, a starzone odmiany (añejo i extra añejo) pasują do deserów, zwłaszcza czekolady.

W Meksyku i w innych krajach hiszpańskojęzycznych spożywanie obu alkoholi jest nierozerwalną częścią kultury. Ostatnio pokazał to choćby Luca Guadagnino w filmie Queer, który wkrótce wchodzi do polskich kin. Jak wejść w ten klimat?
Najlepiej poprzez doświadczenie! Warto odwiedzać lokale specjalizujące się w kulturze meksykańskiej, gdzie można skosztować dobrze dobranych trunków i posłuchać opowieści ekspertów. Nasz Tequila Mezcal Festival to idealna okazja, by zanurzyć się w ten świat – poprzez degustacje, warsztaty i spotkania z producentami. Poza tym warto zgłębiać historię i kulturę Meksyku, choćby przez muzykę, sztukę czy kuchnię, które są integralną częścią doświadczenia tych alkoholi.
Sekretarz redakcji Going. MORE. Publikował lub publikuje także na łamach „newonce", „NOIZZ", „Czasopisma Ekrany", „Magazynu Kontakt", „Gazety Magnetofonowej" czy „Papaya.Rocks". Mieszka i pracuje w Warszawie.