Nowy włoski koncept w stolicy już otwarty! To trzeci lokal znanej sieci
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
Chrupiąca pizza, aromatyczne makarony i poranki z espresso. Taki plan na podbój ścisłego centrum stolicy ma Va Bene Centro, które ulokowało się przy ul. św. Barbary.
Czy wiecie, gdzie w Warszawie znajduje się ul. św. Barbary? Wkrótce nie będziecie mieć co do tego wątpliwości, bo właśnie otwiera się tam nowa lokalizacja Va Bene: Centro. To już trzeci lokal właścicieli, a zarazem kolejny rozdział ich włoskich podróży.
Szukasz nowych smaków? Sprawdź, co słychać na Restaurant Week®
Przygody z architekturą
Zaczęło się od niezobowiązującej lokalizacji na Powiślu, serwującej przede wszystkim pizzę i koktajle. Potem przyszedł czas na koncept Cicchetti, czyli bar z przekąskami rodem z Wenecji, który podbił nie tylko żołądki smakoszy, ale też serca fanów nietuzinkowej architektury. Dzieło architektów ze studia NOKE trafiło bowiem do prestiżowych zestawień najlepiej zaprojektowanych miejsc gastronomicznych. Va Bene Centro przy św. Barbary kontynuuje te tradycje.
Za wnętrze odpowiada studio mow.design. Jak na otwarciu baru wspominała jego współzałożycielka, Marta Żebrowska-Wojczuk, to Italia w połączeniu z polskim modernizmem. Elementy betonowe czy kolory elewacji znajdują bowiem odzwierciedlenie w detalach na ścianach czy wykończeniach. Za część obiektów (wazony, wieszaki) i piękną ścianę pełną ceramiki odpowiada z kolei polska artystka Malwina Konopacka. Dekoracyjne talerze wykonano techniką sgraffito. Szlachetne zdobienie stanowi jednocześnie nawiązanie do nitek makaronu.

Va Bene Centro: Menu
Wnętrze wnętrzem, ale nie byłoby Va Bene bez włoskiego menu, za które odpowiadają rodowici mieszkańcy Italii. W czasie śniadania (od 8 rano) skosztujemy tu espresso, wielu smaków focaccii czy rogalików z pistacją, kremem lub nutellą. W porze obiadowej na stolikach zagości klasyczna pizza w kawałkach i pasty (m.in. cacio e pepe, carbonara czy ragu bolonese). Wielbicieli słodkości skuszą zaś tiramisu, cannoli i panna cotta. Menu stawia na tradycyjne potrawy, ale wyróżnia się jakością składników i autentycznymi recepturami. Tutaj żadna włoska nonna nie miałaby pola do krytyki!
Va Bene Centro / Warszawa, św. Barbary 6/8 / pon.: 8:00-0:00, wt-niedz.: 8:00-1:00 / Instagram
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.

