Czytasz
Nowojorski hit teraz także w Warszawie. Skąd popularność Crox?

Nowojorski hit teraz także w Warszawie. Skąd popularność Crox?

Setki lat tradycji nie zamykają pola do eksperymentowania. W 2023 croissanty uwolniły się od rogalowego kształtu i w tej formie podbiły podniebienia mieszkańców stolicy.

Croissant – paryski rogalik, którego historia sięga XIX wieku – to w świecie wypieków prawdziwa ikona. Pomysł jest prosty, wystarczy bowiem zawinąć ciasto francuskie w charakterystyczny kształt. Sekret tkwi jednak w detalach, od jakości masła przez temperaturę ciasta po parametry procesu wypiekania. Co ciekawe, polska wikipedia, w skądinąd dosyć lakonicznym wpisie, podsuwa zaskakującą proweniencję legendy. Cytując magazyn Twój styl (numer z 1994 roku), na pierwszy plan wysuwa postać polskiego szlachcica Jerzego Franciszka Kulczyckiego. W 1683 roku miał on rzekomo namówić piekarza do przygotowania bułeczek w kształcie półksiężyca, celebrując tym samym zwycięski finał oblężenia Wiednia. Anglojęzyczny odpowiednik wpisu twardo milczy na ten temat.

kapibara też ma apetyt na kłaso

Wilczy apetyt

Przenosimy się w wiek XXI. Mamy 2018 rok, a przy Wilczej 26 w Warszawie Anna Frelak otwiera Ciastko z dziurką. To maleńka cukierenka, serwująca przepyszne i finezyjne wypieki. Początkowo działała wyłącznie w weekendy, obecnie chwilkę słodkiego zapomnienia przeżyjecie tu od wtorku do niedzieli. Oprócz deserów na porcje zamówicie tu także fantazyjne torty.

W październiku 2022 w ofercie cukierni pojawił się Crox. To wariacja na temat ciastka Suprême, które Anna wypatrzyła na Instagramie Lafayette, czyli paryskiej restauracji i piekarni w Nowym Jorku. Po intensywnych testach udało się jej odnaleźć właściwą recepturę. Na ten moment w sprzedaży dostępne są dwa warianty Crox: pistacja z maliną i masło orzechowe z porzeczką. Kluczem do sukcesu jest przełamanie słodyczy kwaśnością. Żeby zjeść okrągłego croissanta (aka koło-kłaso) musicie się trochę natrudzić. Wypieki schodzą bowiem jak świeże bułeczki. Wygłodniałych klientów nie odstrasza nawet dosyć wysoka cena (35 zł).

Crox
Crox, fot. Ciastko z dziurką

Wypieki, ale na słono? Warszawska Bagieta już działa!

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone