Czytasz
Artyści w kuchni – tego nie zobaczycie na żadnym kursie gotowania

Artyści w kuchni – tego nie zobaczycie na żadnym kursie gotowania

Brudne naczynia jako dzieło sztuki? Artystyczny potencjał w ziemniakach? Domowe życie może być świetną inspiracją. Wiedzą o tym artyści, którzy przedmioty codziennego użytku postrzegają jako narzędzia kreacji. 

Włoski malarz Arcimboldo już w XVI wieku malował zadziwiające obrazy – kompozycje z owoców i warzyw tworzyły kuriozalne portrety lub sceny figuratywne. Jego groteskowymi dziełami inspirował się m.in. naczelny surrealista Salvador Dalí, który w 1936 roku słuchawkę telefonu zastąpił homarem. Surrealiści byli jednymi z pierwszych twórców nowoczesnych, którzy to, co banalne i prozaiczne wykorzystywali w artystycznej zabawie formą. Tym samym otworzyli furtkę kolejnym artystom doceniającym codzienność. W tym tekście przyjrzymy się się ich kulinarnym fantazjom.

Arcimboldo, Vertumnus [fragment], 1591 r.

Daniel Spoerri

Dzięki Danielowi Spoerriemu niedomyte talerze, niedopite kawy, czy nadgryzione herbatniki stają się częścią galeryjnego uniwersum. Ten awangardowy artysta rumuńskiego pochodzenia w swoich trójwymiarowych, lawirujących pomiędzy rzeźbą a malarstwem dziełach wykorzystuje rozgardiasz, chaos i brud – ale ten nasz udomowiony, przyjacielski. Stoły z resztkami jedzenia pozostawione leniwie bez przymusu sprzątania stają się wspomnieniami ożywionych spotkań towarzyskich, wspólnych posiadówek, niekończących się rozmów. Zakonserwowane i powieszone pionowo na ścianach zmieniają się jednocześnie w wyjątkową pochwałę codzienności. 

Jego fantastyczną wystawę Sztuka wyjęta z codzienności” możecie oglądać wirtualnie w ramach akcji #MOCAKonline.

Daniel Spoerri, Kinderstuben Fallenbild, 2014 r.

W ramach krótkiego filmu reklamującego archiwalną już ekspozycję Spoerri opowiada m.in. o tym, czym dla niego jest gotowanie.

Anna i Bernhard Blume

Anna i Bernhard Blume to zdecydowanie ilustracja #relationshipgoals. Małżeństwo i para artystów w jednym tworzyli swoje wyjątkowe projekty nie wychodząc z domu. Inspirując się seansami spirytystycznymi, które na ogół odbywały się w XIX-wiecznych mieszczańskich salonach, państwo Blume rejestrowali niespodziewane manifestacje. Nawiedzały ich m.in. wyjątkowo ruchliwe ziemniaki, które za nic w świecie nie zamierzały stać się częścią domowego obiadku. W takim towarzystwie gotowanie nabiera zdecydowanie innego wymiaru. 

Anna i Bernhard Blume, Küchenkoller [Kuchenny szał], 1986 r.

Wolfgang Tillmans

Niemiecki fotograf Wolfgang Tillmans rejestruje drobne domowe rytuały, w których główną rolę grają jabłko, pomarańcza, brudne talerze, czy puste szklane butelki po mleku. 

Artysta czule obserwuje padające na foliowe siatki światło czy prześlizgujące się po połyskującej skórze owoców promienie. Seria wykonywanych od lat 90. subtelnych rejestracji codziennego życia nawiązuje do historycznych martwych natur. Podobnie jak XVII-wieczni malarze, Tillmans całą uwagę koncentruje na przedmiotach pozornie nieożywionych. Świat roślin miesza się z dyskretnymi śladami obecności człowieka np. w postaci pozostawionej na stole karcie do aparatu.

Wolfgang Tillmans – Still Life (photographic vegetables), 2014 r.

Wyzwanie od Getty Museum

Elementy codzienności posłużyły jako materiał do rekonstrukcji ponadczasowych dzieł sztuki dzięki akcji Getty Museum w Los Angeles. Instytucja postawiła fanom sztuki inspirujące wyzwanie, które zaowocowało masą kreatywnych interpretacji twórców takich jak Vermeer, van Eyck czy Dalí. Na kulinarny warsztat wzięto również abstrakcyjne dzieła holenderskiego malarza Pieta Mondriana. Charakterystyczną dla niego, minimalistyczną siatkę wypełnioną podstawowymi kolorami przeniesiono na kromkę ciemnego chleba.

Piet Mondrian, Kompozycja z Czerwonym. Żółtym, Niebieskim i Czarnym, 1921 r.
Jedna z realizacji w ramach akcji Getty Museum inspirowana twórczością P. Mondriana.

Pamiętajcie, że profilaktyka, higiena i przestrzeganie zasad w kontaktach międzyludzkich to teraz bardzo istotne sprawy. Poniżej przeklejamy Wam ważną informację:

– często i dokładnie myj ręce, używając mydła i wody

– kiedy kaszlesz lub kichasz, zakrywaj usta i nos – najlepiej chusteczką lub rękawem

– zachowaj co najmniej 1 metr odległości od osób, które kaszlą i kichają

– unikaj dużych zgromadzeń i skupisk ludzkich. Stosuj się do zaleceń i komunikatów dotyczących przeciwdziałania koronawirusowi

Jeśli masz objawy lub kontakt z osobą zakażoną, powiadom o tym telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną pod numerem 800-190-590

Nie panikujcie, uważajcie!

Copyright © Going. 2020 • Wszelkie prawa zastrzeżone