Czytasz teraz
Astropierogi wkrótce w sklepach. Czym się wyróżniają i co mają wspólnego z pierwszą polską misją na ISS?
Lifestyle

Astropierogi wkrótce w sklepach. Czym się wyróżniają i co mają wspólnego z pierwszą polską misją na ISS?

astropierogi

Niby tradycyjne biało-czerwone danie, a jednak trochę nie z tej ziemi. Niecodziennej potrawy i całego Astro Menu spróbujemy już od 21 maja.

8 czerwca to wielki dzień dla rodzimej astronautyki. To właśnie wtedy planowo rusza IGNIS – pierwsza polska misja technologiczno-naukowa na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Dwutygodniowa akcja stanowi rezultat porozumienia między Ministerstwem Rozwoju i Technologii a Europejską Agencją Kosmiczną.

Jednym z czworo uczestników ekspedycji jest inżynier Sławosz Uznański-Wiśniewski. W ramach inicjatywy przeprowadzi 13 eksperymentów opracowanych przez polskich naukowców. Dotyczą m.in. działania AI w warunkach niskiej grawitacji, wykorzystania mikroglonów w medycynie kosmicznej oraz potencjału stojącego za nowoczesnymi materiałami. – Nadal mocno stąpam po ziemi, ale mogę powiedzieć, że nie mogę się doczekać już tego momentu startu – przekonywał niedawno Uznański-Wiśniewski w rozmowie z radiem RMF FM.

Sławosz Uznański-Wiśniewski opowiada o kluczowych założeniach misji IGNIS i genezie jej nazwy

Ku gwiazdom

Dzięki IGNIS więcej Polaków ma szansę zainteresować się eksploracją kosmosu. Wspomnianym badaniom towarzyszy ogólnopolski program edukacyjny. Jest skierowany przede wszystkim do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, studentów, nauczycieli i dydaktyków. – Jego cel to poszerzenie wiedzy na temat sektora kosmicznego, wsparcie rozwoju kompetencji inżynieryjnych oraz zainteresowanie dzieci i młodzieży nowymi technologiami i nauką – przeczytamy na oficjalnej stronie internetowej projektu.

Głowa Kasandry to nowe sci-fi z Dawidem Ogrodnikiem w roli głównej. Czego możemy spodziewać się po projekcie?

Domowe smaki daleko od Ziemi

Niespełna trzy tygodnie przed tym, gdy rakieta Falcon 9 zostanie wyniesiona w przestrzeń pozaziemską, nadarzy się okazja do tego, żeby zasmakować IGNIS… i to dosłownie. 22 maja do sprzedaży trafi Astro Menu. To seria liofilizowanych produktów zbliżonych do tych, które w kosmos zabierze ze sobą Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Nieformalna tradycja nakazuje uczestnikom ekspedycji na ISS poczęstowanie innych flagowymi daniami z kuchni narodowej. Poza tym dobrze znane potrawy przywołują wspomnienia domu, które mogą stłumić nawracającą tęsknotę za Ziemią. Jedzenie daje komfort psychiczny i od razu pomyślałem, że warto zabrać polskie przysmaki na orbitę przekonywał zimą astronauta.

Astropierogi i pomidorówka do popicia

Specjalne menu wraz z kielecką firmą LYOFOOD, która zajmuje się przygotowywaniem liofilizowanej żywności, ułożył szef kuchni Mateusz Gessler. Najwięcej problemów przysporzyły ponoć astropierogi z kapustą i grzybami. Pierwsze partie ciągle pękały! Nie chodziło tylko o gotowanie, ale także o proces technologiczny. Trochę czasu zajęło nam opanowanie liofilizacji, usuwanie wilgoci z farszu przez ciasto i pozbywanie się wody pozostałej po nawodnieniu – zdradził astronauta. Poza pierogami Sławosz spróbuje zupę pomidorową z makaronem orzo, leczo z kaszą gryczaną oraz deser z jabłkową kruszonką.

Zobacz również

Astropierogi i inne smakołyki. Gdzie polować na nowości?

Jedzenie pierogów w przestrzeni kosmicznej okazuje się całkiem skomplikowane. Najpierw astronauci muszą wypić przez słomkę bulion, w którym nurkowały kawałki ciasta. Dopiero potem mogą wyjadać właściwe danie z opakowania. Tym, którzy zostaną na Ziemi, będzie zdecydowanie łatwiej.

Astro Menu ma pojawić się w Żabkach. Produkty, wśród których figurują także liofilizowane musy z jabłka, truskawki i mango, zapowiedziano także na stronie internetowej LYOFOOD, ale na razie są oznaczone jako wyprzedane.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony