Czytasz teraz
Going. FOODIES – Poznań: przetestuj w domu menu od najciekawszych miejscówek
Polecamy

Going. FOODIES – Poznań: przetestuj w domu menu od najciekawszych miejscówek

Właścicielka Cafe La Ruina i Raj z ekipą, mat. promocyjne

Najsmaczniejsze pierogi, slowfoodowe Drive Thru, uczciwa kuchnia i delikatesy w słoikach – w cyklu Going. Omnomnom polecamy świetne miejsca, gdzie zjecie jedzonko na dowóz lub odbiór osobisty. Dzisiaj sprawdzamy, gdzie najeść się w Poznaniu.

W związku z nowymi obostrzeniami, w najbliższym czasie nie będzie nam dane odwiedzić naszych ulubionych miejscówek z jedzeniem. Kolejne restrykcje to duży cios dla branży gastronomicznej. Możemy ją wspierać zamawiając jedzenie na dowóz lub z odbiorem osobistym. W gastro cyklu Going. Omnomnom prezentujemy miejscówki z wyjątkowym menu, które z powodzeniem przetestujecie w domu. Tydzień temu przyjrzeliśmy się naszym ulubionym warszawskim knajpom, a w drugiej części cyklu skupimy się na stolicy Wielkopolski.

Concordia Taste/Bistro Taste

Restauracja znajdująca się w budynku dawnej drukarni Concordia to zdecydowanie nasze ulubione miejsce w Poznaniu! Szef kuchni Tomasz Olewski stawia na lokalne, świeże i proste jedzenie. Zjedziecie tu trochę po polsku, trochę po azjatycku i europejsku. Concordia Taste stara się sprostać tym trudnym dla gastronomii pandemicznym czasom i stale dopasowywać do potrzeb gości. W ciągu lata przeszła ona metamorfozę i postawiła na wakacyjne, lokalne menu w niskich cenach. Nowy koncept nazwany został Bistro Taste, a w karcie znalazły się dania, które idealnie smakowały w ogródku restauracji i nadawały się na plenerowe spotkania.

Letni czas minął, a my wkroczyliśmy w kolejnym etap obostrzeń, który wyzwolił w właścicielach restauracji jeszcze większą kreatywność. Najnowszym pomysłem jest Drive Thru Bistro Taste – każdy zmotoryzowany klient ma możliwość odbioru zamówienia bez wychodzenia z auta! Bistro Taste stawia również na słoiki, w których znajdziecie pyszne zupy, dania z rekomendacją szefa kuchni z czym najlepiej je połączyć, oraz coś dla najmłodszych.

Polecamy śledzić facebookowy profil Concordia Taste aby być na bieżąco z nowymi pomysłami restauracji, a przede wszystkim z regularnie zmieniającą się kartą. Co tym razem w niej znajdziecie? Między innymi pierogi w cieście buraczanym z kozim serem i malinowym sosem balsamicznym, makaron udon z polędwicą wołową lub Beanit w sosie ostrygowym z zielonymi warzywami i kolendrą, czy długo pieczony boczek w parzonej bułce z sałatką wakame, zielonymi warzywami i imbirem.

Zamówienia z odbiorem osobistym lub Drive Thru składajcie telefonicznie na 609002964, dowozy realizuje Uber Eats

SPOT.

To kolejne po Concordia Taste/Bistro Taste miejsce, które zlokalizowane jest w wyjątkowym budynku. XIX-wieczna architektura przemysłowa połączona została tu z nowoczesnym wystrojem. Karta opiera się na sezonowych polskich produktach i łączy tradycje kuchni polskiej i europejskiej z egzotycznymi smakami. Najwyższej jakości składniki wykorzystywane w daniach pochodzą z najbliższej okolicy, rodzinnych gospodarstw i manufaktur.

SPOT. to również miejsce, które bardzo mocno skupia się na winie. Organizowane są tutaj liczne kursy, warsztaty i degustacje, a także konkurs winiarski Polskie korki. W sieci znajdziecie również świetnie opracowany sklep z winami, gdzie z łatwością wybierzecie odpowiednią dla Was butelkę. Za swoje działania restauracja został uhonorowany tytułem Promotora kultury wina w Polsce.

Ze względu na panującą sytuację SPOT. powrócił z ich pandemicznym cyklem E-korki z polskich win oraz z realizacją dostaw i zamówień na wynos. Dania z karty restauracji to doskonały comfort food na lunch – SPOT. kusi między innymi zupą grzybową z crème fraîche, pierogami z jabłkiem w cynamonie z mascarpone i prażonymi orzechami laskowymi, pierogami z pieczoną kaczką, dynią i pomarańczą czy czarnym taglierini z dorszem, anchois i kaparami.

Zamawiajcie online, telefonicznie 61 835 88 40 bądź mailowo na restauracja@spot.poznan.pl

Cafe La Ruina i Raj

Wypełnione po brzegi sentymentalnymi pamiątkami miejsce zainspirowane jest podróżami właścicieli, Moniki Mądrej-Pawlak i Jana Pawlaka. Doświadczenie smaku kuchni świata, dobrej jakości składniki i pasja do gotowania to najważniejsze składowe sukcesu ich restauracji. Cafe La Ruina i Raj to uczciwa kuchnia, w której nie używa się żadnej chemii, stabilizatorów, glutaminianu sodu, a smak wychodzi z produktu. Większość z nich, szczególnie przyprawy, kupują w Berlinie od Wietnamczyków czy Hindusów, a to, co można kupić w Polsce, jak warzywa i owoce, pozyskują lokalnie. Wszystko robią sami, między innymi sosy, pasty czy pieczywo. Serce Poznaniaków zdobyli również legendarnymi sernikami, o których wieść szybko rozeszła się nie tylko po Poznaniu, ale całej Polsce.

Jak z pandemią i z wynikającym z obostrzeń zamknięciem gastronomii radzi sobie Cafe La Ruina i Raj? To kolejne miejsce, które stawia na słoiki. Serniki i inne pyszności wysyłane są na cały kraj! Hitem ostatnich dni był wyjątkowy sernik świętomarciński z białym makiem, ekologicznym wielkopolskim miodem, wielkopolskim masłem, marcepanem, orzechami włoskimi, migdałami, skórką cytrynową i pomarańczową, wanilią i macerowanymi w kubańskim rumie rodzynkami.

W słoikach znajdziecie również czerwoną pastę curry, po której “odlecicie do Tajlandii jak Leonardo DiCaprio”, włoskie klasyczne pesto genovese, pesto mediterraneo, lemon curd, czy cold brew z potężnym kofeinowym kopem. Regularna karta Cafe La Ruina realizowana jest w formie dostaw. W stworzonym na wzór tablicy odlotów menu czeka na Was między innymi „taki chamski popierzony ryż jaśminowy z warzywami, jajem, tofu lub wołowiną, smażony na woku jak u azjatyckiej babury”, „słynne peruwiańskie lomo saltado z woka w bułce z dwiema smutnymi fryteczkiami z tripadvisor” czy „bogate i prestiżowe” Bành mì szefa z wołowiną w khmerskiej paście, piklami, majonezem z tajską bazylią, mango chutney.

Zobacz również
Lado w Mieście 2024

Zamówienia możecie składać tutaj, a delikatesy i atlasy z przepisami z podróż właścicieli dostępne są na tej stronie.

Cafe Młyńska

W Cafe Młyńska czekają na Was francuskie inspiracje i tworzone na miejscu wypieki według tradycyjnych receptur. To część znajdującego się w odrestaurowanej kamienicy z końca XIX wieku kompleksu Młyńska12 miejsca, w którym europejskie standardy łączą się z polską gościnnością.

W ofercie kawiarni czekają na Was jedne z najsmaczniejszych poznańskich śniadań, ekspresowo wyprzedające się kanapki, fantastyczny chleb, liczne delikatesy i dania lunchowe. Aktualnie Cafe Młyńska ma ręce pełne roboty, lepiąc pierogi na wynos! Są one zrobione z najwyższej jakości składników i dostępne w trzech wariantach: leniwe na słodko z owocami leśnymi i crème fraîche, z kaczką i okrasą z cebuli na maśle oraz klasyczne ruskie.

Cafe Młyńska to kolejne miejsce, w którym kupicie również słoiki. Tym razem zawekowane zostały leczo warzywne z ciecierzycą, szakszuka z dynią, klopsiki, gołąbki z cielęciną oraz fasolka po bretońsku z chorizo. W ofercie znajdziecie też wina z oferty Wino na Butelki oraz wyroby z Manufaktury Łagowski takie jak oleje, demi glace czy majonez. Wszystkie produkty znajdujące się w Cafe Młyńska możecie zamówić wprost pod Wasze drzwi!

Zamówienia możecie składać mailowo na cafe@mlynska12.pl i telefonicznie – 61 627 03 41 oraz 606 431 689

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony