Święta to taki czas, który zdecydowanie łączy – również przy stole. Na wigilii ląduje na nim, według tradycji, przynajmniej 12 potraw. Co pałaszują na gwiazdkę Eltron, Sylwia Zarembska z Baru Pacyfik, dogheadsurigeri i DJ Czarek? W specjalnym świątecznym odcinku Going. Omnomnom opowiedzą nam o swoich gastro hitach na święta.
Znacie ten motyw, kiedy już niby nic w siebie nie wciśniecie, ale nagle na stole pojawiają się przepyszne pierogi z kapustą i grzybami? Albo kiedy właśnie skończyliście wigilijny deser, ale ciocia Jadzia wyciąga jeszcze swojego asa z rękawa, i nagle kończycie kolejny kawałek makowca? Święta wszystkim kojarzą się chyba z obfitą ucztą, która nie zawsze musi być tradycyjna. Na tej uczcie zawsze mamy swoich faworytów. Sprawdźcie, co wybrali nasi rozmówcy i rozmówczynie. Kto wie, może podpatrzycie jakieś ciekawe przepisy…
Eltron
Eltron to producent muzyki elektronicznej, didżej oraz założyciel niezależnej wytwórni Dom Trojga. Mało kto tak porywająco miesza historię i współczesność muzyki tanecznej. Zapytaliśmy go o mieszanie składników świątecznego barszczyku. Ślinka cieknie!
Eltron: Wigilijny barszcz nauczyła mnie przygotowywać babcia – i jest to moim zdaniem barszcz jedyny słuszny, o aromacie wyrazistym, dojmująco kwaskowym, definitywnym. Składa się na niego tzw. smak, czyli wywar z leśnych grzybów, buraka, marchwi i cebuli, który doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem; a dalej zakwas, który przygotować należy wcześniej, kisząc sok z buraków poprzez dodanie doń soli i czosnku. Kiszenie można koncertowo spartolić, choćby pchając do naczyń brudne łapska, a wtedy pozostaje zakupić gotowy zakwas w warzywniaku – jest dość powszechnie dostępny (smaczny i zdrowy również solo jako napój), warto jednak zwrócić uwagę, aby nie znajdowało się w nim wiele więcej ponad sok z buraków, sól i czosnek. Kiedy wywar nabierze smaku, tuż tuż przed podaniem na stół, dodajemy zakwas i mieszamy, ale nie gotujemy już, bo efekt uzyskamy mizerny. Barszcz przepisowo zajadamy z uszkami z farszem z leśnych grzybów – tych jednak niestety nie potrafię zrobić samemu, więc wybaczycie, jeśli nie będę się nad nimi rozwodził. Trzeba je sobie po prostu w taki lub inny sposób zorganizować. Mam nadzieję, że się to uda i życzę Wam wszystkim zdrowia, radości i pysznego barszczyku!
Sylwia Zarembska | Bar Pacyfik
Kto nie zna wyjątkowej miejscówki na warszawskiej Hożej 61? Bar Pacyfik to wyjątkowa kuchnia fusion, łącząca podróżnicze inspiracje jego założycielek: Katarzyny Zbikowskiej i Sylwii Zarembskiej. Znajdziemy tam mezcal, tequillę i tropikalne jedzenie. Jak możemy czerpać z kultury wód Pacyfiku na polskiej wigilii?Opowie nam o tym Sylwia.
Sylwia: W Pacyfiku lubimy miksować egzotykę z lokalnością, dlatego co roku na pracowniczej wigilii zajadamy genialnego śledzia z piklowaną cebulą jukatańską, świeżym jalapeño i płatkami nori. Lubimy też ukręcić likier jajeczny. Dlaczego? Nazwa advocat nie pochodzi od jakiegoś słynnego mecenasa, tylko od likieru z awokado, który holenderscy kolonizatorzy przywieźli do Europy z Brazylii. W północnej Europie nie rośnie awokado, dlatego zastąpiono go równie tłustym i pożywnym jajkiem. Potrzeba do tego dobrego miksera, kupy żółtek, mleka skondensowanego, cukru pudru i spirytusu lub wódeczki. My lubimy dorzucić ziarna kakaowca i chile pasilla, żeby złożyć hołd południowoamerykańskim twórcom tego trunku. Na zdrowie!
dogheadsurigeri | Oramics / Destitute
Dogheadsurigeri to didżejka i członkini kolektywów Oramics oraz Destitute. Gra zdekonstruowaną muzykę klubową, co w praktyce oznacza budowanie setów z niezależnej, niszowej elektroniki, podkręconych nieoczekiwanym wtargnięciem klasycznego hitu. Czy hit pełni rolę cebulki? Nic nie sugerujemy!
dogheadsurigeri: Moim ulubionym daniem świątecznym są pierogi – zazwyczaj z kapustą i grzybami. Jest to danie trochę skomplikowane w przygotowaniu, aczkolwiek dla mnie i tak najważniejsze jest, żeby ich nie rozgotować przed podaniem.
Okej, to było trochę kłamstwo… bo moje ulubione pierogi to pierogi ruskie! To jest polskość w jednym daniu: ziemniaki, cebula i twaróg. Muszą zostać na etapie końcowym okraszone cebulką (w wersji wegetariańskiej bez boczku). Pierogi ruskie bez cebulki na górze to oszustwo.
DJ Czarek | Up To Date Festival
DJ Czarek, jeden ze współorganizatorów Up To Date Festival, sam określa się jako „happy oldtimer”. W jego setach możecie spodziewać się… absolutnie wszystkiego. Breakcore’owe kawałki przecinają popowe nuty, rapowe hity z polskiego poletka, czy szlagiery spod znaku IDM. Ale dzisiaj Cezary Chwicewski nie będzie nam opowiadał o swoich muzycznych inspiracjach a ulubionych świątecznych daniach.
DJ Czarek: Czymś bardzo charakterystycznym dla naszej Wigili jest kapusta z grzybami. O tym, że kapusta jest zdrowa, a także, że trzeba ją gotowac godzinami nie trzeba chyba nikomu przypominać. Wspomnę tylko, że na naszym stole jest serwowana z grzybami własnoręcznie zbieranymi na koniec lata w nadbiebrzańskich lasach. Do tego chleb razowy z masłem… Pychotka!
Tekst przygotowały dla Was: Jagoda Gawliczek. Magda Gorbacz i Milena Soporowska.
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE