Czytasz
Dookoła świata w jeden weekend – zbliża się International Festival

Dookoła świata w jeden weekend – zbliża się International Festival

Różne kraje w jednym miejscu – w sierpniu i wrześniu czeka nas wielokulturowe święto. W Krakowie i Warszawie zbliża się International Festival i International Food Festival, dzięki którym w zaledwie weekend odwiedzicie niemalże cały świat!

Muzyka z Algierii, Brazylii czy Wietnamu, warsztaty dla dzieci i… jadalne owady – to wszystko czeka Was w ramach International Festival i International Food Festival w Krakowie w Galerii Krakowskiej i Warszawie na Plaży Wilanów w drugiej połowie lata. Najbliższe wydarzenie odbędzie się już 20 sierpnia przed Galerią Krakowską. Dzięki serii eventów będziecie mogli skosztować egzotycznej kuchni, posłuchać muzyki z różnych stron świata i poznać zwyczaje ich mieszkańców. Czym jest International Festival?

mat. promocyjne

O szczegóły projektu zapytaliśmy dyrektora festiwalu, Piotra Nawrota oraz wystawców.

Skąd wziął się pomysł na International Festival?

Pomysł na zorganizowanie Miedzynarodowego Festiwalu powstał naturalnie. Wywodzę się ze świata sportu, od wielu lat organizuję eventy. W Warszawie zorganizowałem międzynarodowe ligi sportowe (koszykarskie i piłkarskie) i dzięki temu zdałem sobie sprawę, jak wielu obcokrajowców żyje wokół nas.

Moim marzeniem było stworzenie przestrzeni dla każdego, gdzie można się spotkać, bawić, dobrze zjeść, poznać obyczaje i kulturę mniejszości narodowych.

Z roku na rok Festiwal jest coraz większy – teraz oprócz Warszawy będziemy także w Krakowie. Kto wie, może za rok również w innych miastach Polski.

Na miejscu czekać będą m.in. “strefy krajów”, gdzie skosztujemy dań z różnych zakątków świata. Z jakimi kulturami zetkniemy się w ramach edycji 2021? 

Podczas tegorocznej edycji uczestnicy Festiwalu będą mieli możliwość spotkania z kulturą, gastronomią, a także tańcem, sztuką i sportem wielu różnych krajów.

Reprezentowane będą m.in.: Białoruś, Indie, Chiny, Wietnam, Turcja, Senegal, Francja, Portugalia, Japonia, Hiszpania, Meksyk.

Jakie najbardziej niespotykane danie pojawiło się do tej pory na International Festival? Czy jakaś potrawa szczególnie zapadła Wam w pamięć? 

Chyba najbardziej niespotykane jak do tej pory danie dopiero się pojawi, a będą to jadalne owady! Najbardziej w pamięci po każdym Festiwalu zostaje we mnie atmosfera i pozytywna energia ludzi, którzy współtworzą z nami to wydarzenie – artyści, wystawcy, animatorzy i cała obsługa techniczna. Wszyscy w nasze międzynarodowe wydarzenie wkładają ogrom energii i kawał serca.

International Festival, mat. promocyjne

Łapiemy się na chwilę z jednym z wystawców. Tunç Meriç z Turcji, który na co dzień stacjonuje w Warszawie, opowiada nam m.in. o tym, co zatrzymało go w Polsce.

Pochodzę z Izmiru w Turcji. Potencjał Polski mnie zadziwił. Kiedy odwiedzam większość tutejszych miast czy jadę w naturę, czuję się jak w domu i chciałem tu po prostu zostać.

Najważniejszą rzeczą, której się tu uczę, jest nowa wizja życia i człowieczeństwa. Widzę historyczne, geopolityczne podobieństwa między Polską a Turcją i dzięki temu lepiej rozumiem ludzkość, której wszyscy jesteśmy częścią. Kultura turecka jest mieszanką wielu cywilizacji, dzięki czemu jest też źródłem ogromnej wiedzy. Tradycje mogą się różnić, ale kiedy człowiek chce naprawdę spotkać się z inną kulturą i zaangażować w nią bezgranicznie, może nauczyć się o wiele więcej.

Kultura turecka i kultura polska są do siebie w wielu kwestiach podobne. Zazwyczaj zauważamy tylko różnice wynikające z odmiennej religii czy danego regionu.

Na International Festival będziemy serwować pyszne i klasyczne słodkie smaki “Baklavy”, ale możliwe, że i te Was zaskoczą. Będzie trochę słonych potraw, takich jak “Borek” z różnymi nadzieniami w cieście. Baklava jest jedyna w swoim rodzaju, chociaż to Kebap, który można zaliczyć do street food, jest znany na całym świecie. Ale myślę, że mamy wiele innych potraw, które bardziej odzwierciedlałyby kuchnię turecką.

W Turcji mamy 7 regionów i każdy reprezentowany jest przez inne dania, dlatego trudno powiedzieć, jakie potrawy najlepiej oddają cechy tureckiej kuchni.

Pracujemy nad ulepszeniem i wprowadzeniem bardziej zróżnicowanego menu, ale te plany mamy nadzieję zrealizować w 2022 roku.

Sprawdź też

Samba Teranga przybył z kolei z Afryki, a dokładniej z Senegalu. Dziś żyje w Krakowie.

Przyjechałem z Senegalu. Zostałem w Polsce przez moją pasję – projekt Centrum Kultury i Sztuki Afrykańskiej,  który prowadzę od ponad 20 lat. Od 1999 roku rozwijamy go razem z moją żoną Polką, która pochodzi z Krakowa.  

Mieszkając w Polsce nauczyłem się przede wszystkim uporczywego dążenia do celu. Moja kultura uczy z kolei, jak można sobie odpuścić.

Na miejscu będziecie mogli sprawdzić asortyment galerii T E R A N G A Centrum Kultury i Sztuki Afrykańskiej w Krakowie, mat. promocyjne

Na International Festival będę pokazywał m.in. rękodzieło afrykańskie: rzeźby maski, herbaty, kadzidłaa, krzesła terapeutyczne, ręcznie rzeźbione wachlarze, biżuterię afrykańską, misy i kapelusze.

Te i inne świetne pamiątki z innych krajów (i oczywiście pyszne jedzenie) będziecie mogli zgarnąć już 20 sierpnia w Galerii Krakowskiej. A to tylko początek.

 Patronem wydarzenia jest RMF MAXXX.

Wszystkie wydarzenia International Festival sprawdzicie tutaj.

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone