Smaki, które opowiadają historie. Książki kucharskie na koniec roku
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
Te książki kucharskie to nie tylko zbiory przydatnych przepisów – w ich przypadku bardziej zasadne wydaje się określenie literatura kulinarna. Na kartach smakowitych nowości znajdziecie bowiem także fascynujące narracje, popkulturowe odwołania i zaskakujące anegdoty.
Spis treści
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu – splatają się w niej potrzeby, emocje i aspiracje. Jeść musi każda i każdy z nas, ale to, jak do tego podchodzimy, to już splot szeregu decyzji. Pod uwagę nie bierzemy przecież samego czasu, dostępności składników i ich kosztów. Gotowanie pozwala także wyrazić własną tożsamość i otworzyć się na eksperymenty. Każda porażka może stać się polem do nieoczekiwanego sukcesu (wiecie, że brownie powstało, bo komuś nie wyrosło ciasto?). W kuchni dobrze też ćwiczyć uważność i wzmacniać relacje, bo przecież karmienie to uniwersalny język miłości.
Poniżej znajdziecie kilka książek, z którymi obcowanie z garnkami, patelniami i talerzami będzie jeszcze przyjemniejsze. Wybrane przez nas pozycje eksplorują prostotę życia, filmową magię, zielone złoto, szczyptę fantastyki i klasyk z roślinnym twistem. Co je łączy? Każda z tych książek traktuje jedzenie nie jako prostą czynność, a część większej narracji. To wciągające opowieści o harmonii, estetyce i emocjach.
Pora na herbatę z Włóczykijem i Buką. Kawiarnia inspirowana Muminkami otwiera się w stolicy
Ghibli. Nieoficjalna książka kucharska. Przepisy legendarnego studia

Dla fanów Studia Ghibli to pozycja obowiązkowa. Thibaud Villanova odtwarza kultowe smaki z dzieł Hayao Miyazakiego i pokazuje, że anime może być inspiracją nie tylko wizualną, ale również kulinarną. Zastanawialiście się, jak smakuje śniadanie Kalcyfera z Ruchomego zamku Hauru? Albo sycący ramen shio, którym zajadali się bohaterowie Ponyo? Dzięki przepisom na poszczególne potrawy sami możecie poczuć się jak postać z ukochanych japońskich filmów. Oprócz receptur znajdziecie tu też informacje o wybranych składnikach, rodzajach ryżu, bulionach i… typach japońskich noży!
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann w tłumaczeniu Justyny Sadczuk.
Matcha. Kuchnia, energia, harmonia

Zielony skarb japońskiej kuchni dotarł także do Polski. Nad Wisłą pojawia się nie tylko w specjalistycznych herbaciarniach serwujących kultową matcha latte. Coraz więcej osób kupuje czarki i chaseny, żeby samodzielnie przygotowywać napary w domu. Jeśli należycie do tej grupy i szukacie przepisów na pyszne napoje lub desery i dania oparte na charakterystycznym proszku, koniecznie sprawdźcie tę książkę. Tu znajdziecie ich aż 57! W trakcie lektury dowiecie się też więcej o prozdrowotnych właściwościach matchy i dalekowschodnim stylu życia.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann w przekładzie Urszuli Szymanderskiej.
Uczta Cierni i Róż: Nieoficjalna książka kucharska serii „Dwór Cierni i Róż”

Sarah J. Maas podbiła serca czytelniczek na całym świecie. Jej Dwór Cierni i Róż zmienił wiele z nich w zagorzałe wielbicielki fantastyki. Jeśli do tego grona zaliczacie się Wy lub osoby wam bliskie, koniecznie zajrzyjcie do Uczty. Książka Chelsea Cole jest zaproszeniem do eksplorowania smaków z powieści. Dzięki tym przepisom skosztujecie śniadania rodem z Prythianie z soczystym melonem albo aromatycznej potrawki warzywnej, którą mogłaby zaserwować Valeris Sevenda.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Uroboros w tłumaczeniu Natalii Mętrak-Rudej.
Wegańskie rameny

Współzałożyciel warszawskich restauracji Yatta Ramen Marcin Wojtasik zebrał przepisy na wegańskie dania kuchni japońskiej i koreańskiej. Oprócz tytułowych ramenów znajdziemy tu też wskazówki przygotowania sycącego tteokbokki, faszerowanych ogórków na ostro czy słodziutkich ryżowych kluseczek dango. W sekcji poświęconej zupom czai się wiele kuszących propozycji korzystających mniej lub bardziej z azjatyckich tradycji czy aktualnych trendów gastronomicznych. Wielkim plusem tej książki jest dobór składników dostępnych nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale i w supermarketach.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.
Wiejski stół. O prostym gotowaniu i dobrym życiu

Julius Roberts to brytyjski kucharz i farmer z pierwszego pokolenia. Uciekł przed wielkomiejskim zgiełkiem, by prowadzić proste i piękne życie. W książce Wiejski stół jego opowieść nie kończy się na samych przepisach. Autor pokazuje świat, w którym rytm dnia wyznacza natura, przekonując, że jedzenie smakuje najlepiej, gdy ma krótką drogę z ogrodu na talerz. Receptury ułożył z prostych składników, które z łatwością znajdziemy także w Polsce. Wraz z nimi krojenie, mieszanie i pieczenie okaże się wyciszającym rytuałem, który pozwala znaleźć wytchnienie także w środku zabiegania.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann w tłumaczeniu Katarzyny Skarżyńskiej.
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.

