Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie…
W cyklu, który powstał we współpracy Hotelu Bristol z Robertem Makłowiczem, podróżujemy szlakiem kolejnych krajów Europy. Tym razem stanęło na smakach wyspiarskich. W proces tworzenia menu zaangażowała się nie tylko Ambasada Brytyjska, ale też Pałac Buckingham. Szykujcie się na królewską ucztę. Na jednej z nich pojawi się sam Robert!
Tej postaci chyba nie trzeba nikomu przestawiać. Ten uroczy obieżyświat i miłośnik kuchni rozkochał miliony polaków w swoich kulinarnych opowieściach. Mieszkańcy stolicy mają szansę skosztować wyjątkowych potraw, zebranych w cyklu realizowanym w Bristolu. Były już Flandria, Lyon i Austria, a teraz zawędrujemy za kanał La Manche. W najnowszej odsłonie projektu, Robert Makłowicz i Kamil Jabłoński, czyli szef kuchni restauracji Marconi, zaserwują dania godne najbardziej wymagających podniebień.
Brytyjskie menu
– W karcie nie zabrakło klasycznych potraw kuchni brytyjskiej takich jak chrupiący dorsz z frytkami, zielonym groszkiem oraz sosem tatarskim, gicz z ziemniaczanym puree, pieczonymi karotkami i jusem wołowym czy uwielbiany klasyk w wyjątkowej odsłonie – sticky toffee pudding z daktylami, muscovado oraz sosem toffi – wyliczają organizatorzy. Znajdzie się też coś dla osób, preferujących dania bezmięsne. Jaroszy kusić będzie sałatka ogrodowa z młodymi sałatami, jajkiem przepiórczym, rzodkiewką, groszkiem
cukrowym, szparagami i ciecierzycą w dresingu miodowo-musztardowym. Majestatycznie brzmi złoty (!) burak z musem z zielonego groszku, opalaną pomarańczą, sałatką z fenkułu.
Skąd takie decyzje? – Anglia znana jest z doskonałych serów, wybornej jagnięciny i wołowiny, a niemal wiecznie zielona wyspa to również żyzny ogród, dostarczający mnóstwa wspaniałych jarzyn i owoców – czytamy w materiałach prasowych.
Menu spróbujecie w Restauracji Marconi w Hotelu Bristol codziennie podczas lunchu i kolacji. Jeśli macie ochotę spotkać Roberta Makłowicza osobiście, zajrzyjcie na kolację specjalną 6 czerwca o godz. 19:00. Rezerwacji dokonacie na tej stronie.
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzę audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.