Muzealna to gastronomiczne doświadczenie, jakiego nie spotyka się na co dzień. Umówmy się, kiedy ostatnio jedliście truskawki na palonym jogurcie z sorbetem szczawiowym? No właśnie!
Restauracja Muzealna to młodsza siostra wielokrotnie nagradzanego Alewino. W tym roku trafiła do przewodnika Michelin – jeszcze bez gwiazdki czy oznaczenia Bib Gourmand, ale kto wie, co przyniesie przyszłość! Tym bardziej, że w menu znajdziecie przysmaki najwyższej jakości, skomponowane na bazie sezonowych składników. Do mikstury dołóżcie też kreatywne podejście do tradycyjnej polskiej kuchni i wystrój, celebrujący lokalnych designerów i rzemieślników.
![Muzealna](https://goingapp.pl/more/wp-content/uploads/2023/07/339492443_1253102181960940_6330203792205448063_n-819x1024.jpeg)
Muzealna na Fine Dining Week
Po wielomiesięcznym snuciu planów na odwiedziny, finalnym pretekstem okazał się dla nas start Fine Dining Weeka. Festiwal Sztuki Restauracyjnej na dobre rozgościł się w całej Polsce i już od dawna – wbrew nazwie! – trwa przez kilka tygodni. Aktualna edycja będzie sycić nasze podniebienia od dziś do 31 lipca. W ofercie znajdziemy między innymi właśnie Muzealną, w której za 3 dania, amuse bouche i welcome drinka na bazie Roku Gin zapłacimy stałą kwotę 99 zł.
Przeczytaj też: Fine Dining Week zaprasza na letnią odsłonę! We’re fine with it
Na rozgrzanie kubków smakowych otrzymujemy maleńką kuleczkę z kaszy gryczanej z kozim serem dojrzewającym. Polskiemu arancini towarzyszy kapka majonezu szczypiorkowego. Przystawka w menu mięsnym to tatar wołowy z ogórkiem małosolnym i chipsem lubczykowym. Nas zafascynował dip z musztardy z kawą z palonego pora. Menu roślinne to również tatar, ale pomidorowy. Szef kuchni Przemek Suska nazwał go polskim caprese: pomidory suszone, lokalna straciatella, połączenie słodkości i kwaśniejszych nut. Pycha!
![Muzealna](https://goingapp.pl/more/wp-content/uploads/2023/07/5BC4AA29-019E-41A8-83E2-54A1060D98B9-1-1024x768.jpg)
Czas przejść do dania głównego. Tutaj pierwsze skrzypce grają warzywa sezonowe. W menu mięsnym znajdziemy perliczkę z młodymi ziemniakami, fasolką i marchwią. Całość została omaszczona zasmażką ze strogonowa. Na jaroszy czekają otwarte pierogi z selera z nadzieniem z bobu, kurek i (ponownie) młodych ziemniaków. Do tego sos na czerwonym winie, piklowane jabłko, oliwa szczypiorkowa… zawrót głowy gwarantowany!
![Muzealna](https://goingapp.pl/more/wp-content/uploads/2023/07/51F5EBF3-D0E4-4A20-8644-3F8E9380B9C0-1-1024x690.jpg)
Ostatni przystanek naszej gastronomicznej podróży to jej idealne zwieńczenie. Dla gości Restaurant Weeka przygotowano plasterki truskawek z palonym jogurtem i sorbetem szczawiowym. Nostalgiczni smakosze odnajdą w tym daniu powidok owocowych przekąsek, podawanych latem z kapką zimnej śmietany.
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzę audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.