Muzyka

Jak Nocny Kochanek przyrządza cebularze? Poznaj przepis z ich nowej książki kucharskiej

Nocny Kochanek

Od 10 lat rzępolą, drą się i tłuką w gary, a teraz stanęli za garami i dzielą się recepturami na ulubione potrawy. Warszawscy heavymetalowcy, którzy poza ciężkimi brzmieniami specjalizują się w czerstwych żartach, prezentują całkiem niecodzienną publikację, a my – jej mały kąsek.

Spis treści

    Nocny Kochanek może zaliczyć bieżący rok do wyjątkowo pracowitych. W lutym zaprezentowali słuchaczom nowy album Urwany film, który sami określają mianem koncepcyjnego. Przy jego tworzeniu nie bawili się w półśrodki i wszystkie utwory, klasycznie łączące humorystyczne teksty z rockową dezynwolturą, uzupełnili teledyskami. Razem składają się na 45-minutowy film opowiadający o dziwnych przygodach z życia Andżeja: próbie abstynencji, podbojach miłosnych i wieczorze, w którym jegomość poszedł o krok za daleko. Jego scenariusz napisał wokalista grupy, Krzysiek Sokołowski, a reżyserią klipu zajął się Maciek Karbowski – gitarzysta zaprzyjaźnionego Tides From Nebula.

    Po dłuższym przesiadywaniu w studiu nagraniowym panowie wrócili też na scenę. Zimą zagrali pierwszą w karierze trasę halową, latem krążyli po plenerowych festiwalach, a w miniony piątek, 26 września, rozpoczęli jesienne tournée. Podczas koncertów zagrają zarówno materiał z Urwanego filmu, jak i numery z Hewi Metal. Dlaczego akurat z okrytego platyną debiutu? Powód jest prosty – 6 listopada materiałowi stuknie okrągłe 10 lat. Jak świętować, to wśród reflektorów i z tłumami pod sceną!

    Złap bilety na jubileuszową trasę Nocnego Kochanka!

    Nocny Kochanek leci do kuchni

    W tym roku grupa zrobiła też coś, czego nigdy dotąd nie miała okazji spróbować. Sesja wizerunkowa dla producenta bielizny? Występ w programie rozrywkowym? Crossover z gwiazdami disco polo? Nie, jest jeszcze lepiej – panowie połączyli siły z Rafałem Suchożebrskim, uczestnikiem 13. edycji MasterChefa, i stworzyli książkę kucharską z przepisami inspirowanymi tekstami swoich piosenek. Jak łatwo się domyślić, nie znajdziecie tu ani talerzykowych konceptów ze stolicy, ani ekstrawaganckich dań ze składnikami dostępnymi tylko na zamówienie. Ma być za to swojsko, tłusto i obficie – bo czego innego spodziewać się po kotle diabła, bukkake udonie albo pierogach dla Andżeli?

    Nocny Kochanek. Tu jest książka kucharska. Kochankowe przepisy w pigułce, opatrzona wieloma żartami i nie zawsze potrzebnymi radami, ukaże się 29 września nakładem Wydawnictwa SQN. Dzięki uprzejmości oficyny mamy dla Was jeden z przepisów opracowanych przez wygłodniałych heavymetalowców.

    Nocny Kochanek
    Nocny Kochanek. To jest książka kucharska. Kochankowe przepisy w pigułce / aut. Rafał Suchożebrski, Nocny Kochanek / Wydawnictwo SQN

    Nocny Kochanek prezentuje Przysmak Dziewczyny

    Nie jesteś gwiazdą rocka, żeby wybrzydzać. Jak dziewczyna lubi cebulę, to robisz cebularze.

    Poziom trudności: po ćwiartce 

    Czas: no trochę 

    Soundtrack: Dziewczyna z kebabem z albumu Zdrajcy Metalu

    Nocny Kochanek – Dziewczyna z kebabem

    Składniki

    Ciasto • 240 g mąki • 75 g mleka • 50 g wody • 7 g suchych drożdży • 5 g soli • 5 g cukru • 50 g masła 

    Cebula • 3–4 cebule • olej do smażenia • 3 gałązki tymianku • sól

    Instrukcje

    Karmelizowana cebula

    1. Pokrój cebulę w piórka. 

    2. Rozgrzej patelnię. 

    3. Dodaj cebulę na patelnię, od razu posól. Żeby szybciej się zrobiła, możesz wlać troszkę wody i przykryć pokrywką na 2–3 minuty. 

    4. Smaż, aż nabierze głęboko brązowej barwy. Stopniowo przy tym zmniejszaj moc palnika, powinno to zająć jakieś 30–40 minut. 

    5. Po zdjęciu z gazu dodaj listki tymianku i wymieszaj. 

    Zobacz również
    donda 2

    Cebularze

    1. Wymieszaj mleko, wodę, cukier, drożdże i sól. 

    2. Odstaw na parę minut i dodaj przesianą mąkę. 

    3. Wyrób na jednolitą masę, uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi objętość. 

    4. Podziel na 5 kulek, uformuj w okręgi i ułóż na papierze do pieczenia. 

    5. Rozłóż na wierzchu karmelizowaną cebulę, przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ~30 minut. 

    6. Piecz w 180°C około 25 minut.

    Tip

    Mnóstwo dań zaczyna się od smażenia/karmelizowania cebuli. Możesz sobie ułatwić sprawę i skarmelizować dużo cebuli na raz, podzielić na porcje i zamrozić. Przy naprawdę dużych ilościach możesz nawet użyć piekarnika – zacząć smażyć na kuchence, a później przełożyć do piekarnika na 2–3 godzinki. Możesz sobie ułatwić sprawę jeszcze bardziej i kupić posiekaną, mrożoną cebulę np. w Makro.

    Nocny Kochanek
    Przysmak Dziewczyny / fot. materiały prasowe

    Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

    Do góry strony