Nowojorski hit teraz także w Warszawie. Skąd popularność Crox?
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie…
Setki lat tradycji nie zamykają pola do eksperymentowania. W 2023 croissanty uwolniły się od rogalowego kształtu i w tej formie podbiły podniebienia mieszkańców stolicy.
Croissant – paryski rogalik, którego historia sięga XIX wieku – to w świecie wypieków prawdziwa ikona. Pomysł jest prosty, wystarczy bowiem zawinąć ciasto francuskie w charakterystyczny kształt. Sekret tkwi jednak w detalach, od jakości masła przez temperaturę ciasta po parametry procesu wypiekania. Co ciekawe, polska wikipedia, w skądinąd dosyć lakonicznym wpisie, podsuwa zaskakującą proweniencję legendy. Cytując magazyn Twój styl (numer z 1994 roku), na pierwszy plan wysuwa postać polskiego szlachcica Jerzego Franciszka Kulczyckiego. W 1683 roku miał on rzekomo namówić piekarza do przygotowania bułeczek w kształcie półksiężyca, celebrując tym samym zwycięski finał oblężenia Wiednia. Anglojęzyczny odpowiednik wpisu twardo milczy na ten temat.
Wilczy apetyt
Przenosimy się w wiek XXI. Mamy 2018 rok, a przy Wilczej 26 w Warszawie Anna Frelak otwiera Ciastko z dziurką. To maleńka cukierenka, serwująca przepyszne i finezyjne wypieki. Początkowo działała wyłącznie w weekendy, obecnie chwilkę słodkiego zapomnienia przeżyjecie tu od wtorku do niedzieli. Oprócz deserów na porcje zamówicie tu także fantazyjne torty.
W październiku 2022 w ofercie cukierni pojawił się Crox. To wariacja na temat ciastka Suprême, które Anna wypatrzyła na Instagramie Lafayette, czyli paryskiej restauracji i piekarni w Nowym Jorku. Po intensywnych testach udało się jej odnaleźć właściwą recepturę. Na ten moment w sprzedaży dostępne są dwa warianty Crox: pistacja z maliną i masło orzechowe z porzeczką. Kluczem do sukcesu jest przełamanie słodyczy kwaśnością. Żeby zjeść okrągłego croissanta (aka koło-kłaso) musicie się trochę natrudzić. Wypieki schodzą bowiem jak świeże bułeczki. Wygłodniałych klientów nie odstrasza nawet dosyć wysoka cena (35 zł).
Wypieki, ale na słono? Warszawska Bagieta już działa!
Szefowa działu kreatywnego Going. Pisze i rozmawia o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzi audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.