Czytasz teraz
Czy anielska czekolada wyprze tę dubajską? Jej sekretny składnik pochodzi z Turcji
Lifestyle

Czy anielska czekolada wyprze tę dubajską? Jej sekretny składnik pochodzi z Turcji

pismaniye

Ma różowy kolor i ciągnące się nadzienie przypominające chmurkę. Przysmak zawierający bliskowschodnie pismaniye to kolejny deser, który cieszy kubki smakowe tak samo jak oczy.

Niektóre słodycze są ponadczasowe i już. Ostatnio mogliśmy przekonać się o tym podczas tłustego czwartku, gdy znów cierpliwie staliśmy w kolejkach po pączki. Za kilka tygodni przygotujemy na Wielkanoc babki, mazurki i serniki, a z okazji Bożego Narodzenia upieczemy pierniki. Tak smaczna (choć dość kaloryczna!) rutyna idzie w parze z cukierniczymi i deserowymi trendami, które w dobie mediów społecznościowych wyrastają jak grzyby po deszczu. Przykłady? Weźmy choćby crookie, czyli połączenie ciastek czekoladowych i croissantów, albo japońskie dalgona inspirowane serialem Squid Game. Kilka miesięcy temu sieć buzowała od przepisów i reakcji na te smakołyki. Dziś jest już o nich zdecydowanie ciszej.

@eatoutcyprus

🍪🥐 Cookie Croissant aka CROOKIE recipe is finally here🌟🥹 I’ve been obsessed since having them in Paris, so I had to try them at home and share with you the recipe 💘💌 2 bags of Casino frozen croissants @Alphamega Hypermarkets 2 1/4 all purpose flour (270gr) 3/4 tsp baking soda 3/4 tsp salt 1 cup softened unsalted butter (226gr) 3/4 cup granulated sugar (165gr) 3/4 cup light brown sugar (165gr) 1 large egg 1 tbsp vanilla extract 1 1/2 cup chocolate chips Mix all wet ingredients to a bowl, whisk very well. Refrigerate mixture for 1 hr at least. Bake the frozen croissants according to packages’ instructions. In another bowl, mix all dry ingredients and whisk well. Slowly incorporate the dry mixture to the wet mixture, while whisking all together. Then add the chocolate chips. Cut open the croissants and add two scoops of cookie dough pressing it well to cover the whole cookie base. Then add one scope of the cookie dough on top of the croissant as illustrated. Add extra chocolate chips or salt flakes on top – if desired. Then bake at 190 Celsius for 10-12 minutes. ⚠️ Very crucial to not over-bake your crookies. Trust me even a minute can make a difference. So check them regularly and pop them out of the oven on time. #crookie #cookie #croissant #viral #recipe #dessert #desserts #cooking #AlfaMega #foodwelove

♬ These Words – Badger & Natasha Bedingfield
Wiosną ubiegłego roku wszyscy chcieli piec crookies

Pistacjowe szaleństwo z Dubaju

Kolejnym krzykiem mody, o którym pisaliśmy wcześniej na łamach Going. MORE, jest oczywiście dubajska czekolada. Emiracki przysmak zawierający pistacje i ciasto kataifi (cienkie nitki przypominające makaron) pojawił się już chyba w każdym możliwym wydaniu. W sklepach można kupić jego całe tabliczki albo batony. Jako nadzienie wypełnia ciastka, donuty i wspomniane pączki. Stanowi też składnik shake’ów i koktajli proteinowych. Gdy Sarah Hamouda, brytyjsko-egipska przedsiębiorczyni, cztery lata temu wymyślała recepturę deseru, z pewnością nie spodziewała się, że będzie o nim mówić cały świat.

Pismaniye zaklęte w czekoladzie

Hegemonia dubajskiej czekolady nadal trwa, ale właśnie wyrasta jej inny silny konkurent z Bliskiego Wschodu. Jego sekretnym składnikiem zamiast kataifi jest tzw. pismaniye. Słodki komponent nieco inną strukturę: już nie tyle włóknistą, ile puszystą i kleistą. To bowiem turecka odpowiedź na watę cukrową, stworzona z mąki prażonej w maśle z cukrem pudrem i uformowanej w cienkie pasma. Czasami przyozdabia się ją pistacjami. Produkt wyrabiano w kraju ze stolicą w Ankarze już w XV wieku, początkowo głównie w rodzinnych manufakturach.

Mochi z matchą, japońską wiśnią, a może lawendą? To wszystko możliwe w lokalu na warszawskiej Poznańskiej!

Czekolada zawierająca pismaniye bywa nazywana anielską. Śnieżnobiała wata ukazująca się po przełamaniu tabliczki rzeczywiście ma imitować włosy niewinnego cherubina. Jej kolor kontrastuje z subtelną zielenią pistacji i bladym różem nadawanym przez liofilizowaną malinę oraz białą czekoladę.

@jossaolivia

Trying the ‘Angel Hair Chocolate’ from @tucho | if you love pink & chocolate you’ll adore this ✨💓 you can order it online from tucho.be or pick it up at @Chocotaleofficial in Antwerp 🤍 #viral #dubaichocolate #tucho #tuchochocolate #chocolate #fyp #mukbangvideo #selfcare #girlthings

Zobacz również
wino

♬ origineel geluid – jossaolivia
Anielska czekolada cieszy się coraz większą popularnością na TikToku
@en.aleks

Хотели бы попробовать? 😋новый тренд волосатого шоколада 🤭

♬ оригинальный звук – Aleks En
W części przepisów malinową otoczkę anielskiej czekolady zastępuje ta biała

Narodziny trendu

Przysmak z pismaniye nie zagościł jeszcze szerzej w rodzimych cukierniach, kawiarniach i supermarketach. To jednak pewnie kwestia czasu. Cafe Słodziak, czyli znajdujący się w warszawskiej Galerii Bemowo lokal, który tropi internetowe virale, już podchwycił pomysł i wprowadził produkt do sprzedaży.

@cafe_slodziak

Anielska dubajska czekolada jest już dostępna w Cafe Słodziak 😋 Pismaniye połączone z dubajskim nadzieniem jest przepyszne. Musisz tego spróbować 😋

♬ dźwięk oryginalny – Cafe Słodziak
Cafe Słodziak proponuje czekoladę z anielskimi włosami

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony