Czytasz
Pizza z ananasem trafi艂a do jednej z restauracji w Neapolu. W艂osi s膮聽podzieleni

Pizza z ananasem trafi艂a do jednej z restauracji w Neapolu. W艂osi s膮聽podzieleni

Ma艂o jest innych da艅, kt贸re wywo艂uj膮 r贸wnie du偶e kontrowersje. Gino Sorbillo, utytu艂owany pizzaiolo, nie przej膮艂 si臋 jednak tymi g艂osami i w jednym ze swoich lokali zacz膮艂 serwowa膰 Margherita con Ananas.

Pierwsze pizze wychodzi艂y z piec贸w pono膰 ju偶 w staro偶ytnej Grecji. Pocz膮tkowo sk艂ada艂y si臋 z ograniczonej liczby sk艂adnik贸w. Zawieraj膮c jedynie ser, czosnek, 艣wie偶e zio艂a i gotowane warzywa, przypomina艂y raczej wytrawne placki albo podp艂omyki. Dopiero w XVIII wieku zacz臋to dodawa膰 do nich pomidory. Bazuj膮ca na nich klasyczna margherita, kt贸rej stworzenie przypisuje si臋 Raffaelemu Esposicie, w niezmienionym kszta艂cie uchowa艂a si臋 do dzi艣. To, jak wygl膮da, ma odzwierciedla膰 u艂o偶enie kolor贸w flagi W艂och.

The Secret History of Pizza|Epicurious

R贸偶ne oblicza klasyka

Pizza szybko zacz臋艂a by膰 popularna tak偶e poza P贸艂wyspem Apeni艅skim. W Ameryce P贸艂nocnej i Po艂udniowej, jak r贸wnie偶 w innych krajach europejskich upowszechnili j膮 w艂oscy imigranci. Gdziekolwiek si臋 pojawi艂a, wyst膮pi艂a w dw贸ch odmianach: tradycyjnej i dostosowanej do reali贸w danej kultury kulinarnej. Smakosze ze Stan贸w Zjednoczonych cz臋sto jedz膮 j膮 na grubym cie艣cie, obficie posypan膮 okr膮g艂ymi plastrami salami. Argenty艅czycy celuj膮 w pizza de molde, kt贸rej pocz膮tkowo nie wypiekano w piecach, tylko na patelniach. W Kanadzie, dok膮d w艂oskie placki przyw臋drowa艂y pod koniec XIX wieku, nie brakuje za to bardziej nieoczywistych, eklektycznych wariacji na ich temat. Dla jednych stanowi膮 odwa偶ne pr贸by eksperymentowania z kuchni膮 fusion. Inni uznaj膮 je za naruszenie 艣wi臋to艣ci i przekonuj膮, 偶e lepiej nie rusza膰 sprawdzonych przepis贸w.

Na argenty艅skiej pizza de molde nie mo偶e zabrakn膮膰 du偶ej ilo艣ci sera.

Ananas spotyka szynk臋

W kraju ze stolic膮 w Ottawie posmakujemy m.in. pizzy w stylu indyjskim (zawieraj膮cej m.in. szpinak, kalafior, ser paneer albo imbir), imituj膮cym sushi czy podawanej w towarzystwie paruj膮cego spaghetti. Najwi臋cej poruszenia nieustannie wywo艂uje jednak pomys艂 Sama Panopoulosa, nie偶yj膮cego ju偶 greckiego imigranta i szefa kuchni. W latach 60. zacz膮艂 zastanawia膰 si臋 nad tym, czy warto prze艂ama膰 s艂ony smak ciasta i sk艂adnik贸w czym艣 s艂odkim. Tak powsta艂a pizza hawajska, w kt贸rej dochodzi do niecodziennego spotkania ananasa z szynk膮 albo bekonem.

Pizza hawajska / Maliz Ong / Needpix

Polityczna k艂贸tnia w kuchni

Spory dotycz膮ce p贸艂wytrawnego dania zdaj膮 si臋 nie mie膰 ko艅ca. Ilekro膰 kto艣 o nim przypomina, rozp臋tuje si臋 prawdziwa burza. Gdy urz臋duj膮cy prezydent Islandii, Gu冒ni Thorlacius J贸hannesson, podczas Q&A z m艂odzie偶膮 zadeklarowa艂, 偶e pizza hawajska powinna by膰 zdelegalizowana, interweniowa艂 sam premier Kanady. Ostatnio s艂abo艣膰 do niej wyzna艂a za艣 na swoim Instagramie sanah 鈥 twarz kanapek z szynk膮 i ananasem. Pod pa藕dziernikowym postem piosenkarki pojawi艂o si臋 ponad 500 komentarzy. Internauci walczyli naprawd臋 za偶arcie!

O tym, 偶e pizza hawajska jest ko艣ci膮 niezgody, wiele m贸wi te偶 fakt, 偶e na pr贸偶no szuka膰 jej w menu w艂oskich restauracji. Niegdy艣 kr膮偶y艂y nawet pog艂oski o wprowadzeniu zakazu jej sprzeda偶y na ca艂ym P贸艂wyspie Apeni艅skim. Nigdy nie zosta艂y potwierdzone, ale co艣 najwyra藕niej jest na rzeczy. W przeciwnym razie nowa decyzja Gino Sorbillo, jednego z najbardziej znanych neapolskich pizzaiolo, nie odbi艂aby si臋 tak szerokim echem.

Walka z jedzeniowymi uprzedzeniami

W艂och, kt贸ry poza prowadzeniem kilkunastu restauracji (m.in. Neapol, Rzym, Mediolan, Turyn i Tokio), regularnie wyst臋puje w filmach dokumentalnych czy programach telewizyjnych, a tak偶e udziela szkole艅, wprowadzi艂 do menu jednego ze swoich lokali now膮 pozycj臋. Margherita con Ananas, kosztuj膮ca 7 euro (ok. 30 z艂), to jego ho艂d z艂o偶ony pizzy hawajskiej. Jest o tyle niestandardowy, 偶e placka nie pokrywa pomidorowy, tylko bia艂y sos, a do tego nie ma na nim mi臋sa. Sam ananas, dwukrotnie upieczony, wygl膮da jak skarmelizowany.

Oto najlepsze jedzeniowe miejsc贸wki na warszawskim Nowym 艢wiecie! Czy znasz je wszystkie?

W ci膮gu ostatnich kilku lat ludzie u偶ywali sk艂adnik贸w do pizzy, po kt贸re wcze艣niej nie si臋gano. Wykorzystujemy speck z G贸rnej Adygi, mortadel臋, siekane pistacje, sproszkowane oliwki, pianki mozzarelli, a nawet d偶emy. Dlatego zatem nie powinni艣my odkry膰 ananasa na nowo? przekonuje w rozmowie z portalem CNN Sorbillo. Ca艂a akcja to dla niego walka z jedzeniowymi uprzedzeniami. 鈥 Niestety ludzie pod膮偶aj膮 za t艂umem i uzale偶niaj膮 swoje wybory od tego, co m贸wi膮 inni 鈥 dodaje. O tym, 偶e mo偶e mie膰 racj臋, 艣wiadczy fakt, 偶e Margherita con Ananas wed艂ug niego ch臋tnie zamawiaj膮聽tak偶e rdzenni Neapolita艅czycy. Grunt to si臋 prze艂ama膰.

Copyright 漏 Going. 2021 鈥 Wszelkie prawa zastrze偶one