Czytasz teraz
Jedzonko? To brzmi dobrze! Szykujemy się na wiosenny Restaurant Week
Kultura

Jedzonko? To brzmi dobrze! Szykujemy się na wiosenny Restaurant Week

Każdy kolejny Restaurant Week ma swój motyw przewodni. Od 22 marca będziemy jeść pod hasłem #FoodSoundsGood. Co to oznacza w praktyce?

O ile nie mieliście dotąd okazji wziąć udziału w tej niezwykłej akcji, należy się Wam słowo wyjaśnienia. Restaurant Week to ogólnopolski festiwal, zbierających najlepszych restauratorów w Polsce. Wszyscy oni przygotowują specjalne menu, składające się z 3 dań i koktajlu, za które zapłacicie stałą cenę 69 zł. To idealny pretekst do eksplorowania gastronomicznej mapy kraju – zarówno zaskakujących odkryć, jak i powrotów w ulubione miejsca.

Restaurant Week 2023
Dżoj (Bielsko-Biała), fot. materiały promocyjne

Jedzenie uszami

Tegoroczna wiosenna edycja wydarzenia stanie się zachętą do zasłuchania w jedzenie. Organizatorzy zauważają wieloznaczność wybranego przez siebie hasła przewodniego #FoodSoundsGood. – To, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak – podkreślają. Pomyślcie tylko: chrupanie, krojenie, mieszanie, przełykanie, siekanie… to symfonia sama w sobie. Do tego radosny gwar restauracji pełnej podekscytowanych gości czy dyskretne tło muzyczne – wyjście na jedzenie to polisensoryczna przygoda!

Rezerwacje przez stronę Restaurant Week

Muzyczna edycja festiwalu rozgości się w prawie 400 restauracjach w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Powrócą ulubieńcy gości, tacy jak krakowska La Forchetta, warszawskie Rest. Baczewskich czy wrocławska Concordia Taste. Nie zabraknie też nowych konceptów, które postanowiły zachwycić smakoszy wyselekcjonowanymi nutami smakowymi.

Zobacz również
włochy pływające muzeum

Restaurant Week 2023
Wina Makaronu (Poznań), fot. materiały promocyjne

Jak to działa?

Na doświadczenie festiwalowe składa się 3-daniowa uczta w dwóch wariantach do wyboru, najczęściej mięsnym i wegetariańskim/wegańskim. Zazwyczaj jest to przystawka, danie główne i deser, aczkolwiek niektórzy szefowie kuchni chętnie eksperymentują z formułą, dorzucając chociażby małe prezenty dla swoich gości. Selekcji potraw każdorazowo towarzyszy także dedykowany koktajl. Swoją przygodę zarezerwujcie z wyprzedzeniem, by restauracje mogły się odpowiednio przygotować i nie marnować składników. Wszystko zgodnie z duchem #SzanujJedzenie. Na miejscu macie do dyspozycji 90 minut kosztowania pyszności i chłonięcia dźwięków. Wszystko w stałej cenie 69 zł za osobę. Ucztowanie potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony