Czytasz
Celebracja jedzeniowych zachwytów. Przywitajcie jesień z Restaurant Week

Celebracja jedzeniowych zachwytów. Przywitajcie jesień z Restaurant Week

Restaurant Week 2024

W akcji bierze udział ponad 400 restauracji z 13 aglomeracji rozsianych po całym kraju. Wśród nich z pewnością znajdzie się ta, którą wyjątkowo polubią wasze kubki smakowe.

W lipcu polecaliśmy wam Fine Dining Week, czyli akcję adresowaną do tych, którzy szukają na talerzach elegancji i zaskoczenia. Uczestniczące w niej lokale proponowały degustacyjne, trzy- albo pięciodaniowe menu stanowiące ich wizytówkę. Po lecie pełnym intensywnych jedzeniowych wrażeń nadszedł czas na to, żeby znów oddać głos starszemu bratu inicjatywy. Nadchodzi jesienna edycja znanego i lubianego Restaurant Week!

Podbiła serca Rumunów, a teraz trafiła nad Wisłę. Poznaj piekarnię Luca!

Restaurant Week 2024: dekada smakowania

Zbliżające się wielkimi krokami wydarzenie będzie w tym roku dość szczególne – obchodzi bowiem okrągłe 10. urodziny. To świetna okazja do podsumowań, ale i fetowania. – Od dekady inspirujemy setki tysięcy Foodies do eksploracji nowych smaków i miejsc, promując kulturę restauracyjną w kraju. Nadchodząca edycja będzie więcej początkiem celebracji tylu lat pracy i tworzonych relacji z Gośćmi oraz restauracjami. A świętować będziemy cały rok! – mówi Paulina Piwko, dyrektorka marketingu w Restaurant Club. Przedstawicielka organizatora dodaje, że pierwszym, rzucającym się w oczy prezentem dla estetów jest odświeżona identyfikacja wizualna. Swoim stylem nawiązuje do ilustracji prasowych i designu klasycznych książek kucharskich.

Zasady gry? Takie same

Oprawa graficzna jest rzeczywiście inna, ale cel wydarzenia pozostaje ten sam. W Restaurant Week wciąż chodzi o to, żeby odkrywać nowe smaki i miejsca. Do wyboru jest ponad 400 lokali rozsianych po 13 największych polskich aglomeracjach. Każda z nich proponuje dwa warianty menu, które składa się z trzech pozycji: przystawki, dania głównego oraz deseru. Nie zabraknie także czegoś orzeźwiającego z procentami lub bez. To rezultat włączenia w akcję sponsorów: marki Martini i Kinley.

Restaurant Week 2024
Restaurant Week 2024: bydgoska restauracja La Rosa po raz pierwszy weźmie udział w akcji. Zaproponuje gościom widoczną na zdjęciu polędwiczkę wieprzową na perłowym kuskusie z jabłkiem, śliwką węgierką, imbirem, sosem hoisin i demi glace. / fot. Restaurant Week

Przekrój różnych smaków

W tak szerokiej ofercie każdemu uda się znaleźć coś apetycznego. Mięsożercy nie będą mieli problemu z wyszukaniem tatarów, steków czy owoców morza, a wegetarianie – ich roślinnych odpowiedników. Jedni postawią na bardziej klasyczne opcje, podczas gdy inni wybiorą restauracje poszukujące ekstrawagancji. Menu zapewniają też sporo okazji do kulinarnych podróży – od basenu Morza Śródziemnego, przez Azję Południowo-Wschodnią, aż po Gruzję czy Meksyk. Przykłady? Warszawska Kalimera oferuje chrupiące, uzupełnione sosem kardamonowym i figami kadaifi – charakterystyczne greckie ciasto filo. Poznańska Nadzieja stawia na pierogi z roślinnym mięsem i skwarkami z tempehu albo z dynią hokkaido. Katowickie MUNDO food&people przeniesie zaś do Argentyny dzięki mundo cachopo: podwójnej panierowanej piersi z kurczaka, którą nadziewają ser i szynka serano.

Sprawdź też
bambi dina ayada

Restaurant Week 2024
Restaurant Week 2024: oto kolejna perełka z Bydgoszczy, czyli Gdańska 15. Na talerzu znajduje się kraftowa wołowina podana z grubą kaszą jęczmienną, pesto tymiankowym, marchewką, pietruszką i paloną szalotką. / fot. materiały prasowe

A co pozwala jeszcze bardziej cieszyć się całą akcją? Atutem wydarzenia pozostaje jego przystępna cena. Trzydaniowe doświadczenie z koktajlem kosztuje jedynie 69,99 zł + 5,98 zł opłaty rezerwacyjnej. Dzięki temu nasze portfele nie ucierpią, a brzuchy – nadal mocno się ucieszą. Do zobaczenia przy stolikach!

Restaurant Week trwa w dniach 8 października – 17 listopada. Rezerwacji stolików można dokonać za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej akcji. Going. MORE jest partnerem medialnym przedsięwzięcia.

Copyright © Going. 2021 • Wszelkie prawa zastrzeżone