RestaurantWeek Warszawa: pięć pysznych propozycji dla stolicy
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie…
Najpyszniejszy festiwal w Polsce wystartował z jesienną edycją. Mowa oczywiście o RestaurantWeekⓇ. Warszawa może napełnić brzuszki na przykład w tych pięciu wybranych przez nas miejscach.
RestaurantWeekⓇ to wydarzenie wyrastające z miłości do gastronomii. Początkowo funkcjonowało w formacie tygodniowego święta. Szybko rozrosło się jednak do kilku tygodni pełnych ekscytujących tastingów. Formuła jest prosta: na festiwalowej stronie robicie rezerwację w wybranym miejscu. Z góry znacie menu (w dwóch wariantach do wyboru) oraz cenę (od 69,99 zł). W zestawie są nie tylko trzy dania (przystawka, danie główne oraz deser), ale też specjalny koktajl (również w wersji bez procentów). W akcji bierze aż 400 restauracji, więc każdy smakosz znajdzie restaurację dla swojego podniebienia.
Dowiedzcie się więcej o RestaurantWeekⓇ
RestaurantWeekⓇ: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
Adres: Mińska 29A, Warszawa
Ikoniczna lokalizacja na Pradze Południe w postindustrialnej przestrzeni przy ulicy Mińskiej 29. Ceglany budynek z wysoką kondygnacją był świadkiem zarówno posiadówek do późnych godzin, jak i familijnych obiadów przy pełnym świetle. W ramach RestaurantWeekⓇ zjecie trzydaniową ucztę na styku kuchni polskiej i francuskiej. Jako przystawka posłuży consommé grzybowe z kluskami jałowcowymi. Danie główne to do wyboru: cepeliny z soczewicą i bobem w otulinie sosu pomidorowego lub kaczka w pomarańczach i węgierkach z modrą kapustą. W roli deseru na stole pojawi się natomiast wadowicka kremówka.
Bernard Restaurant
Adres: Fort Służew 1B
Tam nas jeszcze nie było. Dlaczego? Bo to festiwalowy debiut. Podobnie jak praska koleżanka Bernard serwuje francuskie smaki. Miesza je jednak nie z rodzimymi inspiracjami, bo zerka w stronę dalekiej Azji. Zjemy tu chrupiące warzywa w tempurze z majonezem ostrygowym lub pâté en croûte z kaczki i foie gras. Danie główne? Na stole ląduje stek z borowika królewskiego lub bawety. Pierwszemu towarzyszyć będzie purée truflowe i jajko poche. Drugi zaserwowany zostanie wraz z zapiekanką ziemniaczaną, brokułami i pieprzowym sosem. A teraz czas na deser. Wegańska migdałowa panna cotta z pianką z hibiskusa i jeżynami czy beza dacquoise z kremem kajmakowym, malinami i bakaliami? Wybierajcie do woli.
RestaurantWeekⓇ Warszawa: SHUK mezze & bar
Adres: Grójecka 107
SHUK podbił nasze serca sycącą ofertą śniadaniową, do której nieraz ustawiają się dłuuugie kolejki (pro tip: reastauracja bierze udział także w festiwalu Breakfast Week!). Na Grójecką warto zajrzeć również z myślą o obiedzie, który łączy w sobie inspiracje bliskowschodnie i arabskie. Przystawka to chrupiący falafel z sosem tahini albo kremowy hummus posypany sezamem i czarnuszką oraz pita. Obu wariantom menu towarzyszy sałatka tabbouleh. Danie główne brzmi jak idealny comfort food. Na stole pojawi się marynowany, a następnie pieczony kalafior z dodatkiem bliskowschodniej mieszanki dukkah. Towarzyszyć mu będą ziołowy hummus, sos tahini, świeża mięta, kolendra i granat. Jeśli nie przekonuje was opcja A, w menu B czekają wypiekane w piecu tureckie pide. Zostaną podane z grzybami portobello, serem feta i mozzarellą. Na deser zjecie malabi (pudding z musem owocowym posypany pistacjami) lub kunafę (ciasto serowe z mozarellą, syropem z wodą różaną, płatkami róży i pistacjami).
Rosalia Restaurant & Cocktail Bar
Adres: Józefa Sierakowskiego 4A/Lok U1
Imienniczka popularnej piosenkarki skupia się na polskiej kuchni, ale serwuje ją w modnym stylu talerzykowym. Koniecznie wybierzcie oba warianty menu i podzielcie się wszystkimi potrawami! Jako przystawka posłuży rozkoszny ptyś z musem z pieczonej papryki, polskim chimichurri i emilgarną. Do wyboru jest też ekler z musem z wątróbki, podany z galaretką z czarnego bzu oraz piklowaną cebulą i emilgraną. Danie główne to jesieniarski klasyk: kluski dyniowe z twarogiem wędzonym, koperkiem i masłem. Do wyboru jest też kartacz z karkówką, podlany okrasą ze słoniny i cebuli z chrustem z kiszonej kapusty. Na deser zjecie klasyczne kruche ciasto z czarną porzeczką i bezą. Preferujecie bardziej ekstrawaganckie desery? Spróbujcie gruszki z czerwonym winem, liofilizowaną maliną i sosem waniliowym.
RestaurantWeekⓇ Warszawa: Monkey Love
Adres: Bulwar Flotylli Pińskiej 1A
Monkey Love to kolejny festiwalowy debiut. Nadwiślańska miejscówka serwuje swoje interpretacje kuchni azjatyckiej. W ramach menu przygotowanego z myślą o RestaurantWeekⓇ jako przystawka posłuży mięciutka bułeczka bao. Do wyboru jest wariant z tofu, kimchi i koreańskim aioli albo wietnamskim boczkiem, piklowanym ogórkiem i hoisin. Jako danie główne możecie zjeść marynowane tofu z pak choyem, penang curry i ryżem jaśminowym. Wolicie danie mięsne? Sięgnijcie po makaron ryżowy z kurczakiem i tamaryndowcem. Na deser zjecie panna cottę z twistem. Towarzyszą jej bowiem imbir, mango, lawenda, wanilia i miód. Jeśli wolicie spokojniejsze kombinacje, do wyboru jest też tarta bananowa z czekoladą i masłem orzechowym.
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzę audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.