Pabianice rządzą w świecie pizzy – znów głośno o lokalu Zielona Górka

Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy neapolitańskiej? My też nie. Jak się okazuje, żeby spróbować tej najsmaczniejszej podróż do Włoch nie będzie konieczna, bo najlepsze placki kręci Zielona Górka w mieście Pabianice.
Od skromnych początków do królewskich stołów
Większość osób, zajadając pizzę neapolitańską, raczej nie zastanawia się nad jej historią i skupia się wyłącznie na smaku. Historia tego dania jest jednak niezwykle bogata. Ma ono swoje korzenie, jak sama nazwa wskazuje, w słonecznym Neapolu, w którym pojawiła się już w XVIII wieku. Początkowo pizzą cieszyli się głównie ludzie ubodzy, gdyż składała się z zaledwie kilku składników: cienkiego ciasta, pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku i oregano. Szybko jednak stała się przysmakiem również zamożniejszej części neapolitańczyków, a wkrótce także całego świata. Podobno pokochała ją nawet królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka. To właśnie od niej nazwę wzięła najpopularniejsza i najprostsza wersja pizzy, czyli margherita.
Statystyczny Włoch zjada około siedem i pół kilograma pizzy rocznie. Biorąc pod uwagę populację Italii, daje to liczbę ponad 450 tysięcy ton pizzy konsumowanej każdego roku. W 2017 roku UNESCO wpisało neapolitańską pizzę, a właściwie kunszt jej wyrabiania, na listę światowego dziedzictwa niematerialnego. Aby zjeść pyszny placek tego typu, wcale nie trzeba lecieć do Neapolu. Jak się okazuje, najlepsza pizzeria świata serwująca ten włoski przysmak znajduje się w… Polsce.
Angielska restauracja znalazła się na językach. Pizza hawajska kosztuje w niej 100 funtów
Zielona Górka: Pabianice mają mistrzów fachu
Polska króluje w wyrobie pizzy neapolitańskiej. Zaszczyt tworzenia tej najpyszniejszej przypadł restauracji Zielona Górka z miejscowości Pabianice. Wybrało ją Stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) – to samo, które już w 1984 roku uznało neapolitańską pizzę za produkt chroniony i wprowadziło określone standardy, jakie muszą być spełnione, aby pizza mogła nosić miano Verace Pizza Napoletana (prawdziwa neapolitańska pizza).
To, co wydarzyło się w tym tygodniu, jest absolutnym spełnieniem wszelkich marzeń! Zaczynaliśmy w garażu na małych piecykach, a pierwszego dnia mieliśmy przygotowane może osiem kulek ciasta, czekających na Gości, czyli Was! Zielona Górka ma przed sobą ogromne wyzwanie i wielką odpowiedzialność! – napisała wzruszona ekipa na Facebooku. – Na świecie są dziesiątki tysięcy pizzerii i blisko 1100 lokali stowarzyszonych w AVPN. W życiu nie liczyłem na takie wyróżnienie. To promocja dla restauracji, którą prowadzę z żoną, ale też ogromna promocja dla Pabianic i dla całego kraju – powiedział PAP właściciel restauracji Jędrzej Lewandowski.
To nie pierwsze takie osiągnięcie dla pizzerii. Zdobyła ona wyróżnienia w plebiscytach Top Pizzeria in Poland 2024 i Best Fried Food Europe 2024. Trzykrotnie znalazła się też w rankingu 50 Top Pizza World. – Sukces w rankingu dał nam rozpoznawalność, mamy gości z całej Polski i z zagranicy. Niedawno był u nas Amerykanin z Nowego Jorku. Mieszkał w Krakowie, ale dwa razy przyjechał do Pabianic pociągiem, żeby zjeść naszą pizzę. Dlatego czuję ogromną odpowiedzialność za to, co robimy – dodał właściciel.