Każdy kolejny Restaurant Week ma swój motyw przewodni. Od 22 marca będziemy jeść pod hasłem #FoodSoundsGood. Co to oznacza w praktyce?
O ile nie mieliście dotąd okazji wziąć udziału w tej niezwykłej akcji, należy się Wam słowo wyjaśnienia. Restaurant Week to ogólnopolski festiwal, zbierających najlepszych restauratorów w Polsce. Wszyscy oni przygotowują specjalne menu, składające się z 3 dań i koktajlu, za które zapłacicie stałą cenę 69 zł. To idealny pretekst do eksplorowania gastronomicznej mapy kraju – zarówno zaskakujących odkryć, jak i powrotów w ulubione miejsca.
![Restaurant Week 2023](https://goingapp.pl/more/wp-content/uploads/2023/02/Dżoj-Bielsko-Biala.jpg)
Jedzenie uszami
Tegoroczna wiosenna edycja wydarzenia stanie się zachętą do zasłuchania w jedzenie. Organizatorzy zauważają wieloznaczność wybranego przez siebie hasła przewodniego #FoodSoundsGood. – To, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak – podkreślają. Pomyślcie tylko: chrupanie, krojenie, mieszanie, przełykanie, siekanie… to symfonia sama w sobie. Do tego radosny gwar restauracji pełnej podekscytowanych gości czy dyskretne tło muzyczne – wyjście na jedzenie to polisensoryczna przygoda!
Rezerwacje przez stronę Restaurant Week
Muzyczna edycja festiwalu rozgości się w prawie 400 restauracjach w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, a także w Radomiu. Powrócą ulubieńcy gości, tacy jak krakowska La Forchetta, warszawskie Rest. Baczewskich czy wrocławska Concordia Taste. Nie zabraknie też nowych konceptów, które postanowiły zachwycić smakoszy wyselekcjonowanymi nutami smakowymi.
![Restaurant Week 2023](https://goingapp.pl/more/wp-content/uploads/2023/02/Wina-Makaronu-Poznań-768x1024.jpg)
Jak to działa?
Na doświadczenie festiwalowe składa się 3-daniowa uczta w dwóch wariantach do wyboru, najczęściej mięsnym i wegetariańskim/wegańskim. Zazwyczaj jest to przystawka, danie główne i deser, aczkolwiek niektórzy szefowie kuchni chętnie eksperymentują z formułą, dorzucając chociażby małe prezenty dla swoich gości. Selekcji potraw każdorazowo towarzyszy także dedykowany koktajl. Swoją przygodę zarezerwujcie z wyprzedzeniem, by restauracje mogły się odpowiednio przygotować i nie marnować składników. Wszystko zgodnie z duchem #SzanujJedzenie. Na miejscu macie do dyspozycji 90 minut kosztowania pyszności i chłonięcia dźwięków. Wszystko w stałej cenie 69 zł za osobę. Ucztowanie potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE