Błogo Bar – koktajle, które zrobią Ci dobrze | Going. FOODIES
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE
Błogo Bar to nowe miejsce w centrum Warszawy, w którym możecie złapać się ze znajomymi i delektować się ciekawymi koktajlami.
Za Błogo Bar odpowiada ekipa odpowiadająca za Restaurację LAS – Lokalna Atrakcja Stolica, Grunt i Wodę oraz Rozbiegówkę. Wiadomo więc, że o jakość nie ma co się martwić. W Błogo znajdziecie bogatą kartę koktajli i lżejszych alkoholi. Niezobowiązujący, luźny wystrój i dogodna lokalizacja sprawiają, że jest to miejscówka warta zapamiętania. W piątkowe wieczory atmosferę dopełnia puszczana przez DJ-a muzyczka – szczerze mówiąc, nic nam więcej nie potrzeba.
Od samego wejścia czuliśmy pozytywną aurę. Miejscówka nie razi agresywnym oświetleniem. Co ważne, jest również całkiem przyjazna dla ludzi wyczulonych na akustykę pomieszczenia – dźwięk się nie niesie, nie mamy do czynienia z uciążliwym, rozchodzącym się hałasem. Uśmiechnięta i otwarta obsługa wręczyła nam karty i dała chwilę na podjęcie trudnej decyzji dotyczącej wyboru koktajlu, który otworzy nasze alkoholowe doznania.
Naszą degustację rozpoczęliśmy od Tommy’s Margarita, ponieważ chcieliśmy postawić na sprawdzoną opcje. To wariacja na jeden z najpopularniejszych koktajl na tequili, która powstała w latach 90. w restauracji Tommy’s w San Francisco. Jej twórca, Julio Bermejo, postanowił wykorzystać nektar z agawy (w tamtych czasach produkt stosunkowo drogi i trudno dostępny) zamiast likieru pomarańczowego triple sec. Dzięki tej prostej podmianie składnika w koktajlu znacznie wyraźniej czuć smak agawy, z której destylowana jest sama tequila.
Druga tura to dalsza eksploracja świata sourów, które bez wątpienia wiodą prym w tym lokalu i doczekały się oddzielnej pozycji w karcie. Na wyróżnienie zasługuje z pewnością szeroki wachlarz alkoholi, na których Błogo opiera swoje koktajle. Jeśli znudziły się Wam klasyczne soury na whisky czy wódce, to polecamy przetestować również wersje tego koktajlu przygotowane na alkoholach takich jak Cynar, Chartreusse czy Select (włoskie aperitivo).
Reasumując, Błogo Bar powinno przypaść do gustu zarówno tym, którzy szukają wyszukanych koktajli, jak i osobom lubiącym kosztować alkohol podany w ciekawszej formie. Karta jest bardzo bogata i sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zabierajcie znajomych i wpadajcie na testy – nie pożałujecie!
Sprawdź też inne rekomendacje Going. Foodies
Testowali: Kacper Pliżga, Jagoda Gawliczek i Patryk Wojciechowski
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE