Czytasz teraz
Śniadaniowe zaklęcia: shokupan, szakszuka, brioche. Spróbujesz ich na BreakfastWeek
Lifestyle

Śniadaniowe zaklęcia: shokupan, szakszuka, brioche. Spróbujesz ich na BreakfastWeek

Twój składnik idealnego poranka? Pyszne śniadanie, które syci, cieszy oczy i daje energię na cały dzień. Podczas BreakfastWeek odkryjesz miejsca, w których poranki smakują wyjątkowo – przed pracą, z rodziną w weekend lub w tygodniu z przyjaciółmi.

Festiwal BreakfastWeek pozwala celebrować poranki pełne smaku, prostoty i bliskości. Każdy zestaw śniadaniowy z kawą na roślinnym napoju kosztuje 35 zł + 6 zł za rezerwację. Swój stolik zarezerwujesz aż do 19 listopada na oficjalnej stronie internetowej akcji. Do wyboru masz lokale w całym kraju, a w każdym z nich – dwie propozycje dań i trzy sloty czasowe: o 7:30, 9:00, 10:30 albo 12:00.

Gdzie zjeść najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź nasze rekomendacje z różnych miast i znajdź swoje nowe ulubione miejsce na śniadanie.

Restaurant Week® 2025 także trwa w najlepsze! To świetna propozycja na obiad albo kolację

Warszawa: Cafe Planet

BreakfastWeek
Cafe Planet, fot. materiały promocyjne

Na warszawskim Osiedlu Wilno znajduje się miejsce, w którym każdy poranek smakuje wyjątkowo. Mowa o Cafe Planet przy ul. Wiernej 26/U4. Tu domowe smaki łączą się z europejską swobodą, a każda wizyta jest jak przyjacielskie spotkanie przy stole. Podczas BreakfastWeek czekają na Ciebie kultowe śniadaniowe przysmaki. Spróbuj szakszuki z chorizo, fetą i oliwkami, podawanej z chrupiącą bagietką. A jeśli wolisz coś na słodko, wybierz gofra z kremem pistacjowym i truskawkami. Tak można zaczynać dzień!

BreakfastWeek. Kraków: Smakołyki

Jeśli szukasz miejsca, które sprawi, że poranek w Krakowie zacznie się wyjątkowo, z Twojego radaru nie mogą zniknąć Smakołyki (ul. Straszewskiego 28). Ukryta w Domu Technika restauracja łączy nowoczesną, swobodną atmosferę z najsmaczniejszą polską kuchnią w stolicy Małopolski. Podczas BreakfastWeek zjecie na popisowe śniadania, które są małymi dziełami sztuki. Do wyboru: brioche z chrupiącym bekonem, dwoma jajkami w koszulce i sosem holenderskim albo jej wersja wegeteriańska z duszonym szpinakiem. Obie są podawane z sałatą z aromatycznych, świeżych ziół, które nadają każdemu kęsowi lekkości i świeżości. 

Poznań: Nadzieja

BreakfastWeek
Nadzieja, fot. materiały promocyjne

Nadzieja, ukryta przy ul. Zwierzynieckiej 3/1 blisko poznańskiego dworca, to miejsce, które od pierwszego wejrzenia zachwyca romantyczną, kameralną atmosferą i wyjątkowym podejściem do kuchni roślinnej. To przestrzeń, gdzie każdy poranek smakuje inaczej, a bliskowschodnie inspiracje spotykają się z kreatywnym podejściem do śniadania. Wśród festiwalowych propozycji znaleźć tu można m.in. jajka po turecku z domowym labnehem na chrupiących ziemniakach z harissą lub racuchy drożdżowe z kremem z białej czekolady, żurawiną leśną i czerwoną porzeczką. Oba dania są w 100% roślinne, pełne aromatów i kolorów, które zachwycą nie tylko podniebienia, ale i oczy.

Zobacz również
torebka na kawę

BreakfastWeek. Trójmiasto: Ciao

Ciao, fot. materiały promocyjne

Jeśli marzysz o poranku pełnym słońca i aromatów południa, Ciao przy ul. Szerokiej 97 w Gdańsku to strzał w dziesiątkę! Ta wyjątkowa restauracja powstała z pasji dwóch sióstr, które podczas włoskich podróży zakochały się w kuchni śródziemnomorskiej i zapragnęły przenieść jej radość oraz gościnność do Polski. W ramach BreakfastWeek przywitają gości wyrafinowanymi kompozycjami, na przykład jajkami po benedyktyńsku na shokupanie ze szpinakiem, karmelizowanym boczkiem, sosem holenderskim i parmezanem. Miłośnicy słodkości mogą zaś skusić się na tiramisu pancakes z kremem mascarpone, czekoladą i kakao.

Wrocław: Przystań & Marina

BreakfastWeek
Przystań & Marina, fot. materiały promocyjne

Przy ul. Księcia Witolda 2 we Wrocławiu, z widokiem na Odrę, najmodniejsze śniadania w mieście serwuje Przystań & Marina. Poranek tu nabiera zupełnie nowego wymiaru dzięki otoczeniu wody i spokojnej atmosferze, która pozwala rozpocząć dzień w rytmie slow. Podczas BreakfastWeek znajdziesz tu dwa wyjątkowe dania: Croque Monsieur z szarpanym żeberkiem wołowym, czarną truflą, beszamelem, serem gruyère i piklowanymi grzybkami albo placuszki z dyni w czterech odsłonach – z chutneyem śliwkowym, kwaśną śmietaną, marynowanym łososiem i serami ślubowskimi. Wszystko świeże, dopracowane, pełne smaku.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony