Butchery&Wine Gdynia z laurem Plebiscytu Gości Restaurant Week
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie…
Za nami kolejna edycja gastronomicznego święta. Ze wszystkich miejsc, które dołączyły do festiwalu Restaurant Week, goście ponownie wyłonili swoją ulubioną restaurację. Na pierwszym miejscu znalazła się Butchery&Wine Gdynia.
Krem z topinamburu z orzechami i oliwą truflową jako przystawka. Danie główne do wyboru: albo grillowany boczniak mikołajkowy, polenta ze szpinakiem i truflowe chimichurii, albo wołowo-wieprzowa kiełbasa z cheddarem, polenta i truflowe chimichurii. Deser? Fondant kajmakowy z jabłkiem i cynamonem. Tak wyglądało zwycięskie menu, które przyniosło Butchery&Wine Gdynia wygraną w Plebiscycie Gości Restaurant Week. Porozmawialiśmy z nadmorską ekipą o tym, jaki mają na siebie pomysł i na które dania zwrócić szczególną uwagę w ich menu.
Jaki koncept stoi za restauracją?
Butchery&Wine Gdynia: Powrót do korzeni restauracji z grupy Ferment Group (Butchery&Wine Warszawa, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20 i Koneser Grill), czyli prostego, uczciwego, ale bardzo smacznego jedzenia. To właśnie smak i autentyczność jest największym wyróżnikiem nowego miejsca przy ul. Abrahama 41 w Gdyni. W menu przeważa najwyższej jakości wołowina oraz różne cięcia steków. Przystawki nawiązują do klasyków warszawskiej siostrzanej, kultowej już restauracji Butchery&Wine. Można u nas spróbować szpiku kostnego, parfait z Foie Gras czy grillowanej ośmiornicy oraz świeże ryby. Położenie zobowiązuje!
Truskawki z czekoladą w gronie tiktoków z największą liczbą polubień 🍓
Czy macie jakieś plany na 2024, którymi chciałabyś się pochwalić?
Tak. W czerwcu zostaną ogłoszone wyniki międzynarodowego Przewodnika Michelin i po raz pierwszy w selekcji znajdzie się region pomorski. Mamy cichą nadzieję, że Butchery&Wine Gdynia zostało zauważone przez inspektorów Michelina i znajdzie się wśród rekomendowanych miejsc. Podobnie jak wszystkie warszawskie restauracje Ferment Group, do której również należymy, chcielibyśmy, aby – tak, jak one promują Warszawę swoim wysokim poziomem – osoby odwiedzające Gdynię miały swoje miejsce z Przewodnika Michelin.
Trzy słowa, które opisują Wasza kuchnię.
Prostota, smak i autentyczność.
Jakie jest ulubione danie szefa kuchni?
Trudno jest wybrać jedno danie, ale gdybym już musiał, byłaby to kiełbasa, ponieważ w mojej kuchni staram się łączyć klasyczne metody przygotowania dań z nowoczesnymi akcentami. Kiełbasa oferuje nieskończone możliwości eksperymentowania – od wyboru mięsa, przez dodatki, po techniki wędzenia i przyprawiania. Uwielbiam pracować z różnorodnymi składnikami, tworząc unikalne kompozycje smakowe, które zaskakują i zachwycają moich gości.
Jakie inspiracje stoją za Waszą kartą koktajlową i która pozycja to Wasz signature drink?
Flagowym koktajlem Butchery&Wine Gdynia jest Butchery Coctail. Złożony z dwóch mieszanek wódek, bardzo orzeźwiający, z lekką słodyczą marakui, dodatkowo mamy białko, sok z cytryny i Maraschino. Idealny dla par, bo w smaku słodko-kwaśny.
Pierwsza randka. Jak mogłoby wyglądać zamówienie, gwarantujące udany wieczór?
Na pierwszą randkę zawsze dobrze sprawdzają się afrodyzjaki. Najlepszy start to bąble Prosecco lub Szampan, potem ostrygi, lekka sałatka np. z kalarepy i coś krwistego dla panów np. Rib Eye Polska sezonowany 28 dni, a dla pań w sezonie grillowany sandacz z wiosennymi warzywami. Na deser polecamy rurkę z kremem i bitą śmietaną.
Czy miejsce jest przyjazne dzieciom / psom?
Tak.
Butchery&Wine Gdynia, Abrahama 41. Otwarte: wtorek-sobota 12:00-22:00, niedziela 12:00-20:00
Szefowa działu kreatywnego Going. Piszę i rozmawiam o książkach, feminizmie i różnych formach kultury. Prowadzę audycję / podcast Orbita Literacka. Prywatnie psia mama.