Czytasz teraz
Butchery&Wine Gdynia z laurem Plebiscytu Gości Restaurant Week
Kultura

Butchery&Wine Gdynia z laurem Plebiscytu Gości Restaurant Week

Za nami kolejna edycja gastronomicznego święta. Ze wszystkich miejsc, które dołączyły do festiwalu Restaurant Week, goście ponownie wyłonili swoją ulubioną restaurację. Na pierwszym miejscu znalazła się Butchery&Wine Gdynia.

Krem z topinamburu z orzechami i oliwą truflową jako przystawka. Danie główne do wyboru: albo grillowany boczniak mikołajkowy, polenta ze szpinakiem i truflowe chimichurii, albo wołowo-wieprzowa kiełbasa z cheddarem, polenta i truflowe chimichurii. Deser? Fondant kajmakowy z jabłkiem i cynamonem. Tak wyglądało zwycięskie menu, które przyniosło Butchery&Wine Gdynia wygraną w Plebiscycie Gości Restaurant Week. Porozmawialiśmy z nadmorską ekipą o tym, jaki mają na siebie pomysł i na które dania zwrócić szczególną uwagę w ich menu.

fot. Butchery&Wine Gdynia

Jaki koncept stoi za restauracją?

Butchery&Wine Gdynia: Powrót do korzeni restauracji z grupy Ferment Group (Butchery&Wine Warszawa, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20 i Koneser Grill), czyli prostego, uczciwego, ale bardzo smacznego jedzenia. To właśnie smak i autentyczność jest największym wyróżnikiem nowego miejsca przy ul. Abrahama 41 w Gdyni. W menu przeważa najwyższej jakości wołowina oraz różne cięcia steków. Przystawki nawiązują do klasyków warszawskiej siostrzanej, kultowej już restauracji Butchery&Wine. Można u nas spróbować szpiku kostnego, parfait z Foie Gras czy grillowanej ośmiornicy oraz świeże ryby. Położenie zobowiązuje!

Truskawki z czekoladą w gronie tiktoków z największą liczbą polubień 🍓

Czy macie jakieś plany na 2024, którymi chciałabyś się pochwalić? 

Tak. W czerwcu zostaną ogłoszone wyniki międzynarodowego Przewodnika Michelin i po raz pierwszy w selekcji znajdzie się region pomorski. Mamy cichą nadzieję, że Butchery&Wine Gdynia zostało zauważone przez inspektorów Michelina i znajdzie się wśród rekomendowanych miejsc. Podobnie jak wszystkie warszawskie restauracje Ferment Group, do której również należymy, chcielibyśmy, aby – tak, jak one promują Warszawę swoim wysokim poziomem – osoby odwiedzające Gdynię miały swoje miejsce z Przewodnika Michelin.

Trzy słowa, które opisują Wasza kuchnię.

Prostota, smak i autentyczność.

Jakie jest ulubione danie szefa kuchni?

Trudno jest wybrać jedno danie, ale gdybym już musiał, byłaby to kiełbasa, ponieważ w mojej kuchni staram się łączyć klasyczne metody przygotowania dań z nowoczesnymi akcentami. Kiełbasa oferuje nieskończone możliwości eksperymentowania – od wyboru mięsa, przez dodatki, po techniki wędzenia i przyprawiania. Uwielbiam pracować z różnorodnymi składnikami, tworząc unikalne kompozycje smakowe, które zaskakują i zachwycają moich gości.

Butchery&Wine Gdynia
fot. Butchery&Wine Gdynia

Jakie inspiracje stoją za Waszą kartą koktajlową i która pozycja to Wasz signature drink? 

Flagowym koktajlem Butchery&Wine Gdynia jest Butchery Coctail. Złożony z dwóch mieszanek wódek, bardzo orzeźwiający, z lekką słodyczą marakui, dodatkowo mamy białko, sok z cytryny i Maraschino. Idealny dla par, bo w smaku słodko-kwaśny.

Zobacz również
Głupie ptaki polski

Pierwsza randka. Jak mogłoby wyglądać zamówienie, gwarantujące udany wieczór?

Na pierwszą randkę zawsze dobrze sprawdzają się afrodyzjaki. Najlepszy start to bąble Prosecco lub Szampan, potem ostrygi, lekka sałatka np. z kalarepy i coś krwistego dla panów np. Rib Eye Polska sezonowany 28 dni, a dla pań w sezonie grillowany sandacz z wiosennymi warzywami. Na deser polecamy rurkę z kremem i bitą śmietaną.

Czy miejsce jest przyjazne dzieciom / psom?

Tak.

Butchery&Wine Gdynia, Abrahama 41. Otwarte: wtorek-sobota 12:00-22:00, niedziela 12:00-20:00

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony