Zasmakuj Izraela. Powraca Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE
To nie jest kolejny event o gotowaniu. TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia to okazja do smakowania, rozmawiania i spotykania się po to, żeby wspólnie eksplorować dawną i współczesną kuchnię Izraela.
TISZ Festiwal po raz szósty
W języku jidysz słowo Tisz oznacza stół. Tisz to też w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. Stół – to przy nim spotkają się uczestnicy szóstej edycji Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ, którzy w tym roku będą szukać związku między żywnością a zrównoważonym rozwojem, lokalnością i sezonowością, a przy tym degustować potrawy żydowskie tworzone ze świeżych, miejscowych produktów. Wszystko to w Warszawie od 27 września do 1 października.
Tegoroczna edycja wydarzenia skupiona jest wokół hasła Ziemia. Uczestnicy dowiedzą się, jak pielęgnować lokalne uprawy, na czym polega rolnictwo miejskie, oraz przyjrzą się żydowskiej historii jedzenia, pielęgnowanej przez wspólnoty rolnicze, czyli kibuców. Dzięki współpracy z FOODISH, będącym działem kulinarnym Muzeum ANU w Tel Awiwie, stolicę Warszawy odwiedzą izraelscy szefowie kuchni: Dafi Kremer, Hananel Edri i Guy Bajour z kolektywu Nomads Kitchen. Pokażą oni jedzenie, jakiego Polska jeszcze nie próbowała.
Warsztaty, spotkania, wędrówki
Czy zioła i kwiaty, które widujemy na co dzień, mogą nam się do czegoś przydać? Do czego w kuchni można wykorzystać zapomniane nieco warzywa, czyli rzepę i kalarepę? Jak upleść i upiec chałkę? Na festiwalu czekać będzie sporo warsztatów, z których wyniesiecie zarówno wiedzę o starych, zapomnianych przepisach wartych odświeżenia, jak i własnoręcznie przygotowane mieszanki zielarskie oraz wskazówki ich parzenia. W Muzeum Warszawy mieszkańcy stolicy będą mogli natomiast powspominać stare czasy, kiedy to miasto było jednym wielkim ogrodem, a jedzenie kupowało się nie tylko na targowych stoiskach, ale też znajdowało się je na dzikich krzaczkach obok domu.
Festiwal to także spacery. Podczas oprowadzenia po Targu Kręglickich będzie można poznać bliżej żydowskie smaki i nabyć produkty potrzebne do przygotowania żydowskich dań, takie jak tajemniczo brzmiące gefilte fisz czy goldene jojch. Polecamy przyjść z pustym brzuchem, bo pod koniec przewidziane jest nietuzinkowe śniadanie. Inna wędrówka odbędzie się w Muranowie, gdzie przybliżona zostanie sytuacja żydowskich kobiet, które musiały radzić sobie z planowaniem zakupów mimo skromnego budżetu.
W Kinie MUZ wszyscy chętni będą mogli posłuchać o żydowskich zwyczajach związanych z jedzeniem. Jakie przedmioty pojawiają się na stole? Jakie jest ich znaczenie? Na czym polega koszerne jedzenie? Informacje te zostaną przybliżone podczas specjalnego wykładu o roli religii w kuchni, który będzie również transmitowany na Facebooku Muzeum Narodowego w Warszawie.
Wydarzenie organizuje Muzeum Polin. Pełny program FISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia znajdziecie tutaj.
Więcej o ciekawych eventach kulinarnych przeczytacie tutaj
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE