Czytasz teraz
Gwiazdki Michelin dla kolejnych trzech polskich restauracji! Sprawdźcie, których
Kultura

Gwiazdki Michelin dla kolejnych trzech polskich restauracji! Sprawdźcie, których

gwiazdki Michelin

Inspektorzy przygotowujący międzynarodowy przewodnik dla smakoszy zaczynają doceniać nadwiślańską gastronomię.

W ubiegłym roku informowaliśmy Was o publikacji, która bez wątpienia ucieszyła restauratorów z całego kraju. Przewodnik MICHELIN Guide Poland 2023 rozszerzył listę miejsc rekomendowanych przez kulinarnych ekspertów. Dwie gwiazdki jako jedyny polski lokal otrzymała krakowska Bottigliera 1881, mająca w ofercie menu degustacyjne o enigmatycznych nazwach Pełne doświadczenie oraz Zapoznanie. Jedna mniej przypadła w udziale poznańskiej Mudze oraz warszawskiej Nucie. Poza tym wytypowano też kolejne restauracje zasługujące na znak jakości Bib Gourmand. Przystępne ceny łączą się w nich z jedzeniem najwyższej próby.

A może inny ranking ze świata fine diningu? Poznaj nową odsłonę rankingu The World’s 50 Best Restaurants!

Wygląda na to, że dobra passa nadwiślańskiej gastronomii trwa w najlepsze. Do sieci trafiła właśnie kolejna odsłona przewodnika. – Tegoroczna selekcja znacznie się rozwinęła, co odzwierciedla szybki rozwój tutejszej sceny gastronomicznej i ogromny talent lokalnych szefów kuchnimówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor ds. przewodników MICHELIN. Francuz podkreśla, że wysłani przez niego inspektorzy po raz pierwszy odwiedzili Trójmiasto. Z nadbałtyckich miejscowości udało im się wyłuskać prawdziwe perełki.

Gwiazdki Michelin. Sukces nad morzem…

Gdańsk z jedną gwiazdką w zestawieniu reprezentuje ARCO by Paco Pérez. Restauracja znajduje się na 33. piętrze biurowca Olivia Star, skąd rozpościera się widok na całe miasto. Szef kuchni, Paco Pérez, który prowadzi także lokale w Barcelonie, Berlinie i Manchesterze, przy garnkach hołduje swoim hiszpańskim korzeniom. Jednocześnie stale eksperymentuje, rozbrajając schematy rządzące iberyjskimi i śródziemnomorskimi daniami. Najtańsze, wegetariańskie menu kosztuje tu 495 zł.

…i w górach

Na drugim końcu Polski znajduje się inna świeżo upieczona zdobywczyni gwiazdki Michelin. Rozczaruje się ten, kto w tatrzańskim Giewoncie będzie szukać klasycznych przysmaków Podhala: oscypka, kwaśnicy albo bryndzy. Jeśli już goszczą na talerzach, to w nieoczywistym wydaniu i z dodatkiem sezonowych składników. W restauracji poza menu degustacyjnym zjemy zimne i ciepłe przystawki, zupy oraz desery.

Prestiżowym wyróżnieniem może od dziś reklamować się także warszawski Rozbrat 20. Restaurację na Powiślu prowadzi Bartosz Szymczak, który łączy ze sobą kuchnię polską, brytyjską i francuską. Inspektorzy podkreślają, że poziom lokalu z roku na rok sukcesywnie rośnie. Koniecznie polecają spróbować tutejszego consommé – gęsty francuski bulion klarowany z czerstwego chleba.

Gwiazdki Michelin. Zielono mi

W MICHELIN Guide Poland 2024 doceniono również gdański Eliksir, będący połączeniem restauracji, baru koktajlowego oraz salonu z cygarami. Lokal jako pierwszy nad Wisłą otrzymał tzw. zieloną gwiazdkę, czyli certyfikat poświadczający prowadzenie biznesu w równoważony sposób. Co to oznacza w praktyce? Do ekologicznych rozwiązań zaliczają się wykorzystywanie filtrowanej wody, zwiększona liczba wegetariańskich dań, podawanie metalowych słomek czy stawianie na energię pochodzącą z odnawialnych źródeł. Niektóre z pomysłów, jak przeznaczanie zużytego oleju do recyklingu albo przyrządzenie chipsów z obierek warzywnych, imponują kreatywnością.

A co z wyróżnieniami przyjaźniejszymi dla kieszeni przeciętnego zjadacza chleba? Bib Gourmand otrzymało dziewięć nowych lokali. W pomorskim to gdańskie Treinta y Tres i Hewelke, sopockie 1911 Restaurant oraz Luneta & Lorneta Bistro Club w Ciekocinku. Warszawiacy mogą rozpieścić swoje kubki smakowe w Kontakcie i Ceviche Bar, poznaniacy – w SPOT, zaś krakowianie – w Foldze. Notujemy uważnie wszystkie nazwy w notesach i szykujemy swoje kubki smakowe na prawdziwą ucztę.

Copyright © Going. 2024 • Wszelkie prawa zastrzeżone

Do góry strony