Gwiazdki Michelin dla kolejnych trzech polskich restauracji! Sprawdźcie, których
Sekretarz redakcji Going. MORE. Publikował lub publikuje także na łamach…
Inspektorzy przygotowujący międzynarodowy przewodnik dla smakoszy zaczynają doceniać nadwiślańską gastronomię.
W ubiegłym roku informowaliśmy Was o publikacji, która bez wątpienia ucieszyła restauratorów z całego kraju. Przewodnik MICHELIN Guide Poland 2023 rozszerzył listę miejsc rekomendowanych przez kulinarnych ekspertów. Dwie gwiazdki jako jedyny polski lokal otrzymała krakowska Bottigliera 1881, mająca w ofercie menu degustacyjne o enigmatycznych nazwach Pełne doświadczenie oraz Zapoznanie. Jedna mniej przypadła w udziale poznańskiej Mudze oraz warszawskiej Nucie. Poza tym wytypowano też kolejne restauracje zasługujące na znak jakości Bib Gourmand. Przystępne ceny łączą się w nich z jedzeniem najwyższej próby.
A może inny ranking ze świata fine diningu? Poznaj nową odsłonę rankingu The World’s 50 Best Restaurants!
Wygląda na to, że dobra passa nadwiślańskiej gastronomii trwa w najlepsze. Do sieci trafiła właśnie kolejna odsłona przewodnika. – Tegoroczna selekcja znacznie się rozwinęła, co odzwierciedla szybki rozwój tutejszej sceny gastronomicznej i ogromny talent lokalnych szefów kuchni – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor ds. przewodników MICHELIN. Francuz podkreśla, że wysłani przez niego inspektorzy po raz pierwszy odwiedzili Trójmiasto. Z nadbałtyckich miejscowości udało im się wyłuskać prawdziwe perełki.
Gwiazdki Michelin. Sukces nad morzem…
Gdańsk z jedną gwiazdką w zestawieniu reprezentuje ARCO by Paco Pérez. Restauracja znajduje się na 33. piętrze biurowca Olivia Star, skąd rozpościera się widok na całe miasto. Szef kuchni, Paco Pérez, który prowadzi także lokale w Barcelonie, Berlinie i Manchesterze, przy garnkach hołduje swoim hiszpańskim korzeniom. Jednocześnie stale eksperymentuje, rozbrajając schematy rządzące iberyjskimi i śródziemnomorskimi daniami. Najtańsze, wegetariańskie menu kosztuje tu 495 zł.
…i w górach
Na drugim końcu Polski znajduje się inna świeżo upieczona zdobywczyni gwiazdki Michelin. Rozczaruje się ten, kto w tatrzańskim Giewoncie będzie szukać klasycznych przysmaków Podhala: oscypka, kwaśnicy albo bryndzy. Jeśli już goszczą na talerzach, to w nieoczywistym wydaniu i z dodatkiem sezonowych składników. W restauracji poza menu degustacyjnym zjemy zimne i ciepłe przystawki, zupy oraz desery.
Prestiżowym wyróżnieniem może od dziś reklamować się także warszawski Rozbrat 20. Restaurację na Powiślu prowadzi Bartosz Szymczak, który łączy ze sobą kuchnię polską, brytyjską i francuską. Inspektorzy podkreślają, że poziom lokalu z roku na rok sukcesywnie rośnie. Koniecznie polecają spróbować tutejszego consommé – gęsty francuski bulion klarowany z czerstwego chleba.
Gwiazdki Michelin. Zielono mi
W MICHELIN Guide Poland 2024 doceniono również gdański Eliksir, będący połączeniem restauracji, baru koktajlowego oraz salonu z cygarami. Lokal jako pierwszy nad Wisłą otrzymał tzw. zieloną gwiazdkę, czyli certyfikat poświadczający prowadzenie biznesu w równoważony sposób. Co to oznacza w praktyce? Do ekologicznych rozwiązań zaliczają się wykorzystywanie filtrowanej wody, zwiększona liczba wegetariańskich dań, podawanie metalowych słomek czy stawianie na energię pochodzącą z odnawialnych źródeł. Niektóre z pomysłów, jak przeznaczanie zużytego oleju do recyklingu albo przyrządzenie chipsów z obierek warzywnych, imponują kreatywnością.
A co z wyróżnieniami przyjaźniejszymi dla kieszeni przeciętnego zjadacza chleba? Bib Gourmand otrzymało dziewięć nowych lokali. W pomorskim to gdańskie Treinta y Tres i Hewelke, sopockie 1911 Restaurant oraz Luneta & Lorneta Bistro Club w Ciekocinku. Warszawiacy mogą rozpieścić swoje kubki smakowe w Kontakcie i Ceviche Bar, poznaniacy – w SPOT, zaś krakowianie – w Foldze. Notujemy uważnie wszystkie nazwy w notesach i szykujemy swoje kubki smakowe na prawdziwą ucztę.
Sekretarz redakcji Going. MORE. Publikował lub publikuje także na łamach „newonce", „NOIZZ", „Czasopisma Ekrany", „Magazynu Kontakt", „Gazety Magnetofonowej" czy „Papaya.Rocks". Mieszka i pracuje w Warszawie.