
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE
Umiejętności, smak i produkt – tymi słowami opisuje swoją kuchnię restauracja Niewinni Czarodzieje 44. Ten stołeczny koncept zyskał wielkie uznanie smakoszy.
Festiwal sztuki kulinarnej RestaurantWeek® co roku pieści kubki smakowe w całej Polsce. Po każdej wizycie goście zostawiają swoje opinie na temat doświadczenia. Głosują też swoimi wyborami. Organizatorzy przyglądają się bowiem, w którym miejscu stoliki rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. W minionej edycji projektu Niewinni Czarodzieje 44 zostali wyróżnieni w kategorii Najpopularniejsza Restauracja w plebiscycie ogólnopolskim. Z tej okazji opowiedzieli nam o swojej idei, menu oraz planach. Zdradzili też, jaką kombinacją smaków możemy zachwycić na randce!
Michelin Polska 2025: nowa Gwiazdka i wyróżnienia Bib Gourmand
Jaki koncept stoi za restauracją?
Restauracja opiera się na idei casual dining – nieformalnego podejścia do wysokiej jakości kuchni. Menu inspirowane jest kuchnią międzynarodową, z naciskiem na dania z wyselekcjonowanej wołowiny, przygotowywane na grillu. To połączenie sprawdzonych technik kulinarnych i najlepszych lokalnych składników, które tworzy kuchnię pełną autentycznego smaku i charakteru.
Czy macie jakieś plany na 2025, którymi chcielibyście się pochwalić?
W 2025 roku restauracja planuje kontynuować promocję wołowiny i steków, celebrując swobodną atmosferę wspólnego stołu. W planach są także nowe wydarzenia kulinarne i kolacje tematyczne, mające na celu jeszcze większe zaangażowanie gości oraz rozwój społeczności wokół Niewinnych Czarodziei.
Trzy słowa, które opisują waszą kuchnię?
Umiejętności – doświadczeni kucharze łączą techniki z różnych stron świata, tworząc dania dopracowane w każdym szczególe.
Smak – każde danie to przemyślane połączenie składników, które pobudzają zmysły i zapadają w pamięć.
Produkt – sercem kuchni są najwyższej jakości składniki – świeże, sezonowe i lokalne, ale też wyselekcjonowane z zagranicy.
Jakie jest ulubione danie szefa kuchni?
Domowy makaron pappardelle na maśle z oliwą truflową, posypany świeżym lokalnym twarogiem – danie nietuzinkowe, pobudzające zmysły, oddające ducha dobrych, autentycznych smaków: prostota, jakość i wyrazistość.

Jakie inspiracje stoją za waszą kartą koktajlową i która pozycja to wasz signature drink?
Nasza karta koktajlowa została zbudowana w oparciu o szacunek do klasyki i ponadczasowych receptur. Największą inspiracją są dla nas sprawdzone, kultowe połączenia, które od lat definiują światową miksologię. Z dumą możemy powiedzieć, że – według przeprowadzonych analiz – posiadamy jedno z najobszerniejszych menu klasycznych koktajli w mieście.
Równocześnie dbamy o bogatą ofertę koktajli bezalkoholowych, w tym moktajli inspirowanych klasyką, które powstają z myślą o pełni smaku – bez procentów.
Nasze koktajle autorskie opierają się przede wszystkim na świeżych, naturalnych składnikach, sezonowych owocach i ziołach, a także na domowych syropach i autorskich kompozycjach smakowych tworzonych w całości na miejscu. Każdy przepis to efekt przemyślanej pracy i kreatywności naszego zespołu.
Wraz z nadejściem lata od czerwca prezentujemy nową kartę koktajli, która łączy klasyczne inspiracje z sezonową świeżością i autorskimi kompozycjami.
Jedną z naszych nowych propozycji jest Bloom, czyli lekki, aromatyczny koktajl na bazie Gin Gordon’s Pink, soku z cytryny, syropu rozmarynowego i wody gazowanej, prosty i elegancki. To właśnie on otwiera nowy rozdział naszej oferty letniej i już teraz pretenduje do tytułu signature drinka NC44.
W tym sezonie to jednak nasi Goście zdecydują, który koktajl stanie się numerem jeden. Serdecznie zapraszamy do odkrywania nowych smaków i dzielenia się swoimi wyborami!
Pierwsza randka. Jak mogłoby wyglądać zamówienie gwarantujące udany wieczór?
Tatar wołowy – delikatnie przyprawiony, serwowany z dodatkami, które podkreślają smak najwyższej jakości mięsa.
Bavetta – soczysty stek z bawety, przygotowany na grillu Hibachi, podany z sezonowymi warzywami.
Fondant – klasyczny deser z gorzkiej czekolady z płynnym wnętrzem, serwowany z lodami bananowymi i sosem z marakui.
Butelka Yalumba – starannie dobrane australijskie wino, idealnie komponujące się z całością menu.
Czy miejsce jest przyjazne dzieciom i psom?
Jak najbardziej, miejsce jest przyjazne dzieciom oraz psiakom. Nie posiadamy kącika dziecięcego, natomiast z myślą o najmłodszych mamy dostępne kredki i kolorowanki oraz krzesełko.
Niewinni Czarodzieje 44: adres i godziny otwarcia
Adres: ul. Złota 44, Warszawa
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 12:00-22:00, piątek-sobota 12:00-23:00, niedziela 12:00-20:00
Kolektywny umysł członków redakcji Going. MORE