Czytasz
Nie tylko bolognese i carbonara – oto 4 pyszne sposoby na makaron #zostajewdomu

Nie tylko bolognese i carbonara – oto 4 pyszne sposoby na makaron #zostajewdomu

makaron zostajewdomu NOTGoing. przepisy

Domowa kwarantanna trwa. W sklepach widać pustki na trzech rodzajach półek: z mydłem, z papierem toaletowym i… z makaronem.

Ten ostatni stał się kulinarnym hitem na czas kwarantanny, bo jest łatwy w przygotowaniu, sycący i daje wiele możliwości uradowania kubków smakowych. Niestety, nie zawsze z nich korzystamy – zamiast podejść do sprawy kreatywnie, przerabiamy ten boski surowiec głównie na modłę bolońską (sos pomidorowy z mięsem), lub bez ładu i składu wrzucamy na patelnię co popadnie. Żywiąc się makaronem w taki sposób przez kilka tygodni, człowiek może zwariować, dlatego przychodzimy z pomocą i czterema najpyszniejszymi sposobami na makaron!

czytaj dalej: Zostajemy w domach i mamy dla Was kilka opcji, jak spędzić ten czas

Zanim jednak przejdziemy do sosów, przypomnijmy sobie absolutne podstawy, czyli to, jak poprawnie gotować makaron. Niby banał, ale doświadczenie pokazuje, że nie każdy został odpowiednio przeszkolony. Po pierwsze: przygotuj duży garnek! Na każde 100g makaronu, czyli tyle, ile zmieści się w standardowej szklance, potrzeba 1 litra wody i pół łyżeczki soli.

Oczywiście zanim wrzucimy tam nasze penne czy spaghetti, woda musi solidnie wrzeć. Czas gotowania podany na opakowaniu nie trafił tam przypadkiem – z reguły jest optymalny, zatem warto się go trzymać, ale też co jakiś czas sprawdzać jak się sprawy mają. Po ugotowaniu nie przelewaj makaronu zimną wodą – straci temperaturę i swoją skrobiową otoczkę, która samoistnie łączy go z dodatkami.

W dobrym sosie

Podstawy zaliczone, przechodzimy do sosów! Jako, że nikt nie narzeka teraz na brak czasu, możemy postać przy garnkach nieco dłużej – nigdzie nie trzeba się spieszyć.

Sycylijski makaron Nigelli

Któż może lepiej doradzić, co upichcić w czterech kątach objętych kwarantanną, niż Nigella Lawson, piękna bogini ogniska domowego? Chyba nikt! Nigella przygotowywała makaron więcej razy, niż DJ Hazel wykrzyknął “BANIA” w swojej karierze. Spośród tak przepastnego dorobku trudno było wybrać ten jedyny przepis, lecz po naradach (oczywiście zdalnych!) postanowiliśmy przedstawić Wam sos, który szczególnie sprawdzi się w kwarantannowych warunkach: większość jego składników wyciągniecie z puszek i słoików, lub mają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Podajemy składniki na 2 porcje, czyli dla Ciebie i dla drugiej połówki, albo współlokatora, lub po prostu dwa razy dla Ciebie:

500 g Waszego ulubionego makaronu (wstążki, kokardki, muszelki, świderki)

250 g pomidorków cherry

6 filecików anchois

2 łyżki rodzynków

2 obrane ząbki czosnku

2 łyżki kaparów

szklanki migdałów bez skórki

pęczek świeżej bazylii

¼ szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin

Wstawiamy wodę na makaron i wrzucamy go do wrzątku. W trakcie, kiedy się gotuje, przyrządzamy sos. Wszystkie składniki poza pastą wrzucamy do miksera, lub do miski i traktujemy blenderem, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Polewamy tym poprawnie ugotowany makaron i voila! Prawda, że banalne? A jakie pyszne i inne od przejedzonego na wszystkie strony bolognese!

zostajewdomu makaron
fot. Kwestia Smaku

czytaj dalej: Pozdrawiam Pozytywnie, czyli 7 linków umilających czas #zostajewdomu

Rybka od Magdy Gessler

Magda Gessler od lat przemierza cały kraj zmieniając oblicze polskiej gastronomii. Wybitna restauratorka i niekwestionowany autorytet kulinarny… ma dla Was przepis na makaron z łososiem i brokułami.

Składniki na 2 porcje:

500 g makaronu wstążki

400 g filetu z łososia bez skóry

1 brokuł

500 ml śmietanki 30%

4 łyżki posiekanego koperku

Zacznij od zawinięcia łososia w folię i wstawienia go do piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie podziel brokuła na małe różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku (około 5 minut) oraz popisz się multitaskingiem wstawiając w tym samym czasie makaron do gotowania. Gdy wszystko będzie już gotowe, w małym rondelku rozgrzej śmietankę (ale nie doprowadzaj do wrzenia!), dodaj łososia, brokuły, koperek i makaron. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz. Mmmmm… totalnie pyszne!

Ulubiony makaron Audrey Hepburn

Jak to mawiają: klasyka z lekkim twistem. Niby sosik pomidorowy i te sprawy, jednak dodatek niestandardowych, jak mogłoby się wydawać warzyw, czyni tę potrawę znacznie ciekawszą!

Składniki na 2 porcje:

500 g makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku

marchewka

mała cebula

seler naciowy

puszka pomidorów pelati

kilka gałązek świeżej bazylii

1/3 szklanki oliwy z oliwek

parmezan (wedle uznania)

Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, czosnek, marchewki oraz seler naciowy i wrzuć do dużego garnka. Dodaj puszkę pomidorów pelati i posiekaną bazylię. To wszystko zalej porządną ilością oliwy i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. W międzyczasie zobacz odcinek ulubionego serialu, lub rozwiąż krzyżówkę. Ugotuj makaron według przepisu, odcedź, wrzuć do miseczki i zalej dużą ilością sosu. Comfort food w najlepszym wydaniu – w sam raz na celebrowanie miłego czasu w domu!

Sprawdź też
Hania Rani TNMK.online program Gverilla Miły ATZ festiwal koncerty lato

Cukiniowy hardcore od Megan Markle

Pamiętacie, jak mówiliśmy, że pichcąc podczas domowej kwarantanny nie trzeba się spieszyć? To patrzcie na to! Przepis ex-księżnej wymaga czterech (!) godzin gotowania. Ale kiedy spróbować tak wymagającego czasowo przepisu, jak nie w momencie, gdy ma się czas na wszystko?

Składniki:

500 g ulubionego makaronu (najlepiej rurki, czyli penne, lub rigatoni)

1 duża cebula

3-4 duże cukinie

1 kostka rosołowa

sok z połówki cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

duuużo startego parmezanu

A teraz do dzieła! Do dużego garnka wlejcie dwie łyżki oliwy z oliwek. Pokrójcie cebulę i cukinię na małe kawałki, wrzućcie na smażącą się oliwę, dodajcie kostkę rosołową, sól i pieprz. Zmniejszcie ogień prawie do minimum (3 w skali 10, 2 w skali 5) i gotujcie… 4 godziny. Zaufajcie nam, po tym czasie zadzieje się magia! Cukinia zmieni kolor na brązowy i stanie się idealną, kremową masą. Sosik gotowy! Zalejcie makaron, zasypcie parmezanem, jakby jutra miało nie być, i delektujcie się każdym kęsem.

P.S. Jeżeli macie możliwość, nie wychodźcie do sklepu zbyt często – starajcie się zamawiać produkty online, lub robić zakupy na zapas – #zostajewdomu <3

Pamiętajcie, że profilaktyka, higiena i przestrzeganie zasad w kontaktach międzyludzkich to teraz bardzo istotne sprawy. Poniżej przeklejamy Wam (z zaprzyjaźnionego portalu newonce) ważną informację:

– często i dokładnie myj ręce, używając mydła i wody

– kiedy kaszlesz lub kichasz, zakrywaj usta i nos – najlepiej chusteczką lub rękawem.

– zachowaj co najmniej 1 metr odległości od osób, które kaszlą i kichają.

– unikaj dużych zgromadzeń i skupisk ludzkich. Stosuj się do zaleceń i komunikatów dotyczących przeciwdziałania koronawirusowi

Jeśli masz objawy lub kontakt z osobą zakażoną, powiadom o tym telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną pod numerem 800-190-590.

Nie panikujcie, uważajcie!

Siedzisz w domu? Korzystaj z usługi Empik Premium przez 60 dni za darmo!

Copyright © Going. 2020 • Wszelkie prawa zastrzeżone